Любовни съвети от Харвард | webcafe.bg
Webcafe

Любовни съвети от Харвард

Lifecafe
09.01.2012, 17:11 (обновена 11.01.2012, 06:47)
Момче и момиче

Студентите от Харвард са осигурили доста добра моментна извадка от света на любовните съвети - и той изглежда доста плашещо място

Добрите съвети за каквото и да било обикновено не се ползват. Сещате ли се кога за последно сте искали съвет от приятел - и сте се възползвали от него?

А дали искате да видите какафоничните - и често противоречиви, съвременни съвети за запознанства, обобщени на едно място в доста абсурден документ? Ако да, то група студенти от Харвард е сбъднала мечтата ви.

Файл в Google Docs, озаглавен "Ръководство за (романтични) връзки в Харвард", излезе наскоро на бял свят. В социалната мрежа Twitter.

Многобройните споменавания на известни общежития на Харвард и президента на университета Дрю Гилпин Фост показват, че най-вероятно е наистина оригинален. Или поне със сигурност произлиза от Харвард.

Един от редакторите на документа казва, че това е проект на тема "Психология на тесните взаимоотношения". В Харвард отскоро има нов курс с подобно име, дебютирал миналата есен. Описанието му гласи:

"Този курс е задълбочено изследване на тесните взаимоотношения. Примерните теми, които ще бъдат разгледани, включват биологични основи на привличането, изграждане на връзки, край на връзките чрез раздяла, смърт или развод, удовлетворение във връзката, измама, полови роли, еднополови връзки, самота, връзки и благосъстояние, публични възприятия за връзките. Имате възможност да разгледате тези теми основно чрез критичен анализ на емпиричната литература, както и чрез популярните медии."

Остава неясно дали ръководителят на курса Холи Паркър е дала задача на студентите да създадат ръководство за връзки със съвместно авторство, или идеята за това е изцяло тяхна. Във всеки случай, ръководството е добро напомняне за това колко объркващ е потопът от любовни съвети в съвремието ни.

Бъдете моногамни - не бъдете моногамни - бъдете зависими - бъдете независими - бъдете отдадени на партньора - правете 69 - запалете огън...

Може и да не са имали тази цел, но студентите от Харвард са осигурили доста добра моментна извадка от света на любовните съвети - и той изглежда доста плашещо място.

Съветите не са точно златният стандарт на изграждането на здравословни връзки. Документът, който вече е достъпен само за четене, първоначално имал многобройни редактори - резултатът от това, както казва Дженифър Лий, е "краудсорснато" ръководство по любовните въпроси. Ето някои акценти:

"Занимавайте се със "занимания за двойки", различни от секс в 2 посред нощ. Например секс в 1 посред нощ".

"Правете малки мили неща, за да ги изненадате. Малките пожари са добро начало".

"Тренирайте усърдно, така че да можете да победите вашия партньор във физически двубой".

"69. 69 69. 69. 69 69. Правете 69."

Други съвети са по-мъдри. Например:

"Макар технологиите да ни изкушават да се справяме с проблемите чрез SMS или Интернет, помнете, че връзките са между хора - и се опитайте да се справяте с проблемите очи в очи."

"Не прехвърляйте неоправданите си тревоги от изпити, интервюта за работа и други такива върху партньора. Помнете, че той също си има проблеми."

"Не се бойте да пробвате нови неща заедно, както извън, така и вътре в леглото. Секс играчките не са само за отегчените хора!"

Други препоръки разкриват опасностите на съвместното авторство (текстът в квадратни скоби е от други студенти):

"Не спете с други хора (или се наслаждавайте на идеята за отворена не-моногамна връзка) [не-моногамна връзка е нещо като оксиморон] [всичко това са морални съждения на някакво ниво - това е същността на съвета] Добре де, съвет: Ако вие и вашият партньор може да бъдете по-щастливи в не-моногамна връзка, тогава не се притеснявайте да я пробвате. Препоръката ми е да експериментирате."

"Бъдете склонни да отделяте време един за друг - независимо от натоварения си график. Но не бъдете твърде настоятелни."

"ВИНАГИ изяснявайте нещата от самото начало. Случайните забивки не се превръщат в сериозна любов - никога не знаете, но когато сте с неангажиращ партньор е най-добре да не усложнявате нещата с чувства, докато не стане взаимно. Една от най-добрите ми връзки започна със секс за една нощ."

"34. Не поддържайте връзка само заради идеята да имате връзка. Можете да бъдете силни и независими и без някой друг. Не би трябвало никога да се НУЖДАЕТЕ от някого - вие сте невероятни сами по себе си!"

"34b. Вярно е. Най-добрата връзка може да се появи, когато нито един от вас не я търси. Ако и двамата сте цялостни самостоятелно, то няма да бъдете твърде зависими един от друг. (За твоя информация, Роуз, ако използваш това - то е от Платон, където той започва да наставлява, че има нещо като червена нишка, свързваща двама души, но забравих откъде беше".

"34c. Не мога да не се противопоставя на горното. Лично аз мисля, че да бъдеш във връзка е нещо повече от двама души сами по себе си. Това е, когато двама души жертват достатъчно един за друг, за да се превърнат в нещо различно > КОМУНИЗЪМ! > погрешно разбиране на комунизма < Комунистите биха искали да кажеш точно това."

Oще: 69  връзки  двойки  документ  любов  напътствия  наръчник  психология  секс  съвети  харвард 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 13.01.201218:35

До:леле Мале
Това е "Езоповско схващане" на по-горните харвардски съвети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 10.01.201210:58

Ето Ви и от мен няколко съвета:

1. За да може да откриете своята Ниагара и да излеете чувствата си, помнете, че две/двама жени/мъже под една мишница не се носят.

2. За да открият женските златни рибки своята финансова акула и за да им се изпълнят желанията, помнете, че в затворена фуста муха не влиза.

3. Докато следвате в университета - обичайте количеството! Търсете качеството след време..

4. Помнете - Има категория хора, които се превръщат в говеда,щом с тях започнат да се държат като с хора.

И относно 34c. Това е, когато двама души жертват достатъчно един за друг, за да се превърнат в нещо различно...

Ммдаааа.... Отначало двама души се обръщат един към друг с агънце, пиленце. По-късно животните порастват...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани