Германия въвежда "пол Х" | webcafe.bg
Webcafe

Германия въвежда "пол Х"

Webcafe.bg, по SD Zeitung
19.08.2013, 11:35 (обновена 19.08.2013, 12:07)
травестит

Снимка: © Getty Images

Може и по-късно да попълниш пола си в акта за раждане

От 1 ноември в Германия официално ще съществуват три пола - мъжки, женски и трети „неопределен". Берлин възнамерява да разреши третия пол в актовете за раждане, което мнозина по-консервативно настроени хора определят като „революционна промяна".

„Неопределеният пол" ще фигурира в личните документи под знака Х. Новата дефиниция е уникална по рода си за Европа, като дори изпреварва усилията на Брюксел за премахване на дискриминацията по полов признак.

Така Германия ще помогне на децата, родени като хермафродити. Предвидена е също възможност графата „пол" в актовете за раждане да бъде оставена празна, за да може в бъдеще самият притежател на документа да избере какво да попълни там.

Има и решение на немския Конституционен съд, според което всеки има правото като какъв пол да се самоопредели. Властите твърдят, че новият закон е насочен към т.нар. интерсексуални хора, а не към трансексуалните, които са родени с ясни биологически мъжки или женски характеристики.

Първата страна в света, която въведе "пол Х", е Австралия. Финландия също прави стъпки в тази посока.

Oще: германия  документи  интерсексуални  пол  раждане 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани