Съдбата на една холивудска мадам в ерата на #MeToo | webcafe.bg
Webcafe

Съдбата на една холивудска мадам в ерата на #MeToo

webcafeLifecafe, по The Hollywood Reporter
31.05.2019, 17:36 (обновена 06.06.2019, 11:58)
хайди флайс

Снимка: © Getty Images

Хайди Флайс и нейната история за отмъщение и примирение

Един далечен край на щата Невада - там, където неасфалтираните пътища водят към пясъчни върхове на планини - има свой крайно необичаен жител. В миналото Хайди Флайс е влиятелна холивудска мадам, а сред високопоставените й клиенти са актьори, режисьори, бизнесмени, изпълнителни директори...

Тя е арестувана през 1993 г. при доста интересни обстоятелства и излежава присъда във федерален затвор, който напуска през 1995 г.

Сега Флайс е собвеник на приют за птици, където живее сама с дузина спасени папагали.

Колибата й напомня тази на Робинзон Крузо, а посетителите биват посрещнати от застрашителен надпис "Не влизай!".

В самия приют птиците крещят несвързани думи и изрази, които са научили от предишните си собственици. Папагалите често са били обект на насилие и грубо отношение и затова много от тях псуват невъздържано. След залез слънце обаче животните замлъкват, а Флайс спи под клетките им. Често обаче тя не успява да спи спокойно.

Тормози я мисълта, че е можела да избегне съда и затвора. Дълго време дори търси своето отмъщение за случилото се.

Докато все още развива своя "бизнес", Флайс държи на максимална дискретност.

В своя апогей тя приема клиенти като Чарли Шийн, които плащат минимум по 1500 долара на вечер, без да броим бакшишите. По собствените думи на Хайди понякога доволните клиенти оставят около 1 млн. долара отгоре - сума, от която тя спокойно прибира 40 на сто.

Според списание "Radar" сред имената са и мъже като Джони Деп, Джордж Лукас и Робърт Евънс. Флайс обаче не отронва и дума за знаменитата си клиентела. Всички прословути имена фигурират на страниците на малкото й черно тефтерче, но реални доказателства, че са използвали услугите й липсват.

Хайди отказва да говори и когато е задържана в луксозния си апартамент в Лос Анджелис, и по време на съдебния процес, който е по-коментиран и от тези на О Джей Симпсън и Моника Люински.

Холивуд, секс и дрога - историята на Флайс има всички необходими елементи за една сензация.

Самата тя е млада, привлекателна и отказва да следва предварително установени норми, макар че в действителност не е по-различна от който и да било сводник.

Тогава Хайди живее на принципа, че ако управляваш незаконен бизнес, най-добре е да караш най-скъпата възможна кола, да живееш в най-голямата къща, да спиш с най-красивите хора и да харчиш всеки долар, който печелиш. Защото рано или късно ще те хванат.

Флайс разкрива доста от лъскавия си начин на живот, но нито дума за клиентите си.

Един случай обаче я кара да направи изключение от принципите си. Иска медиите да публикуват разкрития за един от най-дългогодишните й клиенти - могъщ холивудски бизнесмен, за когото твърди, че е извършил грозно предателство спрямо нея.

Хайди и мъжът, с когото се познават още от гимназията, сключват своеобразна сделка.

Тя трябва да покрие дълговете му, натрупани, докато ползва услугите на нейните момичета. В замяна той ще й се издължи по-късно и ще прави регулярни дарения за нейни каузи.

Минават години, а мъжът така и не изпълнява своята част от уговорката. Тази обида постепенно се превръща във фикс идея за Флайс. Тя се чувства предадена и използвана от човек, който злоупотребява със своята власт и богатство. Затова Флайс решава да загърби общите спомени и най-накрая да проговори за живота си на елитна мадам.

В светлината на #MeToo историята на Хайди може да е само доказателство, че шоубизнесът запазва патриархалния си характер и има навика да използва жените, само за да ти захвърли като вещи, когато вече станат непотребни.

Все пак никой от клиентите й не е бил обект на съдебно преследване.

Хайди обаче отказва да влиза в наратива на жертва. Тя отказва да привлича симпатиите, които някои жени трупат, за да лъскат имиджа си и да се представят за икони на съвременния феминизъм. Не съм такава и не се интересувам какво мислят хората, категорична е Флайс.

Всъщност, щом стане въпрос за #MeToo, тя се държи открито пренебрежително. Чуди се колко ли от жените, обвинили Харви Уайнстийн в сексуален тормоз, не го правят, просто защото съжаляват за контактите си с него и защото кариерата им не е потръгнала както са очаквали.

Флайс е още по-саркастична, когато стане въпрос за нескопосаното сводничество, което е имало между филмовия продуцент Брет Ратнър, финансистът Джеймс Паркър, бившият изпълнителен директор на Warner Bros. и неговата любовница.

"Така става, когато се опитват да вършат моята работа", не крие насмешката си Хайди.

Хайди дълго време е пристрастена към различни субстанции. Любимата й комбинация е линия метамфетамини, комбинирани с натрошен Ксанакс. Казва, че е снобар по отношение на пристрастяването си и ако трябва да се пуши - не би го употребявала. Постепенно обаче кризите в живота на Флайс започват да се влошават и тя се плъзга по наклонената плоскост.

Нелоялното отношение на бившия й клиент е просто една от последните капки, които преливат чашата. Тя е особено ядосана, защото смята, че този мъж се възползва от етиката й. Знае, че Хайди никога не издава мръсните си тайни. Но Флайс решава, че няма друг избор, освен да извади всичко на показ.

В момента Флайс има няколко източници на приходи. Понякога се появява в риалити предавания за бивши пристрастени към дрогата и й плащат до 500 хил. долара, само защото е била наркоманка. Експериментирала е да отглежда марихуана в Невада. Произвежда малко количество зеленчуци и ги продава на тройни цени. Инвестира в биткойн с надеждата да издържа себе си и птиците си.

Страстта й към папагалите се появява именно когато се мести в Невада.

Първоначално иска да отвори "ферма за жребци", която всъщност ще е публичен дом за жени, готови да платят за секс. Местните жители започват протести и бордеят така и не е построен. После се запознава със съседката си - също бивша мадам, която държи няколко папагала в клетки в тясната си каравана.

Тогава Флайс започва да изпитва съчувствие към птиците. Някои от тях са затворени в тесните си кафези повече от 15 години. По тях дори има наслоен прах. Когато съседката й умира, Хайди поема грижата за папагалите и решава да построи сигурен дом за тях. Да си шеф на 500 момичета е трудно? Е, това се оказва по-трудно.

Сега Флайс има 40 папагала и никой от тях не прекарва времето си в клетка. Второто поколение папагали дори се осмелява да лети извън пределите на собствеността й. Много от по-старите птици обаче са травмирани жестоко. На един са му давани приспивателни, за да седи мирен, друг е прекарал живота си в гардероб, обучен да говори, само когато се отворят вратите.

Папагалите имат продължителност на живота, колкото човешката, а го прекарват в мизерни условия.

Флайс живее сравнително спокойно. Често пътува до Лос Анджелис, за да купува храна за птиците, и плаща на семейство в съседство, за да почиства, докато отсъства. Но се надява да наеме служители, които да популяризират каузата й и, ако може да си го позволи, да наеме по-голям имот в Орегон, който е осеян с дървета.

Какво се случва обаче с отмъщението, което търси? Излизат ли на бял свят тайните на холивудската сводница?

С една дума - не.

Първоначално Флайс говори с охота пред медиите и явно е решена да извади всичко на бял свят.

Споделя, че прословутият бизнесмен вече е изплатил дълга си, който е възлизал на около 220 хил. долара, но и че мъжът отказва да даде и цент повече за приюта й. Споменава и че получава заплахи за живота си, ако продължи да разказва.

Изведнъж обаче нещо се случва. Тя се свързва с Hollywood Reporter и казва, че е била твърде ядосана на този човек и затова си е измисляла истории за него. Твърди, че по време на част от разговорите с журналистите е била дрогирана.

Дали е била заплашвана и е лъгала от самото начало - така и не става ясно. Или може би е убедила мъжа, че е готова да разкаже цялата истина и той е дал още пари за приюта й за птици, за да я умилостиви?

Може би истината е далеч по-прозаична.

Когато стане въпрос за секс, пари и власт, трудно е да се определи дали Флайс е експлоатирана, или е експлоататор. През 1995 г. Хайди е пусната под гаранция. Тогава става ясно, че провалът й се дължи най-вече на крайна наивност.

Оказва се, че е откраднала клиентите на нейна холивудска колжека, известна като мадам Алекс. Флайс работи със свое тогавашно гадже - режисьора Айвън Наги. Впоследствие решава да се пробва да ръководи бизнеса сама и Наги си отмъщава като кара част от момичетата да свидетелстват срещу Хайди.

За разлика от Флайс мадам Алекс е с няколко хода напред - тя е дългогодишен сътрудник на полицията и службите и бързо се възползва от връзките си.

Вместо да загърби всичко и да започне начисто, Хайди така и не успява да скъса напълно с Наги.

Тя продължава да поддържа контакти с него и дори да посещава апартамента му след края на делото си. Подобно нещо се случва и с холивудския бизнесмен, с когото явно общува и в момента.

На въпросът защо продължава да е близка с хора, които я нараняват - и тогава, и сега Хайди няма точен отговор. Като че ли най-големият враг на бившата мадам не са силните мъже на деня, а самата тя.

Oще: metoo  мадам  хайди флайс  холивуд  холивудска мадам 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.