Борис Джонсън сравни актьора с Хитлер | webcafe.bg
Webcafe

Партенона скара Клуни с кмета на Лондон

Lifecafe, по Independant, Telegraph, Metro
17.02.2014, 17:29 (обновена 18.02.2014, 21:21)
джордж клуни

Снимка: © Getty Images

Спорът между кмета на Лондон Борис Джонсън и актьора Джордж Клуни започна заради статуите от Партенона, съхранявани в Британския музей

Кметът на Лондон Борис Джонсън сравни актьора Джордж Клуни с Адолф Хитлер заради изказване във връзка с гръцки артефакти.

По време на представянето на новия си филм "Пазители на наследството" (The Monuments Men) Клуни заяви, че гръцките артефакти, изнесени от Атина в началото на 19-и век, които сега се намират в Британския музей, трябва да бъдат върнати обратно на страната. Изказването вбеси лондонския кмет, според когото актьорът си е загубил ума.

В британския вестник "Телеграф", където се изявява като колумнист, кметът написа: "Къде щяха да пратят нацистите атинските статуи? В Атина! Клуни защитава идеите на Хитлер за културните наследства на Лондон".

Известният с чувството си за хумор Клуни не остави тази позиция без коментар. "Аз съм голям почитател на кмета и съм сигурен, че моят уважаван приятел не е имал намерение да ме сравни с Хитлер", казва той в своя позиция. Актьорът добавя, че отдава изказването на Джонсън на "твърде много преувеличаване, гарнирано от няколко чаши уиски".

"Когато става дума за истински факти, а не за измислена история, трябва да се обърне внимание на правилата на ЮНЕСКО, с които са се съгласили всички страни. Окупаторът не може да продава националното наследство на страната, която окупира. По-важно е, че атинските статуи са откраднати от Партенона от турските окупатори и продадени. Това е паметник, счупен на парчета. Това е като главата на статуята на Давид да бъде продадена на Англия. Ръката му - на Ватикана.

Има много парченца почти във всяка страна и е необходимо и там да се състои този разговор.  При запитване над половината британци подкрепят връщането на артефактите в Атина. Останалата част от света следва този пример. Това са фактите. Но може би е по-лесно да ме сравните с Хитлер", казва Клуни в позицията си.

Как гръцките статуи се озоваха в Британския музей

Темата за гръцките статуи беше повдигната от гръцки журналист в Берлин миналата седмица. Част от актьорите в "Пазители на наследството", сред които Мат Деймън и Бил Мъри, подкрепят Клуни. Според Мъри статуите от Партенона са имали "приятен престой" в Англия, но е време да бъдат върнати.

Статуите от Партенона, известни още като "мраморите на Елгин" са пренесени в Лондон в началото на XIX в. Томас Брус, Седми граф на Елгин, се сдобива с противоречиво разрешение от османските власти да вземе части от Партенона, докато е на поста британски посланик в Османската империя.

В периода 1801-1812 г. са отстранени около половината от оцелелите скулптури на Партенона. Те са пренесени във Великобритания по море. След обществен дебат за действията на Елгин, статуите са откупени от британското правителство и изложени в Британския музей, където могат да се видят и днес.

Oще: бил мъри  борис джонсън  втора световна война  джордж клуни  мат деймън  пазители на наследството  филм  хитлер 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 18.02.201419:37

В Лувърът вървим и гледаме египетската експозиция, синът търси маската на Тутанкамон, пита един от пазачите, пазачът: "А-а-а-а Тутанкамон го взеха англичаните, в Лондон е."
   

оценка

+0 -0