И затова им плащат пари... | webcafe.bg
Webcafe

И затова им плащат пари...

webcafeLifecafe по Nerdwallet
27.12.2017, 15:34 (обновена 29.12.2017, 08:09)
човек

Снимка: © Getty Images

Пет наистина странни платени професии

В днешно време работата и професиите вече не са това, с което светът беше свикнал. Глобалната тенденця не толкова хората да си търсят работа, колкото големите компании да се борят за истинските професионалист, заедно с целия културен феномен на уникалност наложиха идеята, че професията ти трябва най-малкото да звучи готино.

Разбира се, това не важи за онези работи, които хващаш, защото наистина ти трябват пари. За другите обаче самото наименование най-малкото трябва да носи някакъв престиж.

Още по-добре е ако работата е уникална, странна, невероятна и реално преди това ти е била хоби или нещо от сорта. Така наравно с обявите за бармани, монтьори, маркетигови експерти и т.н. се появяват някои нови, съвсем нетипични предложения, с които човек може да си изкарва парите в големия град.

И някои от тях звучат толкова невероятно, че наистина ще се запитате как някой може да дава пари за подобно нещо:

1. Професионален прегръщач

Големите градове на Запад (но и не само), където животът е изключително динамичен, а средата - колкото забързана, толкова и студена и самотна, нуждата от човешки контакт се превръща в сериозен фактор. Затова и чисто физическата близост, в която дори няма нищо сексуално, се превръща в дефицитна стока. А има ли дефицит, винаги ще се намери кой да покрие нишата и да изкара печалба от това.

Специална агенция тренира желаещите да работят в тази сфера и ги свързва с клиенти. В самите сеанси няма нищо сексуално, а клиентите намират желания от тях комфорт и спокойствие в чужда прегръдка, което им струва по 80 долара на час.

Според една от участващите в програмата тази професия е изключително сърдечна и не е по-опасна от който и да е неин друг сеанс като професионална масажистка.

2. Упражнения за медици

Един от недостатъците на младите лекари е липсата на достатъчно практика с истински пациенти. И това се усеща особено силно при гинеколозите, където чисто по работата лесно може да бъде разпознат професионалистът от аматоьра. За щастие обаче има решение на тази ситуация и то е в жени като Джоди Егъртън, която доброволно се подлага на гинекологични прегледи при млади специалисти, за да могат те да натрупат практика поне откъм третирането на пациенти.

"За мен това не е някакъв проблем. Имам две деца, така че тази част от тялото ми е минала през много неща", казва тя през смях пред сп. Time.

Колкото до притесненията, че неопитни студенти и специализанти ще я преглеждат, тя коментира, че дори напротив, всъщност те са доста деликатни по начина, по който я третират, като причината за това е най-вече, защото са изключително стресирани в началото.

За разлика от обикновените прегледи тук нещата стоят обратно - младите лекари плащат на Джоди по 25 долара на среща. Освен това тя гледа на нещата като на служба в полза на обществото. Все пак тези лекари все от някъде трябва да започнат да се учат.

3. Огнедишащ презентатор

Буквално. В опит да направи някои тиймбилдинги и корпоративни обучения далеч не толкова скучни, колкото най-често са те, компаниите наемат хора като Илайза Картър - бивш финансов експерт и настоящ огнегълтач. Нейната работа е да помогне по нестандартен начин тези обучения да минат възможно най-интересно.

Досега тя е имала ангажименти с компании като General Electric и Gap. И въпреки че не учи служителите да гълтат огън и саби, тя им помага да се сблъскат с някои съвсем често срещани усещания в корпоративната среда - превъзмогването на страха от важните събития и способността да пуснеш нещата по течението.

Използвайки уменията си тя показва на клиентите си как да преодоляват страховете си. Преди да се захване с това начинание, тя е била финансов експерт през деня и огнегълтач през нощта в различни шоупрограми. А огънят и сабите й показали, че могат да донесат някои съвсем неочаквани ползи в реалния й живот.

"Хората се дърпат назад, защото чакат нещата да бъдат съвършени. Но има моменти, в които трябва да можеш да се пуснеш. Трябва да свикнете с мисълта, че ще паднете няколко пъти, преди да станете добри в нещо. Това позволява да станете по-креативни. И това са важни уроци, дори в света на бизнеса", казва Илайза.

4. "Лего" скулптор

Преди да се премести в Ню Йорк, да отреже дългата си коса и да започне работа в рекламния бизнес, Джонатан Лопес е бил музикант. И макар да се наслаждава на добра и редовна заплата, той знае, че трябва да си намери креативно нещо, което да го извежда "извън кутията". Една вечер след работа той спира в магазин за играчки и си купува комплект "Лего". И повече не се обръща назад.

Първо конструкторът е само хоби за около 9 години. Джонатан започва да строи изключително сериозни и комплексни дизайни, а с времето започва да се появява и като име в арт света на Ню Йорк. Това от своя страна го превръща в истински артист с изложби. А това довежда и до поръчки. Първата е за реплика на ботаническата градина в града.

В един момент дори самите "Лего" поръчали на Джонатан да изгради модел на театъра "Аполо" в Ню Йорк. В момента той работи с редица частни колекционери, фирми, маркетингови агенции и т.н. И не печели зле.

5. Гол модел

Това всъщност далеч не е нова професия. Университети и кръжоци по визуални изкуства открай време използват хора от всякакви, които да позират голи, докато студенти ги рисуват или правят скулптори по телата им. Често такива модели биват канени и от различни художници, на които също да позират.

По този начин 50-годишната Кристал Дюрант успява да изкарва около 90 на сто от месечния си доход. Основното в случая е да преодолееш притеснението, че ще се изправиш без дрехи по себе си пред група непознати. Стане ли ти това веднъж комфортно, нещата тръгват от самосебе си.

Oще: гол модел  гушкане  заплащане  лего  лего скулптор  пари  професии  професионален прегръщач  работа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.