Кой ще изкара два дни без пиене | webcafe.bg
Webcafe

Кой ще изкара два дни без пиене

Lifecafe , По Guardian
09.01.2012, 13:06 (обновена 12.01.2012, 10:54)
пияница, пиян, алкохол

Снимка: © Getty Images

Ако повече от 5 единици на ден за мъжете е опасна доза, това са само три бутилки светла бира с 5 % алкохол

Всеки трябва да бъде посъветван да прекарва най-малко два дни без алкохол седмично, предлагат британски депутати, пише "Гардиън". Според доклада им безопасното ръководство за употреба на алкохол трябва да бъдат преразгледано, защото е объркващо.

Комитетът по наука и технология, структура към британски парламент, твърди, че информираността за съществуването на тези насоки е висока, но е лошо общественото разбиране какво точно означават те.

Необходимо е разясняване какво всъщност е единица алкохол, така че пиещите да могат да имат представа колко единици приемат с халба бира, чаша вино или шот водка.

През 1987 г., когато е публикувано ръководството за употреба на алкохол, то препоръчва максимален брой от 21 алкохолни единици на седмица за мъжете и 14 за жените.

В проучване, публикувано в началото на 1990 г., се казва, че малко количество алкохол може да окаже добро влияние на сърцето. Това, според Комитета по наука и технология, е довело до рамкиране на ръководството относно дневния прием: не повече от 3-4 единици за мъжете и от 2 до 3 за жените.

Но тъй като комитетът е установил липса на експертен консенсус относно ползите за здравето от алкохола, според председателя Андрю Милър общественото разбиране на това ръководство е ключов инструмент на правителството в усилията му в борбата с прекомерната употреба на алкохол.

Във  Великобритания единица алкохол е 8 гр етанол (чист алкохол). Ако една 330 мл бутилка светла бира съдържа 5.4% алкохол, това се равнява на 1.7 единици. Ако повече от 5 единици на ден за мъжете е опасна доза, това са само три бутилки светла бира с 5% алкохол.  

"Докато ние призоваваме британските здравни институции да направят преоценка на насоките за употреба на алкохол, доказателства, които получихме, предполагат, че хората трябва да бъдат посъветвани да си вземат поне 2 дни почивка от алкохола на седмица", казва Милър.

Кралският колеж на лекарите подкрепя този призив, изтъквайки, че има повишен риск от заболяване на черния дроб за тези, които пият ежедневно или почти всеки ден, в сравнение с тези, които пият периодично.

По думите на Сър Ян Гилмор, специален съветник по алкохола, препоръчителната доза алкохол е между 0 и 21 единици седмично за мъжете и 0-14 единици за жените, но при условие, че това количество не е погълнато по време на гуляй и са налице 2-3 дни без алкохол на седмица. Тези нива на пиене вероятно няма да навредят на повечето хора.

Кралският колеж иска също така правителството да въведе минимална цена за единица алкохол. "Има ясна връзка между цена, консумация на алкохол и вреди за здравето", каза Гилмор. "Минимална цена от 50 пени за алкохолна единица би предотвратило около 10 000 смъртни случая, 100 000 хоспитализации всяка година, както и над 10 000 престъпления, свързани с насилие".

Алкохолната индустрия вече участва в усилията за обучение на обществеността в безопасно пиене. От British Beer & Pub Association заявяват, че индустрията трябва да помогне на потребителите да разберат колко единици консумират. Британските пивовари вече имат много добър опит в това - над 90% от продуктите имат информация за алкохолните единици на етикетите си, а до 2013 г. над 90% ще дават и по-подробни предупреждения за здравето.

Говорителят на министерството на здравеопазването заявява, че подобни мерки са от решаващо значение хората да поемат отговорност за собственото си здраве. От институцията уверяват, че ще разгледат препоръките, както и че до месец ще бъде лансирана инициативата Change4Life, в рамките на която хората ще бъдат консултирани за вредата от алкохола. Освен това ще бъде публикувана и стратегия за справяне със злоупотребата с алкохол.

Oще: алкохол  единици  здраве  цена 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани