Приказките създават нереалистични представи за любовта | webcafe.bg
Webcafe

И кому е необходим бракът

Lifecafe
19.02.2014, 13:32 (обновена 21.02.2014, 08:39)
Халките

Снимка: © Георги Анастасов, georgianastasov.com

Ако бракът е основан на нещо толкова капризно като романтичната любов, как подобен съюз може да бъде стабилен?

Млада двойка пътува във влака. Изглеждат щастливи и влюбени, докато си говорят и прелистват списания. Изведнъж младежът споменава между другото, че няма да успее да я придружи на парти. Следва скандал и цупене. Той, разбира се, няма основателна причина, просто предпочита спокойна вечер, а не купон. За нея това не е подобаващо поведение на отдаден партньор.

Просто пример за изтощителните изисквания, присъщи за модерните връзки. В нашата култура присъства приказният модел: да срещнем половинката, която ни допълва. Да сме създадени един за друг, да споделяме едни и същи убеждения, хобита, социални навици. Това е единственият модел за щастлива връзка.

Приказни измислици

Според Хелън Кройдън, автор на Screw The Fairytale: A Modern Girl's Guide to Sex and Love натискът да откриеш правилния партньор те кара да се чувстваш ненормален, ако не успяваш във връзките си.

Въпреки моментите, в които й се иска някой да я чака в хола, тя се чувства добре сама, радвайки се на надежден любовник.

След като разглежда исторически текстове и научни статии за любовта, тя разговаря със стотици двойки, разведени, самотници, асексуални, любовчии, женени двойки, които живеят разделени. И намира разумни основания за избора си.

Поглед в историята

Да започнем с историята. Идеята, че идеалният партньор трябва да ни допълва емоционално, сексуално, духовно и по всички начини е нова - датира от 200 години. Сравнен със стотиците хиляди години цивилизация, модерният брак, основан на любовта, прилича на социален експеримент.

До края на XIX в. обвързването се случва заради наследство, създаване на важни връзки между семействата или подсигуряване на бизнес взаимоотношения. И това не е само при благородниците. Дори земеделците са се женели в зависимост от това къде са нивите на избраника.

Разбира се, хората все още се влюбват, но това няма нищо общо с брака. Сред аристокрацията през Средновековието за най-висша форма на любов се е приемала извънбрачната. През XVI в. есеистът Монтен пише, че всеки мъж, който е влюбен в жена си, е "толкова глупав, че никой друг не може да го обича". Според някои теолози да обичаш съпруга си е грях - идолопоклонничество, което може да възпрепятства любовта към Бог.

Зад сеизмичната културна промяна в отношението към любовта и брака стоят две неща. Първо, индустриалната революция в края на XVIII в. означава, че младите хора вече получават заплати и имат по-голям контрол върху собствената си съдба. Второ - Просвещението.

Младите започват да виждат човешките взаимоотношения като създадени на база от разум и справедливост, а не насила и по рождение. Щастието става цел. Когато кралица Виктория минава по пътеката в църквата през 1840 г. в красива бяла рокля - и музика, публиката е омагьосана. Вълшебните сватби идват на мода.

Капризна романтика

Анализаторите са притеснени за новия идеал. Ако бракът е основан на нещо толкова капризно като романтичната любов, как подобен съюз може да бъде стабилен? Въпросът е по-скоро дали строгите връзки за цял живот са правилната формула за модерното общество?

За първи път в историята бракът и съвместното съжителство вече не са необходимост. Преди 100 години е било невъзможно да живееш сам. Освен това не е имало нарязан хляб, онлайн доставки и сушилни. Сега все повече хора избират да живеят самостоятелно, защото могат.

Равенството между половете превръща браковете в несъществена категория. Преди 40 години в някои американски щати жените не са можели да получат заем или да започнат бизнес без съгласието на съпруга си. Според американско проучване все повече хора избират съпруг или съпруга със същото образование.

Дори когато става дума за създаване на семейство, днес е приемливо от социална и финансова гледна точка това да се случи без съпруг. През 50-те години жена, която забременее извън брака, е вкарвана в специален дом за грижи или в психиатрично заведение.

Днес има сайтове за съвместно отглеждане на деца, донори на сперма и платформи, които дават на независими мъже и жени възможността да станат родители без излишния възел на романтиката.

За щастие, живеем в ера, която позволява да се наслаждаваме на романтичните си връзки, а не да зависим от тях. Единственият начин да постигнем непреходната любов в нашето егоцентрично и опортюнистично общество е да пригодим отношенията си в съответствие с това, а не да се придържаме упорито към приказния идеал, за който е "имало едно време".

Oще: брак  връзки  любов  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2012, 14:36

38 Leo_ | 28.02.201416:29

Бракът, всъщност, освен светска/законна страна си има и божествена. И там е цялата тайна кому е необходим - на този, който вярва в Бог.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

37 Manuela Gerenova | 24.02.201410:23

Аз пък съм съгласна с qhasper. Някой като каже "Абе, ти подпиши, че да го/я вържеш" и всичко ми се обръща. Нито подпис, нито деца могат да задържат някого, който е решил да си бие шутовете.
А дали синът ще ти доведе зет или снаха има значение само в крайно еснафски настроените глави, чиято първа грижа не е детето да е щастливо, а какво ще кажат хората.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

36 паяка | 23.02.201413:23

"Може би няма нищо, което да правим поради друга причина, освен че ни доставя някакво удоволствие и смисъл. "

Е, много ясно, че има - доброзорно , по задържение, за да се спази протокола или пряко волята ти. Обаче когато има смисъл и удоволствие , това вече е щастие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

35 Mile Manolov | 23.02.201408:30

qhasper и аз ще се смея кога сино ти доведе зет muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

34 qhasper | 23.02.201401:35

Не съм гей и не се обиждам на гей, защото не е обидно.

И да, нека им се позволи да сключват бракове, защото причината да не им се е, че има стреснати хомофоби с ограничено мислене. Още повече ше се кефя, когато им се позволи, да не използват правото си, ей така на пук. Заради принципа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

33 Мъц | 22.02.201423:21

qhasper - така си кажи и не мъчи повече аудиторията с излияния.

"А хомосексуалистите искат правото да сключват брак и да отглеждат деца, защото досега то им е било отказвано. А както знаем забраненият плод е най-сладък. Да не си мислите, обаче, че досега липсата на брак ги е спирала да си живеят заедно? По-скоро го искат, за да не са в неравностойно положение спрямо хетеро двойките по отношение на привилигиите, с които се ползват бракуваните."

Ще имате право скоро. Ти и приятелката ти Иван, Петър, Георги или както там се казва. И брак ще ви дадат право да сключвате. И деца да имате. Търпение имай само. Всичко ще се подреди по план.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

32 qhasper | 22.02.201422:22

Като чете човек върлите защитници на брака ше помисли, че то това брака е хирургично сливане на младоженците, което е и необратимо.

Единствената практическа разлика мужду брак и съвместно съжителство е законовата рамка около този договор. Ако единия иска да си тръгне, а другия не, не може да го направи лесно и удобно, защото веднага се намесва държавата. Ако пък е по съвместно желание и се случи, че няма махленски спорове за деца, ако ги има, и имущество, то какъв е бил тогава смисъла от брака, като колкото лесно се сключва, толкова лесно и се разтрогва?

Ако милеете за символа какъв е проблема всяка двойка да си се врича и да си изфабрикува символи, които са значими лично за тях? Това би било дори по-интимно от следването на някакви всеобщи ритуали и традиции под формата на пръстени, баене от попове и тн.

А хомосексуалистите искат правото да сключват брак и да отглеждат деца, защото досега то им е било отказвано. А както знаем забраненият плод е най-сладък. Да не си мислите, обаче, че досега липсата на брак ги е спирала да си живеят заедно? По-скоро го искат, за да не са в неравностойно положение спрямо хетеро двойките по отношение на привилигиите, с които се ползват бракуваните.

И както винаги нещата са или черни или бели за писачите тука. Или има брак и си с един и същи човек за 70 години или всяка вечер си с различен човек и в отсъствието на брака няма любов и привързаност.

А ако мислите, че не е егоизъм да се обвържеш с някой с договор, така че да му е по-трудно да те остави сам, много се лъжете. Те и хората, които не искат деца ги обвиняват за егоисти, но пък тия дето имали били всеотдайни и не били егоисти хич. С малката разлика, че като питате повечето родители, ще ви кажат (независимо дали са искрени или не), че децата са им осмислили иначе безсмисления живот. Кажете ми как това да произведеш ново човешко същество, само за да осмислиш своя живот, не е висша форма на егоизъм. Може би няма нищо, което да правим поради друга причина, освен че ни доставя някакво удоволствие и смисъл.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

31 Мъц | 22.02.201420:19

Мануелке, извинена си, но притеснителното в случая е че млади хора като теб, мислят по този начин. Казваш че: "голям процент от хората в България са женени просто защото жената е забременяла". Това е някаква статистика която си видяла или са лични наблюдения? Ако е статистика дай да я видим и дай да видим кой я е правил. Ако са лични наблюдения, кажи го. Моите лични наблюдения са други. Хората покрай мен сключват брак или съжителстват заедно защото искат. Имат деца или чакат деца, защото искат и защото се обичат и държат един на друг (колкото и клиширано да звучи). С това мислене, след десетина години, ще пишеш статии като тази.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

30 скучко | 21.02.201416:47

М, дааааа! Объркан Нещата съвсем се сговнясаха. Те , хетеросексуалните, дето по природа и закон божи им е да се бракосъчетават носят от девет дерета вода за да ни убедят, че тва за тях е вече отживелица и не им е нужно, докато гейовете и лезбийките пък обратното- от деветнайсе дерета вода носят да ни убедят, че тяхната любов може да намери истинското си изражение само като я скрепят с брак, че и отглеждане на деца след този акт! Даже и паради и демонстрации организират за извоюване на тва си право Реве или много тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2013, 21:17

29 Danisco | 21.02.201413:59

Само преди 50 години нямаше толкова много ЛБГТ. А брак между тях беше невъзможен.
Мамка му, след толкова къс период от време (в исторически аспект) само тям ли е необходим брак!?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани