Приказките и децата: две половини на едно цяло | webcafe.bg
Webcafe

Приказките и децата: две половини на едно цяло

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
13.06.2017, 14:53 (обновена 15.06.2017, 14:30)
Деца

Снимка: © Getty Images

Най-ранните ми детски спомени са свързани с четенето на приказки. Лежа на диванчето в кухнята на баба ми и се унасям в сън, докато тя ми разказва приказката за Златка Златното момиче, което чакало да дойде златната вода, за да си измие косата. Заспивам в леглото си у дома, докато майка ми ми чете приказки на братя Грим.

Когато станах на пет, бях безнадеждно влюбена в приказките, а родителите ми вече нямаха време да ми четат. След няколко опита да ги манипулирам и заплашвам, видях, че няма да стане и се научих да чета сама. Знаете, неволята...Поглъщах братя Грим, Андерсен и Шарл Перо с тонове, съчинявах си свои приказки и си ги разказвах сама на глас. Приказките ме правеха искрено и неподправено щастлива.

Пораснах бързо и безвъзвратно, но любовта ми към детските (а и не чак толкова детските) приказки не изтля. Все още смятам, че четенето на децата е най-безболезненият начин те да бъдат въведени в света на възрастните и да бъдат запознати с моралните му категории, без това да ги травматизира. Досегът до литературата още в ранна възраст разпалва фантазията, стимулира въображението и помага на детето да преодолее кризите, с които се сблъсква по време на порастването.

А днес, във времето, когато повечето родители връчват на децата си смартфон в момента, в които искат да бъдат оставени на мира, е още по-важно да се връщаме към магията на приказките. Технологиите така или иначе ще щурмуват живота на децата ни, това е нормално. Но ако можем поне малко да забавим този щурм и да въведем хлапетата в световете, чиито хоризонти ни се откриват от книгите, би било чудесно.

Не зная как бих пораснала без приключенията на Маншон, Полуобувка, Мъхеста брада, Понго, Пердита, Пипи, Мери Попинз, Том Сойер и Незнайко. Но съм сигурна, че те ми помагаха с философията си не искам моето детето да расте без тях.

Класиките в детската литература са задължителни, те са носталгични, гениални и вечни, и всяко дете трябва да има възможността да се запознае с тях. Но на сцената на детските герои се появяват и нови участници - и то родени от български автори. И смятам, че трябва да им дадем шанс.

Затова с Mamamia.bg организирахме конкурса „Напиши ми приказка", с който каним всички пишещи хора, които още обичат приказките и които смятат, че е важно да четем на децата си, да ни изпращат своите ръкописи. Да създадат новите герои на децата, за да има какво да им четем и с какво да подстрекаваме въображението им да твори. За да растат будни, умни и да пазят искрата на вълшебството колкото може по-дълго.

Очакваме вашите приказки на адрес http://mamamia.bg/konkurs-prikazki/ Те ще се оценяват от специално подбрано за целта жури, а за най-добрите от тях ще има материални награди. Но най-големият подарък за създателите им, за нас и за децата ще дойде след края на годината, когато ще издадем най-интересните писания в книга с модерни, български приказки.

Първата приказка за страхливия охлюв Марио може да се насладите тук http://mamamia.bg/konkurs-prikazki/ohlyuvat-mario-kojto-se-strahuval-ot-vsichko/

Творете, пишете, изпращайте. Чакаме ви!

 

Цветелина Вътева

главен редактор на Mamamia.bg

 

Oще: bepanthen  mama mia  бепантен  грижа за детето  детска приказка  деца  козметика  конкурс  конкурс за детска приказка  мама миа  приказка  разкажи ми приказка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани