Британската Human Fertilisation and Embryo Authority (HFEA) смята да разследва доколко законно е съществуването на уебсайтове, в които жени се свързват с донори на сперма | webcafe.bg
Webcafe

Кой се страхува от донорите на сперма в Интернет

Lifecafe , По Telegraph
04.10.2010, 16:20 (обновена 05.10.2010, 14:06)
бременна

Снимка: © Getty Images

В крайна сметка, мъжете са помагали на жените да забременеят много преди появата на HFEA...

Интернет предизвика революция в начина, по който правим много неща - и вероятно най-трайният и значителен ефект от него личи в начина, по който комуникираме един с друг.

А за някои жени без интимни връзки той дори е променил начина, по който могат за забременеят.

Минала седмица британската Human Fertilisation and Embryo Authority (HFEA) оповести, че възнамерява да стартира разследване доколко законно е съществуването на уебсайтове, в които жени се свързват с донори на сперма.

Това стана след скорошната присъда на двама бизнесмени, действали като "брокери на семенна течност". Те са създали уебсайт, който чрез куриерски услуги е доставял пресни образци от донори до жени за домашно осеменяване...

При осеменяването "направи си сам" има риск

Повечето от тези уебсайтове просто осигуряват възможност за жените да се свържат с потенциални донори - и хората самостоятелно се договарят помежду си. Но HFEA твърди, че такива уебсайтове излагат здравето на жените на риск, тъй като не подлежат на регулация и не съществува официален начин да бъдат проверявани донорите за сексуално предавани инфекции като HIV.

Вместо това отговорност на самите участници в договарянето е да включат клаузи за проверка на донора и да гарантират, че той няма такива заболявания.

За разлика от това, клиниките за забременяване действат в рамките на конкретни защитни мерки, които включват медицински изследвания на донорите преди даряването на сепрма и съхранение на образците в продължение на шест месеца след употреба, за да се гарантира, че мъжът донор не е заразен с HIV вирус.

Поради това е истина, че при осеменяването в стил "направи си сам" съществува известен риск.

Защо възразяват от HFEA?

Възраженията на HFEA изразяват преди всичко стремеж за държавна намеса във въпросите на бременността. Трудно е да не приемем, че те реагират по този начин, тъй като са раздразнени от мисълта, че хората могат да поемат въпросите на забременяването в собствени ръце - и да подкопаят техния авторитет (и бизнес).

Те са спомогнали за създаването на цяла индустрия около забременяването - и със сигурност не им допада идеята, че има някои аспекти в тази насока, които не могат да регулират или контролират.

На практика това, което HFEA се опитват да постигнат, е да поставят ограничения върху действията на двама съзнателни, постигнали взаимно съгласие, възрастни - и това, което те правят в личното пространство на собствените им домове.

Трудно е да се възприеме, че това е в тяхна юрисдикция. Самата идея за това е абсурдна. Какво може да спре жените да се регистрират в сайт за запознанства, да се срещнат с някого, да спят с него и да забременеят по този начин? Дали HFEA предлагат да бъдат забранени всички форми на любовни срещи, просто в случай, че в тях може да бъде намесено прехвърляне на семенна течност?

По някакъв начин единственото, което правят тези уебсайтове, е да осигурят съвременния еквивалент на бар за самотни мъже и жени, но с добавеното предимство, че и мъжът и жената са наясно какво всъщност желае другият.

И пак заклеймяване на жените

Реториката около заклеймяването на тези сайтове е също така крайно покровителствена по отношение на жените. В нея съществува хипотезата, че жените, обзети от бушуващи хормони и оглушали заради тиктакането на биологичния им часовник, постъпват ирационално и не може да им се има вяра, че могат да взимат решения сами.

Истината е, че ако необвързана жена иска да забременее, може да го постигне. От хилядолетия това става без помощта на Интернет.

Със сигурност е по-добре, че жените са в състояние да вземат информирано, аргументирано решение, да опознаят мъжа и сами да поискат медицински изследвания - при собствени условия, вместо просто да забършат непознат в бар.

Всъщност жените, които използват тези сайтове, са твърде далеч от пасивните, уязвими жертви. Те знаят какво искат - и активно поемат контрола, за да го получат. Те са повече от способни да анализират риска за тях самите - и да поемат отговорността за решенията си.

Антикомерсиализиране на забременяването

Също така донякъде изглежда, че това е един от примерите как жените заемат позиция - и отхвърлят ненужното комерсиализиране на забременяването, което в момента е толкова масово разпространено. Защо да бъдат задължени да плащат хиляди, за да се сдобиват със семенна течност чрез "официални" клиники, ако не желаят да го правят?

Откога медицинската професия има монопол над спермата...

А и в крайна сметка, мъжете са помагали на жените да забременеят много преди появата на HFEA.

Oще: донори  забременяване  интернет  сперма 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2011, 14:14

6 OMG | 20.10.201114:50

Кмо влюбване кви 5 лева.....домовете са пълни от деца на "влюбени" ОМГ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 05.10.201013:51

Как може да си пълните сайтовете с такива глупости бе? На кого му пука за британската дъра-бъра организация какво и кога незнам какво си? Вярно е, че България е малко страна и тук няма кой знае колко новини, но подобни изцепки са прекалени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 05.10.201012:01

fALLEN , точно тази биология съм учил за радост преди доста години. Ти явно си по-млад и си учил политически коректна биология писана зад океана. Провери всяка моя дума в Google пък след това се изказвай а и ще научиш полезни неща за твоето оцеляване. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

3 fALLEN | 05.10.201008:28

хари, говориш пълни глупости, звучиш като някой религиозен фундаменталист. вземи се ограмоти мой човек, нещата, които се изучават в училище 10-11 клас по биология, не са чак толкова сложни, представят ти една макар и обща, все пак достатъчно информативна картина за точно тази част.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 04.10.201022:09

Деца създадени без влюбване на двамата партньори не са с най-добра комбинация на гени, от гледна точка на естествения отбор и еволюцията. Така те няма да са адекватни на нивото на еволюция на останалите си връстници и конкуренти. Накратко- човешката раса ще се изражда. По същите причини съм против "инвитро"-то. Ако природата е решила някои да нямат поколение вероятно има защо. Нищо в човешката биология не е случайно, излишно, неморално. Всеки феномен има своето място и значение за оцеляването на човешкия вид.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

1 Nikola Aslanov | 04.10.201020:19

Тея от HFEA защо направо не забранят на хората да правят секс? 'Щото то няма гаранция за здравето и на двамата. А който иска да забременява - задължително трябва да ползва материал от тях и естествено да им плати за услугата. Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани