Удоволствието, което убива | webcafe.bg
Webcafe

Удоволствието, което убива

Велислава Донкина
04.09.2012, 15:55 (обновена 11.09.2012, 10:15)
Жена с цигара

Дали убива удоволствието - или страхът, че няма да го понесем

Замисляли ли сте се защо хората спират да пушат? Отвъд кампаниите за здравословен живот, базиращи се на американските програми за проспериращ бизнес - между впрочем същите, които са инспирирали вездесъщите реклами на Camel - т.е. онези, чиято основополагаща идея е бизнес? "Защото убива". Замисляли ли сте се някога каква е същността на тази идея?

Никой не би имал наглостта да каже, че цигарите са полезни. Ако се отстраним обаче от "разумния", в смисъл на подчинение на ежедневната рационалност поглед и си позволим известна спекулация, може би ще открием интересни неща.

Ще ми се например директно да ви върна към прословутата периодизация на психосексуалното развитие, направена от виенския лекар Зигмунд Фройд. Освен че е дело на гениален и ужасно честен пред науката и пред себе си лекар, тя прави едно недвусмислено откритие - за да може да се справи с всички предизвикателства на оцеляването и развитието, на бавното усвояване на умения и нервнопсихично и соматично съзряване, човешкото същество е съпровождано на всяка стъпка в установяването на определени и правещи живота възможен функции от... удоволствие.

Прословутата периодизация се опитва да опише, при това доста систематично - ако разглеждаме нещата съвсем опростено - как във всеки етап жизненоважните за младия организъм комплексни функции се подкрепят от базисното преживяване за (сексуално) удоволствие.

Преди да бъдете скандализирани, вероятно всеки лекар и всеки родител ще си припомни бебешката ерекция. Този факт има своето обяснение - кърмачето изпитва физическо удоволствие от храненето, както и от грижите и ласките на майка си. Удоволствието е нещо важно, утвърждаващо и запазващо живота. То създава усещането за сигурност, неприкосновеност, цялост и защитеност.

Така не само подкрепя, но и прави възможен порива за развитие - по същия начин, по който малко по-късно усвояването на контрола върху сфинктерите ще бъде съпътстван от удоволствието задържане-продуциране през т.нар. аналната фаза.

В същото време удоволствието е връзка с другите - мост към общуването с майката в началото, която радостно назовява предположенията си за това какво се случва с нейното бебе ("Май си гладен?", "О, хапеш ме, вероятно си ядосан!", "Кой се е наспал?!").

Това, от своя страна, помага на бебето да свърже бурята от свръхсилни и недиференцирани соматични усещания в смислени цялости - първоначално чисто емоционално, а по-късно и съзнателно, но също и начин да се възнаграждава или наказва - родителите се радват, когато детето се "научи да ползва" гърнето и се тревожат, когато то отказва да ги "дари".

Тук вече става дума не само за това как едно тяло се развива, пораства и остава живо, но и за това как се формира една бъдеща личност - онзи в нас, който ще казва "Аз мисля", "Аз съм", "Аз избирам".

В този смисъл може би има нещо повече в основанието в психиатричните клиники да се разрешава пушенето на болни с клинична дересия и шизофрения - комплексно обяснение, което освен изследванията за влиянието на никотина върху допа-рецепторите, включва и общото усещане за комфорт и сигурност. Причината е, че оралното стимулиране събужда регресивното преживяване за удоволствие от една далечна фаза на сексуалното ни развитие, която евентуално сме успели да напуснем, но която ще остане остатъчно активна завинаги.

Пушенето е сексуално занимание, като почти всички занимания, които доставят удоволствие - като пиенето например или насладата от храната. Не са случайни в този смисъл всички хрумки, алюзии и загатнати метафори. "No smoking in bars?! What's next - no fucking?" казва героинята в култов американски сериал.

В този смисъл, пристъпвайки забраната за непознаването на удоволствието, се страхуваме не толкова, че ще се натровим и умрем, колкото, че удоволствието ще ни залее като буря, от която няма да имаме сили да се откажем и която ще ни унищожи.

Сигурно катраните са вредни, но не е ли вредна самотата, това да се живее жив-умрял или да си купуваме приложения за смартфон, които вместо нас ще четат приказки на децата ни за лека нощ? Струва ми се, че това също убива.

Липсата на удоволствие е убийствена също толкова колкото и прекомерното удоволствие. Излиза, че въпросът е не във въздържанието, а в увереността, че имаме вътрешни, едновременно достатъчно устойчиви и в същото време гъвкави, за да не бъдат садизиращо-рестриктивни, граници, които да ни възпират и предпазват. С други думи - да ни позволяват да се наслаждаваме на малки порции, без да се налага да се отказваме напълно.

Защото ние се страхуваме от удоволствието. От отношенията си с него. И затова бягаме - и никога не го познаваме.

За да бъдем благоприлични, може би е редно все пак да споменем, че има една здравословна доза мазохизъм, която ни кара да се въздържаме от удоволствието, да приемаме загубите и липсите, отказите и факта, че всичко в живота, както и самото ни съществуване, има край. Парадоксално това прави изобщо живота възможен. И това важи както за страданията, така и за удоволствието.

В този смисъл отказът от тютюнопушене може би е разумен начин да се погрижим за себе си. Не ви подтиквам да пушите, а просто към един опит да не спираме да разсъждаваме над причините си да правим определени избори и да разбираме какво стои зад на пръв поглед очевидните неща.

Защото все пак, следвайки мъдростта на психологичното познание, което казва, че зад всичко прекалено има нещо съмнително, може би е добре да си припомняме, че всеки, който твърде настоятелно държи да ни убеди в нещо, има вероятната нужда сам да повярва.

Никой истински щастлив не тръби на целия свят за това какво щастие го е застигнало.

Oще: бебе  граници  дете  контрол  развитие  родител  родители  тютюнопушене  удоволствие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

123 Ani Georgieva | 21.09.201209:33

Никой не е доказал,че удоволствието убива!Хачо Бояджиев си умря от естествена смърт на бая годинки!Андрей Слабаков пие,пуши,яде свинско и няма по-интересен и щастлив човек!Ако умре,поне има с какво да го запомним!А онези,които дремят във фитнеса,хранят се с добавки и тичат за здраве са просто едни самовлюбени егоисти,които може и от ужас да умрат,че всичко им е отровно и пречи.Те и за близките си са кошмар!Подлагат всички на терор,за да не им се показват изкушения.Не знам дали мислят да живеят с орлите,но доказателства никой не може да им намери за това,че т.нар.здравословен "живот" е безкраен или поне по-дълъг.Оставете на хората избора да живеят според желанията си,ако не пречат на останалите и не им натрапвайте своите стандарти без нужда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

122 scuba | 11.09.201217:14

Животните пасат трева и пият вода.Приматът е станал хомо сапиенс,защото е опитал и друго.Който иска,нека си остане животно!
Наздраве и една хубава лула/цигара/!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.09.2012, 20:25

121 Atanas Pavlov | 08.09.201220:25

Печелете до 2-3 долара на ден само
като гледате реклами в интернет:
http://www.neobux.com/?rh=50414B45544141
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

120 vanko | 07.09.201216:52

Смее се Ето, появи се форумният палячо и въздуха се раздвижи! Смее се Друго си е, като се изкаже Оня дето го... - един път, ама като за сто! Така и трябва, важно е качеството, не количеството Смее се Смее се Смее се

Паяк

Плюсчета? Минусчета? Извинете, момиченце, вие на колко годинки сте?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

119 imperiall | 07.09.201215:45

"доста по-интелигентни потребители"
___________

Смее се Не по какво да е, а по регистрациите ще ги познаете.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

118 паяка | 07.09.201212:46

Само да питам - двата минуса са за мен или за "Малкия принц"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

117 boris | 06.09.201219:13

пуших около 10 години по средно кутия на ден. Спрях ги преди четири-пет без никакви драми и проблеми. Сега се случва да запаля по три четири цигари в година когато съм в хубава компания просто за кеф и въобще не ми важи правилото, че запалиш ли веднъж ще станеш пушач отново. Немам проблем с никотина Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

116 Бобо | 06.09.201217:05

Аз пък мисла че Сфинчо е в БГ то нали сме 06.09 и той се връща . Сега остава цялата отпуска да я изкара в кафето и тогава го признавам за болгарский недоклецан гений!!! Кул
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

115 паяка | 06.09.201216:25

Знам една планета с един червендалест господин. Той никога не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен сметки.
Цял ден повтаря: "Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек!", и се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба!"
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 18:56

114 CK | 06.09.201215:23

114 Оня Дето Го Трият | 06.09.201214:38
---------------------

Oня, не си толкова наивен (глупав), за да не знаеш, че не е необходимо, да се регистрираш, за да четеш този форум.
   

оценка

+0 -0