От онлайн запознанствата до полиаморията - истината за връзките | webcafe.bg
Webcafe

От онлайн запознанствата до полиаморията - истината за връзките

лебовскиMobilecafe, по Би Би Си
15.12.2018, 19:37 (обновена 18.12.2018, 15:51)
двойка

Снимка: © Unsplash/ Milan Popovic

Отговорите може и да ви изненадат...

Разпространено е убеждението, че противоположностите се привличат или че бракът прави хората по-щастливи. Но реалността зад тези стереотипи за връзките и други като тях ще ви изненада

Зимните месеци са най-популярното време на годината за годежи и времето, когато поне някои започват да приоритизират търсенето си на връзка. Оказва се обаче, че подхождаме дълбоко погрешно към романтиката.

Може ли онлайн запознанствата да ви направят по-привлекателни в очите на другите? По-добре ли е да приличате на партньора си? Женените двойки наистина ли са по-щастливи в дългосрочен план? Дали моногамията е най-добрият избор?

Отговорите може да ви изненадат. Ето някои от любимите и най-неочаквани открития в резултат на научни изследвания по света.

Всъщност нямате свой "тип" и никой друг няма

Онлайн запознанствата са един от най-популярните начини да срещнете партньор, но усещането, че един профил има милион подобни на него изглежда плашещо. Донякъде би трябвало да ни зарадва да научим, че сред потока от лица, лицето, което сме видели преди, влияе на това доколко привлекателно ни изглежда следващото.

Тази констатация разкрива, че възприятията ни за красота далеч не са дълбоко вградени, а всъщност са много мимолетни. Така че ако някой суайпне надясно на профила ви в приложение за запознанства, може би не е толкова лошо да бъдете сред море от внимателно подбрани снимки, представящи ги в позитивна светлина.

Фактът, че прегледът от потребителите на приложения за запознанства обикновено е много бърз, също работи в наша полза.

Психолозите са констатирали, че лицата подлежат на 'ефект на мимолетния поглед', който прави лицата по-привлекателни, ако ги гледаме по-малко. Причината според учените е, че това ни насърчава да погледнем по-отблизо отново лицата, които забелязваме мимолетно, да не би прибързано да сме пропуснали потенциално красив потенциален партньор.

Противоположностите невинаги се привличат

Има някои черти, които като цяло е полезно да споделяте с партньора, но не е напълно вярно, че противоположностите се привличат. Някои от тези черти просто като цяло са популярни у партньорите, независимо какъв е вашият собствен характер, например милото отношение и не-прекалената невротичност.

Понякога обаче най-добрите черти в партньора варират в зависимост от вашия собствен характер. Например за хората, които имат тревожен маниер на привързване и се страхуват от изоставяне, наличието на по-сходен карактер като цяло подобрява удовлетворението на двойката от връзката. Други фактори, например дали сте "сови" или "чучулиги", също е най-добре да си съответстват.

Само че откриването на копие на вашия собствен характер у друг човек действа отблъскващо. Например когато става дума за съвестност, изследвания показват, че е по-добре единият партньор да е малко по- (или по-малко) съвестен от другия - това ви помага да се балансирате взаимно.

Да, бракът ви прави по-щастливи, но не завинаги

Ако вие и вашият партньор си пасвате добре, може би ще се ожените. Но какво означава това за вашия характер и щастие?

Изследвания показват, че бракът води до дългосрочни промени в характера на хората. 4-годишно изследване сред 15 000 германци например разкрива, че след сватбата хората са демонстрирали спад на откритостта и екстровертността - модел, който вероятно е добре познат на приятелите на младоженците.

Външно хората също така са заявявали, че са станали по-добри в самоконтрола и опростителността, след като са се оженили - важни качества за поддържането на дългосрочна връзка. Но, естествено, това е само тяхното собствено възприятие. Това дали партньорът им е съгласен с тях, е съвсем отделен въпрос.

Ами самодоволството? То може да се дължи на факта, че женените ви приятели наистина смятат, че са по-щастливи - поне за известно време. Удовлетворението от живота сред двойките се увеличава след сватбата - но след няколко години брак се връща към базовите си нива.

Как разделите променят характера ви

Изследванията също така разкриват противоположността на ефекта на 'самодоволна женена двойка': хората изживяват промени в характера след края на дълготрайна връзка.

Изследвания сред хора на средна възраст, които са преминали през развод например, показват, че жените са станали по-екстровертни и отворени, след като са прекратили отношенията си със съпруга.

Мъжете, от друга страна, не се справят така добре с раздялата. Те обикновено стават по-невротични и по-съвестни след развода. Като цяло, разведените мъже и жени обикновено стават по-малко сигурни след раздялата.

Монетата има две страни - както разделите променят характера, така и характерът влияе на това как ще се възстановите след раздяла. По-екстровертните хора са склонни по-бързо да се женят отново, докато по-невротичните имат склонност да преминават през поредица от по-къси връзки след развода.

По-отворено романтично бъдеще

Естествено, моногамията не е единствената алтернатива. Полиаморията, тип връзки, в които участват повече от двама души, е разрастваща се тенденция. За разлика от изневярата в моногамните връзки, при полиаморията това се случва открито и със съгласието на двете страни.

Изследвания показват, че полиаморните връзки запазват по-силни приятелства извън любовния си живот, отколкото го правят моногамните двойки. Едно онлайн изследване също така установява, че хората в полиаморни връзки е по-вероятно да практикуват безопасен секс.

Но ако вие самите не сте полиаморни, не се притеснявайте - това не означава непременно, че пропускате забавлението. Хората, които са привлечени от полиаморни връзки, може изначално просто да са по-отворени към повече връзки (включително и приятелства).

Изследвания показват, че като цяло хората в полиаморни връзки до голяма степен изпитват същото психологическо благосъстояние и качество на връзката като моногамните двойки.

Oще: брак  връзка  връзки  двойка  любов  онлайн запознанства  полиамория  романтична двойка  сватба  семейство  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 16.12.201818:22

Кафето, след като ни пробутахте N статии, за това какво (не) е любов, сега решихте да ни открехнете и за "истината" за връзките.
Направо съм потресен. Да не ползвате ноу-хау от търговията на дребно, която ни залива с ментета Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 16.12.201814:37

ПОЛИАМОРИЯТА

новоизмисленият термин за новото оръжие на левичарите-Неомарксисти за разрушаванае на "моногамното буржоазно семейство", етап по пътя към лелеяната мачта на всички левичари: "унищожение на буржоазното общество и държава и създаване на Новия човек"
   

оценка

+1 -0