Кралската сватба: ден, различен от всички други... | webcafe.bg
Webcafe

Кралската сватба: ден, различен от всички други...

Lifecafe , По Guardian и Telegraph
29.04.2011, 15:09 (обновена 05.05.2011, 12:33)

1 от 3 снимки Назад Напред

Сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка: © Getty Images

В последните дни и седмици британците показаха доста повече усещане за здрав разум, отколкото повечето медии

Първото, което би трябвало да се каже за днешната кралска сватба, е безусловно. Би трябвало да пожелаем на принц Уилям и Катрин Мидълтън дълъг и щастлив семеен живот.

От това пожелание произлизат много други, прости и неподправени надежди - които дори доброжелателните непознати на която и да е сватба изпитват инстинктивно: денят да мине добре за двойката по всички възможни начини; днешният блясък да не бъде помрачен от нищо неподходящо; щастието на младата двойка да бъде акцентът на деня и постоянният спомен, който ще остане след него.

И от днес Уил и Кейт да имат известно лично пространство, докато привикват към промените в личния и обществения си статус, които възвестява тяхната сватба. Надяваме се днешната сватба да бъде наистина благословена.

Същевременно се надяваме, че тази сватба е и полезно колективно изживяване за Великобритания, над която може би някой ден двамата ще властват като крал и кралица.

След истерията и инфантилизацията,  толкова чест спътник на кралските събития в края на XX в., едно нормално усещане за перспективата на тази сватба в мащабите на Великобритания през новото хилядолетие би било нещо много добро и успокоително.

Доброжелателно настроени

В последните дни и седмици британците показаха доста повече усещане за здрав разум, отколкото повечето медии. Днешните събития не са приказен миг, а съвременна Великобритания не е приказната страна през девет земи в десета.

Социологическо изследване от началото на тази седмица показа, че само един от всеки пет британци признава, че проявява сериозен интерес към случващото се днес.

Три четвърти от своя страна признават, че сватбата на Уил и Кейт би трябвало да спомогне донякъде за повишаване на духа на нацията.

С други думи, настроението към младата двойка е оправдано доброжелателно, макар част от хората просто да се радват на неработния ден - и може би донякъде празнично, като който и да е друг голям повод, свързан с държавното управление.

Не е напълно ясно дали Бъкингамският дворец съзнава това. Вероятно нямаше да е зле от гледна точка на скромния, но масов дух на сбирката, кралското семейство да беше поканило някои от бившите премиери на Лейбъристката партия и консерваторите (вигите Гордън Браун и Тони Блеър например нямат покани).

Това символично пренебрежение, заедно с поканите, изпратени - и в случая с посланика на Сирия оттеглени - до ръководители на тиранични режими, говори твърде много за британската управляваща класа, връщаща се към традиционните си възприятия.

Със сигурност бъдещето на британската монархия ще се обсъжда в някой друг ден, а не днес. И когато настъпи мигът за този дебат, което би трябвало да се случи преди възкачването на трона на следващия крал - резултатът ще зависи от събития и личности в същата степен, в която зависи и от конституционни принципи.

Премахването на недопустимите части на Акта за престолонаследието със сигурност е сред приоритетните въпроси.

Социологическите изследвания от последния уикенд представят Великобритания като мнозинство от умерени, а не крайни монархисти, плюс осезаемо малцинство на не твърде непреклонни републиканци.

Но тези нагласи не са непоклатими. Мястото на монархията в британското усещане за патриотизъм е условно. В една демокрация нищо не може да се приема за даденост.

Принц Уилям и г-ца Мидълтън, чието поколение е по-малко монархистко, изглеждат по-близки до тази нагласа от поколението на принц Чарлз и принц Ендрю.

Англия се е напатила от кралски сватби

Скорошните събития в историята на Великобритания правят предпазливия подход неизбежен. Въпреки разбираемото въодушевление, свързано с крайно публичната сватба и национални празници, този път поданиците на кралицата изпитват и също толкова разбираема горчивина.

Времената са трудни за милиони британци; днешният ден не е подходящ за безумно преклонение пред принцеси или демонстративно държавно разточителство.

(Сватбата струва около 10 милиона паунда - макар и по непотвърдена информация, тъй като от Бъкингамския дворец казват, че събитието е от частен характер и не дават цифри.)

А дори и да беше, близкото минало неизбежно хвърля сянка върху случващото се. Що се отнася до триумфалните кралски сватби, Обединеното Кралство има доста горчиви спомени.

Тези, които си спомнят женитбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър преди 30 години, ще приветстват различния дух този път.

Сватбата през 1981 г. беше изпълнена с въодушевление и щедрост, но също така преливаше от свръхдоза обществен адреналин, до голяма степен провокиран от медиите.

Това породи нереалистично огромни очаквания, чиято тежест дори много по-хармонична двойка от тази на Чарлз и Даяна би се затруднила да издържи.

Сватбата им беше, по общо мнение, история от приказките, която се превърна в съсипан брак с трагичен резултат.

Човешките същества не винаги се поучават от грешките си - но шумът в навечерието на сватбата от 2011 г. е малко по-въздържан.

И това дава повод за надежда, че някои от публичните изблици на безразсъдство и личното страдание от миналия път сега няма да се повторят.

Завръщане в реалността

Така че днешният ден е прекрасен, но нека запазим известен реализъм. Всяка сватба е израз на надежда за бъдещето; най-голямата и най-публична сватба на това поколение неизбежно се превръща в по-мащабно заявление.

Колко голямо обаче би трябвало да бъде такова заявление?

Дали бракът на един принц и неговата половинка някак превръщат всичко в нещо по-добро и по-смислено за цял народ? Надали.

Ако оставим настрана биещите камбани и надигащите се песнопения в абатството, днешното величие е преди всичко преживяно чуждо щастие.

Запасите от надежда са доста оскъдни в момента, дори и сред - и в много случаи сред - връстниците на Уилям и Катрин.

Във всяко поколение има място само за един крал и една кралица. Милиони съграждани на младата двойка на около 20 години живеят живот, обременен от студентски дългове, трудности да си намерят сигурна работа, да си осигурят достъпно място за обитаване...

И да съчетаят изживяваната от тях реалност с материалните и емоционални стремежи, които културата наоколо неуморно и безмилостно им налага. И не всички техни връзки също така се оказват трайни.

Тъй че е време за голямото шоу. Късмет на младоженците - но обществените нагласи са оправдани.

За повечето хора това е просто още един почивен ден, ден за усмивка и тост за здравето им, не ден на парадиране и заглаждане ни перчема на челото.

А утре, както и във всеки друг ден от годината, ще се наложи всички да се завърнат пак в света на реалността.

Oще: кейт мидълтън  принц уилям  сватба 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

13 Margarita Krasteva | 03.05.201109:47

Теа, либсва ли ти оптимизъм? Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 02.05.201118:10

Ама ти май попрекали с оптимизма... Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

11 xtrm | 02.05.201116:21

Thea Atanasova | 01.05.2011 22:10
Току що гледах филма за запознанството им. Интересен беше, но нали знаете, че всяко начало е хубаво - за разлика от края. Той винаги е трагичен... Смее се
---------------------------------
Не знаехме, ама щом казваш...
Чак пък винаги.... Ако го казваш само от личен опит, не е правдоподобно. Все пак има доста хора с брак или връзка от по 30-40 - 50 години и все още са заедно и се обичат, уважават и т.н. Намига
Трябва с малко повече оптимизъм да се подхожда, че иначе резултата е явен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 01.05.201122:10

Току що гледах филма за запознанството им. Интересен беше, но нали знаете, че всяко начало е хубаво - за разлика от края. Той винаги е трагичен... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 30.04.201119:38

Аз съм булгаристанецо не се карайте. Сакам си обаче работническо-селскио брак и те това е Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

8 _George_ | 30.04.201117:36

D G D, ооооооо глупаво човече. Селяците и брадатите миризливи попове се кланят на икони. И онези благовеещи пред кривата мутра на Бойко или ехидната алкохолишка физиономия на някой "местен мафиот" на който булгаристанецът предпочита да му целува ръка от предостатъчна доза страх влял се във вените му като генетично наследство. Коремът си го запази са собствено ползуване, защото моето самочуствие се корени в собствените ми възможности. Вдигай си както искаш насраната гордост в празтата ти куха селска кратунка, но запомни едно - блатото в което клокочиш не е езерото, което се опитваш да си представиш. Жабок ще си останеш, а принцовете ще си ги гледаш само по ТВ-то. Плебей!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

7 D G D | 30.04.201113:16

@_George_ | 30.04.2011 11:58
Всеки гледа на света от собствената си камбанария...
Сигурно съм повече от 1000 години назад, за да се не зависи гордостта ми от това на какви икони се кланям - живи или умрели... Има къде-къде по-приятни причини да си вдигам... гордостта Смее се
И ти си свободен да благоговееш пред каквото си избереш, "докато си наместваш корема между мазните бутове" на...каквото си си избрал Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

6 _George_ | 30.04.201111:58

Какво ти разбира миризливият на пот и кир бай Ганьо от Крале и аристокрация. Дай му на Ганчо да гледа силиконови цици, да пие миризливата си отровна домашна ракия, любовно да сумти по бате му Бойко Празнодумеца и да псува дебелата си жена Пена докато си намества корема между мазните й бутове. Затова туземското му отношение е обяснимо. Селянията е водеща емблема по челата на повечето "елитни" булгаристанци, които дори никой не ги е забелязъл в поканите. И за какво след като такива селяни като плешивите тикви се пъчат като държавни пълководци. По отношение на маниери и етикет булгаристанецът е с 1000 години назад от всякакъв европейски манталитет. Навъсеният "самодоволно" и в същото време бликащият от комплекси роден бай Ганчо е невеж, завистлив и мързелив. Той е уникален сребролюбец със скъсан джоб. Той прекарва целият си жалък живот в усилията да прекара ближният, да вземе кирията за нещо евтинко или крадено, да скътае или да доносничи пред шефа. Ганчовото съществуване е толкова безмислено и непотребно, че той така и не осъзнава елементарното си житие. Той е нихилист, злобен и неук, поради което агресивно приема сполуката и щастието на чуждия. Затова българинът ще си остане беден като душа, беден като бъдеще. Затова той никога няма да възприеме цивилизованият свят и винаги ще си заголва дрисливият задник през разни руски или американски колонизатори!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

5 Toni Andonov | 30.04.201100:11

Грозен принц, като всичките грозни графове, принцове, лордове, рицари - изметта на обществото, висшето общество в кавички - гейтаци, фетишисти, измамници, крадци, убийци, изнасилвачи. А принцесата - пепеляшка. Нищо ново, нищо забележително.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 29.04.201123:59

Ако виждате двойно или тройно, проблема е във вашия телевизор... Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани