Съпругономика | webcafe.bg
Webcafe

Съпругономика

Webcafe.bg , По The Daily Beast
04.02.2011, 16:36 (обновена 11.02.2011, 09:38)
секс

Всичките тези приказки за предиграта и романтиката... изискват време и енергия. Ако има нещо, което сегашните двойки определено нямат в излишък, то е точно време и енергия...

Ето някои от най-стандартните съвети за подобряване на сексуалния живот:

По-дълга предигра

Говорете за това

Водете си дневник за отношението ви към секса

Използвайте ролеви игри/масажи/ароматни свещи

Отидете на романтична почивка

Възродете мистерията.

Ето нашия съвет:

Направете го достъпен

Моля?!

Нека обясним по-подробно. Всичките тези приказки за предиграта и романтиката... Тези неща изискват време и енергия. А ако има нещо, което сегашните двойки определено нямат в излишък, то е точно времето и енергията.

Сексът и разпределението на ресурсите

Наскоро публикувана книга, наречена "Съпругономика" (Spousonomics), разглежда начините, по които икономиката може да помогне на хората да подобрят своята връзка. Икономиката се занимава преди всичко с разпределението на оскъдни ресурси - а   ключът към сполучливия брак в твърде много отношения е намирането на интелигентни начини да разпределите вашите собствени ограничени ресурси - часовете в деня, парите в банковата сметка, сексуалния импулс, търпението - или чистата сила на волята, която ви е необходима, за да останете будни дори минута след вечерния сериал.

Нищо чудно, че основното, коeто женените двойки изтъкват като причина да не правят секс, е че просто са твърде уморени.

Така че задайте си въпроса: как увеличаването на предиграта в такава ситуация ще стимулира вече и без това изтощените партньори да се захванат с креватна гимнастика?

Просто си представете вътрешния монолог: "Да изпия още една чаша вино, да догледам края на "От местопрестъплението" и да се пъхна в леглото... или да обърна един "Ред Бул", да запаля 18 свещи с аромат на портокал и да извадя масажора за глава?". Изборът надали е особено труден.

Стимулиране на търсенето на оргазми

Точно тук в уравнението се намесва достъпността. Както ще ви каже всеки икономист, търсенето има тенденция да се повишава, когато разходите спадат, а не когато се повишават. Точно поради тази причина магазините пускат стоки на разпродажба, фитнесите ви дават безплатен месец при купуването на клубна карта, а автодилърите ви предлагат заеми за покупка на автомобил с нулева лихва.

Когато цената на нещо се повишава, хората проявяват по-нисък интерес към него. Когато сексът стане прекалено скъп, практически се въздържаме от него.

Точно такава е неприятната ситуация, в която се оказва двойката X. Те са от типа хора, които водят дневници на отношението си към секса - и смятат, че сексът трябва да бъде толкова страстен, колкото е бил и при първата им среща, и че трябва да включва поне масаж на стъпалата. И поради това те изглежда никога не намират времето да го правят.

Но когато сексът е безумно евтин, е много по-вероятно да го правим като зайци. Двойката O са заедно в продължение на 15 години и имат чудесен сексуален живот. Защото го поддържат достъпен. Ако са прекалено уморени, го правят набързо. Може би дори не си правят труда да си свалят дрехите. Когато единият от тях е в настроение за креватна гимнастика, той го заявява.

Креватната прозрачност: прескочете догадките

Което ни води до втория принцип на икономиката, който важи и в спалнята: прозрачност. Прозрачността е това, което служи като смазка за зъбчатите колела на машината на свободния пазар - и по съвпадение, осигурява добра смазка и в сексуалния живот.

Партньорите в двойката O не карат другия да гадае, тъй като гадаенето губи време и често води до стрес ("Да се пробвам, или да не се пробвам? Ако тя не е в настроение, ще се чувствам като задник - и ще се чудя дали е защото тя не ме харесва вече. Ами ако вече е спряла да ме харесва? Господи. Забрави!"). Извод: догадките струват скъпо.

Авторите на "Съпругономика" са интервюирали стотици двойки в рамките на подготовката й - и са проучвали над 1000. Като цяло тези, които са заявили, че имат отличен сексуален живот, са имали няколко общи характеристики: 1. Чувстват привличане един към друг; 2. Проявяват гъвкавост; 3. Поддържат минимални разходите в секса.

Запитани как демонстрират на другия, когато са в настроение за секс, те отговарят неща като:

  • "Обикновено си слагам презерватив. Това някак й дава да разбере, че желая малко повече от един приятен разговор."
  • "Единият от нас предлага: "Хайде да си полегнем!""
  • "Той ми казва: "Дали моментът е Специален?'"
  • ""Искаш ли да го направим?" обикновено предава добре посланието."
  • "Не казвам нищо, просто се връщам в леглото."
  • "Днес е събота. Какво ще кажеш за малко шабат-секс?"

Да, всички те без изключение го правят като зайци. И са абсолютно директни.

Сексът води до пристрастяване - използвайте това

Сега е времето за третия и последен урок по икономика на секса: теорията на рационалното пристрастяване.

Същината на рационалното пристрастяване е, че се пристрастяваме към определени неща - алкохол, хазарт, порно, амфети, цигари, смотани гаджета - като ги използваме отново и отново - и оставаме зависими от тях, тъй като чувстваме, че ползите от тях надвишават разходите.

Пристрастеният към хероина може да знае, че хероинът поражда зависимост и е смъртоносен, но все пак е решил, че предпочита да бъде щастлив, надрусан и пристрастен, отколкото "чист" и отегчен. За него това да бъде зависим е вид "рационално" решение, в смисъл, че той е обмислил дългосрочните и краткосрочните ползи и загуби от него.

Според тази теория същото важи и за неща, които бихме определили като "позитивни" пристрастености - от рода на усърдна работа, слушане на музика, консумация на здравословни храни - или любов към един и същи човек всеки ден до края на живота ти.

Или правенето на секс. Не товорим за болезнена зависимост, изискваща 12-стъпкова програма за преодоляване - а за съзнателното пристрастяване, което се получава в резултат на редовното му практикуване.

Превърнете се в креватен заек (като първо понижите разходите за секса) - така повишавате шансовете да си останете заек (доколкото това започва да се превръща в приятен навик).

Oще: двойка  отношения  секс  сексуалне живот  съвети 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 06.02.201117:28

Няма как да не се съглася със Скептик Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

4 Krasimir Kovachev | 06.02.201114:38

Номик няма нищо общо с икономик,номик е гръцка дума за Закон,от там идват останалите производни,икоНомик ,ергоНомик и т.н.
Съпругономика е да свържеш закона със съпружеските задължения. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

3 Скапаняк | 06.02.201109:28

Младият мъж има неистова необходимост от секс - природа, но практикуването му 5-6 пъти на ден изразходва мъжа за половин година и ако жената не му е сложила венчалния пръстен, той се оттегля да се възстанови по надалеч от пресметливата ужким фурия... След това понякога се връща и отново съжалява, но далече повече ще съжалява, ако се ожени - половинката ще започне да използва секса против него и постепенно ще го откаже, включително и от приятелите, родителите, навиците...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 13:52

2 Sceptic | 05.02.201123:33

Да се ожениш заради секса е като да си купиш самолет заради безплатните питиета в него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2010, 13:27

1 outfaced | 05.02.201113:25

С две думи, кефа трявба да е достъпен ... иначе не е кеф Смее се

Е, понякога трудно изовювания кеф е двеоен кеф ... но това са редки изключения Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани