Естрогенът отпуска и мъжкото коремче | webcafe.bg
Webcafe

Естрогенът отпуска и мъжкото коремче

Lifecafe, по New York Times
19.09.2013, 17:45 (обновена 20.09.2013, 06:36)
бира

Снимка: © getty images

Не е само бирата, женският хормон също е виновен

Всички са чували за бича на мъжете в средна възраст - те пускат бирено коремче, започват да използват по-леки тежести във фитнеса и вече нямат същото сексуално желание, каквото са имали на младини.

Очевидният виновник за това е тестостеронът, тъй като мъжете произвеждат по-малко от мъжия сексуален хормон с течение на годините. Но изненадващо бе открита нова причина, която според лекарите може да възобнови изследването на начините, по които остаряват мъжките тела.

Оказва се, че естрогенът - женският сексуален хормон - играе много по-голяма роля в мъжкия организъм, отколкото сме смятали преди, като спадащите нива на този хормон допринасят за отпуснатата талия - точно както при жените.

Откритието за ролята на естрогена при мъжете е "голям напредък", коментира Питър Снайдър, професор по медицина в университета в Пенсилвания, който ръководи нов голям изследователски проект за хормоналната терапия.

До неотдавна дефицитът на тестостерон бе считан за почти единствената причина, поради която мъжете страдат от познатите физически оплаквания на средната възраст.

Новите граници на изследването са по-широки - то проучва кой хормон по какъв начин действа при мъжете и как телесните функции се влияят от различните хормонални нива. Въпреки че намаляващите нива на тестостерона наистина са виновни за по-малките мускули на мъжете на средна възраст, спадащите нива на естрогена регулират натрупването на мазнини.

Поне това показват данни от проучване, публикувано в изданието New England Journal of Medicine, което предоставя най-убедителни доказателства, че естрогенът е решаващ фактор при мъжката криза на средната възраст.

И двата хормона са необходими за либидото

"Някои от симптомите, които рутинно се приписват на дефицита на тестостерон, всъщност са отчасти или почти изцяло причинени от спада на естрогенните нива", разкрива Джоъл Финкълстайн, ендокринолог в медицинския факултет на Харвард и водещ автор на изследването.

Неговото изследване е само началото на това, за което той и колегите му много се надяват, че ще се превърне в ново разбиране за тестостерона и естрогена при мъжете.

Снайдер пък измерва нивата и на двата хормона, анализирайки дали лечението с тестостерон може да подмлади възрастните мъже с ниски нива на този хормон, като ги накара да ходят по-бързо, да се чувстват по-жизнени, да подобри сексуалното им функциониране, паметта им и да подсили костите.

По-скромни по мащаб изследвания до този момент показват обещаващи резултати, но надеждността им е спорна, а и естрогенът не е бил включван като фактор.

"Досега игнорирахме този хормон при мъжете, но вече го вземаме предвид", коментира Алвин Мацумото, изследовател в областта на тестостерона и гериатрията към медицинския факултет на Вашингтонския университет, който работи по изследването Testosterone Trial. "Тепърва поемаме по този път".

И мъжете, и жените произвеждат естроген благодарение на тестостерона, а мъжете генерират толкова много, че в крайна сметка се оказват с поне двойно по-високи нива на естрогена в сравнение с жените след менопауза.

С намаляването на нивата и на двата хормона с течение на възрастта, тялото се променя. Но до този момент учените са се фокусирали почти изцяло върху начина, по който естрогенът се отразява на жените и как тестостеронът влияе на мъжете.

Изследването на Финкълстайн предоставя ново разбиране за функционирането на всеки хормон и неговото поведение на различни нива. То предполага, че различните симптоми се проявяват при различни нива на дефицит на тестостерон. Той открива, че този хормон е главният регулатор на тонуса на мускулите и чистата телесна маса, но за поддържане на мускулите са необходими по-малки количества, отколкото е било считано преди.

За един млад мъж 550 нанограма тестостерон на един децилитър кръвен серум е средното ниво, а лекарите като цяло считат нивата под 300 нанограма за толкова ниски, че изискват лечение, което обикновено включва тестостеронов гел.

Скачени съдове

Но проучването на Финкълстайн открива, че силата и размерът на мускулите остават непроменени, докато нивата на тестостерона не паднат много ниско - под 200 нанограма. Натрупването на мазнини обаче настъпва при по-високи нива на тестостерона: при 300 до 350 нанограма тестостерон, нивата на естроген стават достатъчно ниски, за да започнат симптомите на средната възраст.

Що се отнася до желанието за секс и креватните изпълнения, и двете изискват естроген и тестостерон - и се увеличават стабилно с повишаването на нивата на тези хормони.

Учените коментират, че все още е твърде рано да се правят някакви конкретни препоръки, но никой не предлага мъжете да приемат повече естроген, защото високите дози водят до проява на женски черти от рода на уголемени гърди.

Въпреки че лекарите предписват тестостеронови гелове на мъже, чийто хормонални нива падат под 300 нанограма, тази граница е определена произволно и няма клинична обосновка зад нея. Често пъти мъжете приемат хормона, за да лекуват оплаквания като изтощение, депресия или загуба на сексуално желание, които може и да се не се дължат на ниски нива на тестостерона, а на редица други фактори.

Данните предполагат, че мъжете с нива около 300 нанограма, които се оплакват от сексуални проблеми, е препоръчително да пробват с тестостерон, но тези с оплаквания от отслабваща сила в мускулите не трябва да винят дефицита на тестостерон казва Финкълстайн. Но той добавя и че "симптомите на ниските нива на тестостерон са доста неясни".

Днес милиони мъже използват гелове с тестостерон, напомпвайки пазар от близо 2 милиарда долара.

За своето изследване Финкълстайн и колегите му набират 400 мъже на възраст между 20 и 50 години, които се съгласили произвеждането на тестостерон в тялото им да бъде потиснато в рамките на 16 седмици. След това, половината от тях получили различни нива тестостерон, докато другата група получила и лекарство, която изключва и синтеза на естроген, така че учените да могат да оценят и ефекта от това да има тестостерон, но не и естроген в тялото.

Най-лошите симптоми се проявили при мъжете, чието произвеждане на естроген било блокирано - те получавали силни горещи вълни

Сега Финкълстайн повтаря изследването си с по-възрастни мъже. Testosterone Trial също извършва анализ на допълнителни възрастови групи.

За това проучване Снайдер и колегите му набират почти 800 мъже на възраст над 65 години, които имат регистрирани ниски нива на тестостерона. Мъжете са получавали или плацебо, или достатъчно тестостерон, за да може нивото на хормона да стигне между 400 и 800. След това учените изследват скоростта на ходене, сексуалното функциониране, жизнеността, паметта, нивото на червените кръвни телца, костите и коронарните артерии. Едногодишното изследване ще завърши догодина.

След това учените възнамеряват да направят широкомащабно проучване като това, проведено сред хиляди жени през 2002 година, което гледа под лупа дългосрочните рискове и ползи от хормоналната терапия. Води ли терапията с тестостерон до по-голям риск от рак на простатата? Предотвратява ли сърдечни удари? "Все още не знаем отговорите на клиничните въпроси," споделя Мацумото. Дали тази терапия ни предпазва от неща, които са наистина важни?

Oще: естроген  мускули  мъже  секс  средна възраст  тестостерон  учени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.