Скъпи майки, не ровете в профилите на децата си | webcafe.bg
Webcafe

Скъпи майки, не ровете в профилите на децата си

Lifecafe, по The Guardian
22.09.2013, 17:38 (обновена 27.09.2013, 15:54)
Facebook

Снимка: © Getty Images

Тийновете порастват със секси снимки

"Скъпи момичета," пише майката на четири деца Кимбърли Хол в своя блог . "Имам информация, която може да ви се стори интересна: ако сте приятели със синовете ми, сте приятели с цялото ни семейство - и ако пускате свои разголени снимки, ще съм принудена да ви блокирам."

Цялостното послание на поста може да бъде сумирано с едно просто изречение: "Няма да допусна вие, непълнолетните развратнички, да изкушавате синовете ми - тийнеджъри, да съгрешат; защо дяволски блудници като вас искат да контролират момчешките умове?!".

Иронията е, че постът на Хол, критикуващ ожесточено разголените снимки на млади момичета в социалните мрежи, реално остава почти незабелязан за момичетата в тийн-възраст от приятелския кръг на синовете й, към които е ориентиран - но за сметка на това предизвика фурор сред родителите на подрастващи по цял свят и досега е видян от над 10 милиона души.

Лесно е да разберем защо публикацията беше толкова експлозивна

Някои от коментарите - основно от съидейнички на Хол, религиозни майки на момчета - са подкрепящи; мнозинството, не особено изненадващо, особено от майки на тийнейджърки, са на гняв.

Сериозно ли някой може да напише нещо такова? Сериозно ли една майка смята, че "безсрамните момичета" развалят чистите и невинни нейни синчета? Искрено ли вярва, че синовете й не носят отговорност за "нередните мисли", които може да се появят в резултат на виждането на тези снимки, а момичетата трябва да бъдат мъмрени за тях?

Наивността на Хол донякъде се илюстрира и от факта, че украсявайки мъдрите си слова, тя изпъстря текста със снимки на своите момчета - по бански. Сега тя вече е заменила кадрите с такива, на които те са напълно облечени, след вълната от обвинения в "двоен стандарт" - но е чудесна ирония, че самата тя се е оказала в ситуацията да изглежда глупаво онлайн. Дори повече от хората, които се опитва да засрами.

Постът и конфликтните реакции около него реално отразяват в микро-версия по-мащабния дебат за скромността и благоприличието, особено този, който съществува като цяло в по-религиозните общности. Проблемът е, че въпреки че благоприличието е качество, което като цяло си заслужава да бъде отстоявано, то често бива зле разбрано и използвано погрешно по начин, обективизиращ сам по себе си жените. (Пример: запомнящата се, но доста спорна теза "по-благоприличното е по-секси", използвана от много поддръжници на благоприличното облекло.)

Лесното прехвърляне на отговорността в отсрещния лагер

Анди Зайслър, основател и редактор на некомерсиалната феминистка медийна компания Bitch и издател на списанието "Кучка: феминистка реакция на попкултурата", смята, че постът на Хол е показателен за цялостен проблем с начина, по който обществото възприема момчетата и момичетата, особено при инциденти на разпращане на сексуални снимки, сексуален тормоз и дори изнасилване.

"Много е лесно да бъде стоварена отговорността върху момичетата - да бъдат винени те за начина, по който се обличат и по който се държат, отколкото да бъдат научени момчетата и мъжете да не сексуализират жените и да не смятат, че е нещо нормално те да се възползват от тях или да ги изнасилват," заявява Зайслър.

"Съзнавам, че е пресилване да свързвам блог-поста на Хол с темата за изнасилването, но той е част от цяла поредица от теми, свързани с начина, по който възприемаме отношенията момчета-момичета, особено в насоката на сексуалността."

Това, което изглежда най-наивно в демонстриращия покровителствено отношение към тийнейджърките пост на Хол, е заявлението й, че ще блокира публикациите на нахалните момичета, които са публикували свои поразголени снимки на Facebook стените на синовете й.

Звучи, сякаш тя наистина си вярва, че има последната дума по този въпрос. Въпросът е, че след като децата веднъж станат тийнеджъри, родителите единствено се самозалъгват, ако смятат, че имат власт над начина, по който децата им използват социалните медии. Ако още не са го сторили, вече можем да се обзаложим, че момчетата на Хол скоро ще си направят тайно нови Facebook страници, добре скрити от любопитния поглед на майка им.

Както би ви казала всяка майка на подрастващи дъщери, очевидно има моменти, които карат родителите буквално да замръзнат на място, особено когато става дума за правени от самите момичета снимки. Но всички ние би трябвало да се опитаме да помним поне едно: юношеството освен другото цели да шокира възрастните наоколо.

Юношеството, независимо дали ни харесва или не, е свързано в огромна степен със секса; един от начините, по които сексуалното привличане се реализира в наши дни, е онлайн. Тийнеджърите и от двата пола винаги са експериментирали със сексапила си - и това е една от огромните разлики между ерата "преди" и ерата "сега" - просто това експериментиране си има по-различна и по-масова среда за проява през 2013.

Не казваме, че това е нещо непременно добро, не казваме и че е лошо - просто казваме, че е нещо, което и ние самите сме правили твърде често, когато сме били млади, просто по различен начин.

Много е лесно в родителството, както и в живота като цяло, да насочваш пръст към това, което другите правят "неправилно" по твоя преценка

Посланието на Хол, когато бъде четено между редовете, очевидно е насочено към майките на тези момичета, но привидно е ориентирано към самите момичета. Ето обаче нашето предложение към г-жа Хол: защо не се концентрира върху посланията, които изпраща към момчетата си за самоуважението и уважението към другите, пък ние да правим същото с нашите момичета?

Да предадем на децата си посланието, че порастването носи със себе си и отговорности, и за бога, да си намери други занимания вечер, вместо да се рови във Facebook акаунтите на синовете си.

Oще: деца  майки  пубертет  родители  снимки  тийнейджъри 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

21 Мина | 25.09.201315:55

Офф: Аз с прости потници не разговарям.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

20 Борката | 25.09.201311:10

Тая година путкин ден се пада точно на свети хуй!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

19 Borracho | 24.09.201317:00

Те тея майки, които модерират профилите на синовете си не бива да се притесняват от момичетата. Синовете на такива майки са или хомосексуалисти или разни milf-любители с едипов комплекс, които не се интересуват от момичета така или иначе. Жалка работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

18 Мина | 24.09.201315:20

Роуане, не те бива в разбирането и туй то.. Явно си дърт, за да се променяш...

Не ставаше дума за мен, а за теб! Попитах те ТИ всеки път като се чистиш дали се САМОНАСИЛВАШ! Чети бе, м..мка му! Щото искаше да класифицирааш "вкарване на чуждо тяло в тялото си"...

Ама, хайде, да можеш да имаш спокоен следобед- НЕ, не намирам секса по желание за насилие- НИ НАЙ-МАЛКО!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

17 Rowan | 24.09.201312:56

Минке, ако с еднакво безразличие си вкарваш четката за зъби и мъжки полов орган в устата... поклон
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

16 KingoftheROAD | 24.09.201312:20

Мино, и ся кво? Напънала се патката, та станала мисирка :-)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

15 Мина | 24.09.201311:39

Упс, забравих бъркането в носа! Извинявам се, за което...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

14 Мина | 24.09.201311:35

"Или имаш друга дума да предложиш, как да наречем, вкарването на чуждо тяло в теб?" Е, не, ама наистина ще ме спукаш от смях! Ти САМОНАСИЛВАШ ли се, като си миеш зъбите, чистиш си ушите или недай си Боже си правош (или ти правят!!!) клизма!?? За гинекологичните прегледи няма как да те питам, ама те са от същата категория... А това, дето ти вкарват тръба да ти видят стомаха или червата... айде да не се отплесвам, че може да си на маса...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

13 Мина | 24.09.201311:32

"Разликата между нормалния секс и изнасилването е само в съгласието на жената, но чисто физиологично погледнато и двете са си насилие. "
Е, неееее, Роуане, с това изби рибата! То бива, бива, да се правиш на оригинален, ама ти прекали... Няма какво да ти обяснявам, пък разбирам, че си и доста по-дърт от мене. Няма какво, аз "младата", да ти обяснявам! Остани си по-разбирач, и си "насилвай" жените! Само се моля, никога да не срещна теб или сина ти (в случай, че сте силно привлекателни и не може жена да ви устои- кой знае...). Надявам се, георгафксата ни отдалеченост да направи това събитие невъзможно. И, в София ли живеете? Надявам се, не. Така вероятността да ви срещна става наистина минимална....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 24.09.201311:27

Изкукалият, това, за което говориш е САМО биологичната им функция. Да, обаче (за твое съжаление??), те имат и други функции, които никой не им "приписва", те просто ги имат и ги изпълняват... Не сме в първобитно-общинния строй!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани