В Испания хората са склонни да плащат по 45 евро за час професионален гъдел | webcafe.bg
Webcafe

Първият СПА-център за гъделичкане

Lifecafe , по сп. Time
29.06.2011, 12:33 (обновена 30.06.2011, 11:49)
Гъдел

В Испания хората са склонни да плащат по 45 евро за час професионален гъдел

Елена Гил признава, че е пристрастена. "Тази история започна, когато бях още дете," споделя тя. "Просто винаги съм харесвала усещането, което изпитвам в резултат на гъдела."

В продължение на години Гил, 25-годишна студентка по трудова терапия, е търсила удовлетворение на своята тръпка винаги и навсякъде, където е имала възможност - дори подкупвайки гаджето си с домашно приготвени ястия в замяна на няколко минути удоволствие.

Но след като първият в света СПА-център за гъделичкане отваря врати в Мадрид, тя вече има нов начин да осъществи своите желания.

Гъделът далеч не е само начин за тормоз, но и терапевтична процедура

В Cosquillarte няма лицеви масажи, нито такива с нагорещени камъни (името на СПА центъра може да се преведе и като "Гъделичкай се сам", и като "Изкуството на гъделичкането").

В двете му спокойни и тихи зали за манипулации, градският СПА център предлага единствено професионално гъделичкане. Ако това ви звучи по-скоро като изтезание, отколкото като удоволствие, отбележете, че центърът след откриването му през декември вече си е изградил стабилна клиентела, голяма част от която прави резервации за седмица напред.

Cosquillarte е създаден по идея на Изабел Айрес, специалистка по пъблик рилейшънс, която също е голяма почитателка на гъделичкането. "Баща ми някога ме гъделичкаше, за да ме приспи, така че това винаги е било отпускащо изживяване за мен," казва тя. "Един ден просто си помислих: защо не мога да платя на някой да го прави - по същия начин, по който например мога да плащам за масаж?"

Заедно с двама опитни масажисти и терапевти, Айрес създава гъделичкащата си терапия. "Не съществуват школи и училища по гъделичкане," пояснява тя. "Трябваше да го измислим сами."

До голяма степен по подобие на всеки друг дневен СПА център, процедурите се извършват в затъмнена зала, с успокояваща музика за фон и с лек полъх на отпускащи аромати във въздуха.

Клиентите се събличат, обличат чифт крепирани хартиени къси панталони и лягат с лице надолу върху масата за масажи. След това започва гъделичкането - първо с края на пръстите, прокарвани по тялото, после с перце. 30-минутен сеанс струва 25 евро; за час цената е 45 евро.

Терапевтите в СПА-центъра много внимават да не стресират пациентите си

За щастие на изключително чувствителните към гъдел натури, в Cosquillarte не се практикува типът гъделичкане с мушкане с пръстите под мишниците и други предизвикващи дискомфорт действия.

Податливите на гъдел хора, които вече са привикнали с инстинктивното подскачане при проверките от охраната на летищата, могат да оставят настрана всякакви оправдания защо не биха се подложили на подобна терапия.

Макар тези, които са се подложили пробно на гъделичкащия масаж, да коментират, че в началото са изпитвали напрежение, то бързо отстъпва място на удоволствието от нежното и съвсем леко докосване.

"Използваме разнообразни видове масажни движения," обяснява терапевтката Лурдес Нието. "Ако някой е изключително чувствителен и реагира бурно, оказваме по-голям натиск. Все пак основният ни замисъл е да предизвикаме отпускане, не да стресираме клиентите на нашия център."

И явно жънат успех - дори и сред доказано страхуващи се от гъдел хора. Клиентите на Cosquillarte са разделени приблизително поравно на мъже и жени, като има и тийнейджъри, и 70-годишни. Според Айрес, нито един от тях не си е тръгнал недоволен от процедурите. "Понякога новите клиенти идват леко скептични," признава тя. "Но в крайна сметка се пристрастяват към това усещане."

Подобна услуга предстои да стартира скоро и в други страни по цял свят

Очевидно степента на пристрастяване е толкова голяма, че Айрес е получила запитвания за своя нетрадиционен спа-център от толкова далечни региони като Латинска Америка и Русия - и вече е започнала преговори за откриване на франчайзи по света.

В момента испанска хотелска верига пък преговаря с нея за предлагането на терапия по стаите на гостите на хотели. Доколкото температурите в Мадрид вече осезаемо надминават 30 градуса, тя в момента подготвя и лятна терапия - при която "гъделичкащите експерти-масажисти" ще бъдат със студени ръце.

Точно такава идея би накарала приятеля на Елена Гил да се свие от ужас. Ентусиазмът на Гил за Cosquillarte - тя има редовни ежеседмични резервации там - е убедил още двама техни приятели и двама членове на семейството да посещават модерния СПА-център.

Но той все така е въздържан по този въпрос. "Дори се радва, че не се налага повече да го прави за мен," твърди тя. "И не, той самият никога не би дошъл. Той наистина не понася да бъде гъделичкан."

Oще: гъдел  гъделичкане  испания  мадрид  масажисти  процедура  спа  терапевти  терапия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани