Завръщането на Зевс | webcafe.bg
Webcafe

Зевс се завръща

Lifecafe, по BBC
21.06.2013, 16:04 (обновена 24.06.2013, 15:51)
Зевс

Снимка: © Getty Images

Някои не просто се възхищават на Зевс

21 юни, лятното слънцестоене. Един от най-важните дни в календара на повечето древни религии. В Гърция датата също е на почит, особено за тези, които твърдят, че страната им е под християнска окупация. И искат Зевс обратно.

„Обичам енергията, която това място дава", казва Екзекиас Тривулидес, разпъвайте палатката си на свещената планина Олимп. По професия той е скулптор, а сега си е взел почивка, за да участва в Прометеевия фестивал, който почита едноименния герой от гръцката митология, дал огън на хората.

Събитието ежегодно привлича няколко хиляди вярващи в старите гръцки богове, с които страната иначе толкова се гордее. Прометеевите дни са най-важни за т.нар. движение „Завръщане на елините", чиято цел е да върне обратно религията, ценностите и философия на Древна Гърция.

Преди 16 века християнството се настанява по гръцките земи и праща политеизма в музеите по история и археология. „Хората искат да се идентифицират с миналото, откъдето са дошли, за да знаят къде отиват", твърди Тривулидес. Той цитира старата максима, че ако не познаваш миналото си, няма как да имаш бъдеще.

Фестивалът започва с ритуално изкачване на Олимп, дом на боговете. Това става под формата на състезание. Участниците са шестима, колкото са основните древногръцки богове - Зевс, Посейдон, Арес, Дионисий, Хермес, Аполон и Хефест. В програмата влизат и бракосъчетания по древен обичай.

Новите елини

В полите на Олимп поклонниците на древната митология са създали палатков лагер, където туристите трудно могат да ги забележат. През 2007 г. Гръцката православна църква ги обявява за „група, правеща нещастен опит са съживи изродена и мъртва религия". 98% от днешните гърци се обявяват за поклонници на Христос.

В последно време това отношение се подобрява, твърди Трифон Олимпиос, професор по философия. Той е сред основателите на „Завръщане на елините" през 1996 година. "Те проумяха, че не сме опасни, не сме езичници и сатанисти," казва той. "Ние сме мирни хора, които идват с идеи, полезни за обществото", изтъква той.

Не си мислете, че „елините" се кланят на Зевс и правят жертвоприношения. Нищо подобно, те възприемат митологичните герои и богове като символи на дадени ценности, сред които мъдрост, красота, здраве и прочее.

Тези хора са странна смесица от националисти с древни исторически предпочитания, левичари с нетърпимост към институцията „църква", както и хипстъри с огромно любопитство към древните традиции. В лагера им в полите на Олимп може да си купите книга с философски мъдрости, дискове, дрехи, бижута. Някои от „елините" носят модерни дрехи, а други се кипрят с туники и венци.

Настоящата криза в страната е удачен момент за преоценка на ценностите, които властват в днешното гръцко общество. Гръцките власти обаче нямат официално отношение към фестивала.

Богове в нелегалност

Ябълката на раздора е в това, че „елините" са възпрепятствани да се молят в древни храмове. Не се увенчават с успех и опитите им да получат разрешение за строеж на свои храмове, което в Гърция изисква одобрението на местния православен епископ.

Опитвайки да получи легитимност, „ Завръщане на елините" води кампания, за да бъде разпозната от властта като „древен култ" и "етническа религия". „Това е идея, която малко гърци биха подкрепили", коментира Виктор Рудометоф, професор по социология в Университета в Кипър, и експерт по религия в Гърция. Причината, изтъква той, е проста -* християнството е един от стожерите на гръцката национална идентичност.

Наследената през вековете митология по-скоро предизвиква любопитство сред днешното гръцко население, отколкото сериозно отношение. Проучване дори е установило склоността на съвременните хора да се отнасят пренебрежително към древните богове и вярванията, свързани с тях.

"Аз не мисля, че може да се върне часовникът назад", изтъква Робърт Паркър, професор по древна история от Оксфорд. "Не може да внесете древна религия в напълно различна среда и социална система", аргументира се експертът. Той използва две думи, за да се опише тези, които се опитват да направят това - "смахнато" и "смешно".

Прометей е само относително дребна фигура в древногръцката религия и никога не е имало голям фестивал, посветен на него, изтъква Паркър.

Все повече и повече

Съживителите на древна Елада го правят по доста различен и мирен начин. Вместо да колят животни, умилостивявайки Зевс и компания, те им поднасят цветя, плодове, мляко и мед. Древните гърци също са прочути разбирачи на драмата и трагедията, поради което Прометеевите дни включват уроци по класическа драма и театрално изкуство.

"В началото хората си правеха шеги с нас, а след това ни игнорира. Сега започват да се интересуват от нас. Станахме твърде големи, за да бъдем пренебрегвани", казва данъчният инспектор Персис Аргирос, също основател на движението.

Никой няма точни данни за броя на последователите на гръцката митология, но те със сигурност са набъбнали от първата им среща в планината преди 17 години. Днес движението твърди, че има стотици хиляди привърженици. Ясно е, че на Олимп те са в стихията си.

Oще: гърция  зевс  исус христос  митология  християнство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

3 Milen Marinov | 24.06.201317:40

Абе грях..я ги виж онези от "Декамерон". Пък и религия дето за да се пречистиш от греховете трябва да пиеш вино не е лоша. Човек всеки ден върши грехове за това добрият християнин всяка вечер трябва да пие вино.
Виж мюсюлманите горките...те не пият. Мохамед забранява.
За това и си садят макове...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 08:55

2 Nikola Ninoshev | 24.06.201314:38

НА хората им се ПИЕ и си искат Дионис. В християнството прекомерната употреба на алкохол е грях. При Дионис е като при Мечо Пух.. Колкото повече толкова повече
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

1 Milen Marinov | 23.06.201322:23

Е ся- не искат Христос, а Зевс. Че какво пречи и двамата? Както са казали братята римляни- нека да има, един бог никога не е излишен Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани