Двойките, женени средно 40 години, знаят по-малко за предпочитаната от другия храна, филми и оформление на кухнята, отколкото партньорите, заедно от година-две | webcafe.bg
Webcafe

Истината за нас

Webcafe.bg , По Wired.com
15.10.2010, 15:52 (обновена 23.11.2010, 08:03)
хора, брак, любов

Снимка: © Getty Images

Дълготрайните бракове може би са успешни - заради любовта, компромисите и растящото...непознаване един на друг

Дълготрайните бракове може би са успешни заради любовта, компромисите и нарастващото непознаване един друг. Двойките, женени средно 40 години, знаят по-малко за предпочитаната от другия храна, филми и оформление на кухнята, отколкото партньорите, които са били женени или са били в сериозна връзка от година-две, констатира ново изследване.

Двама психолози от Базелския университет - Бенджамин Шайбехене и Юта Мата, сътрудничейки си с психолога Питър Тод от университета "Индиана" в Блумингтън, са наблюдавали тази нелогична тенденция при 38 млади двойки между 19 и 32 години и 20 възрастни двойки - на възраст между 62 и 78 години.

Най-голямото разминаване в познанията на партньорите е било в предсказването на предпочитанията за храни, област с особено значение за ежедневния живот, съобщават учените в доклад, който ще бъде публикуван в изданието "Journal of Consumer Psychology".

"Това не влизаше в нашите очаквания от изследването, но резултатите подкрепят хипотезата, че точността в предсказването на предпочитанията на другия спада с продължителността на връзката - въпреки повечето прекарано заедно време и възможността да научиш повече за това какво другият харесва или не харесва," коментира Тод по време на посещение в Базелския университет.

Спадът на познаването на другия сред по-старите двойки донякъде отразява тенденция от партньорите да обръщат все по-малко внимание един на друг, тъй като възприемат връзката си като твърдо изградена - и приемат, че много малко е останало, което да научат един за друг, предполагат учените.

Потвърждение на тази хипотеза е, че дълготрайните партньори в новото изследване са изразили по-голяма прекомерна увереност в познанията си за предпочитания на другия, отколкото хората в по-кратки връзки.

В дългите връзки партньорите може също така да смятат, че между тях има неоправдано голямо сходство, допълват изследователите. Участниците в дълготрайна връзка често приписват собствените си предпочитания за храна, филми и дизайн на партньорите си, които имат различен вкус.

Ако тези констатации бъдат потвърдени, причините за спадащата способност за предсказване на предпочитанията на партньора с течение на времето ще се нуждаят от по-конкретно изследване, коментира психологът от Базелския университет Ралф Хертвиг, който не участва в проекта. В случая с храната, възприятието за вкус намалява с остаряването на човека, отбелязва Хертвиг, което би затруднило дълготрайните партньори да следят все по-разминаващите се техни вкусове за храна.

Също така е възможно по-възрастните двойки в новото изследване да произлизат от поколение, в което мъжете и жените изначално като цяло са знаели по-малко един за друг, отколкото съвременните двойки, коментира Хертвиг.

Нещо повече, възможно е дълготрайните партньори да са особено склонни да изричат "дребни лъжи" един на друг, за да поддържат връзката си безпроблемна, по този начин размивайки познанията си един за друг.

Участниците в новото изследване, които са набрани в Берлин, са поставяли оценка на собствените си - и тези на партньорите си - предпочитания по четиристепенна скала, от "въобще не ми харесва" до "много ми харесва." Оценките са били правени за 40 различни ястия, взети от уебсайт, показващ готварски рецепти и снимки на готовите ястия, 40 филми, взети от предлаганите на уебсайт за продажба на филми, непоказвани по кината, но достъпни на DVD, и 38 дизайна на кухни, избрани от онлайн каталози за мебели.

Участниците в по-младите двойки като цяло по-точно са предсказвали предпочитаната от партньора храна (в 47 процента от случаите), срещу 40 процента - за участниците в по-възрастните двойки. Сравнимо разминаване е регистрирао и за филмите и дизайните на кухни, но точността е малко по-ниска за всички, които са правили подобни предположения.

Въпреки относително неизгодното си положение в областта на предсказването на предпочитанията на партньора, дълготрайните двойки са изразили по-голямо удовлетворение от взаимоотношенията си в сравнение с по-младите.

Oще: брак  връзка  изследване  компромис  любов  партньор  психолози 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани