Лошо остаряващи момичета | webcafe.bg
Webcafe

Лошо остаряващи момичета

Милена Фучеджиева
02.04.2014, 08:11 (обновена 05.04.2014, 16:54)
работничка

Отношенията мъже-жени през соца са нещо, което си заслужава говоренето

Снощи, споделяйки с интелигентен и успял мой приятел някакви впечатления от обща позната, той заключи, че „момичетата от вашето поколение остарявате лошо", и ми изброи още няколко общи познати, някои публични личности, други не толкова, известни със силните си мнения, остър език и мисъл.

Реших да не го унищожавам с мое обобщение, извадено от меморабилията ми от мъжки скалпове, обяснявайки, че лошото остаряване е просто неприятната възможност да не умреш млад и секси, което се случва и с него. Но така или иначе се замислих за нас, т.е. тези, които сме между 45 и 55, и знам със сигурност, че всички страдаме от някаква степен на компенсаторно поведение.

Почти нямам позната или приятелка, която да не е преживяла по време на соца физическо или сексуално насилие, макар че почти никоя няма да го признае публично, и макар че не сме се движили сред необразовани, неинтелигентни хора, които не знаят какво е добро и зло. Аз напуснах България на 28 години - 1 година след 10 ноември, и една от важните причини да го направя е, че тук не се чувствах защитена като жена.

Сексуалната атмосфера през соца беше странна. Повечето хора бяха промискуитетни, секс се правеше на поразия, нямаше страх от СПИН, нито пък особена физическа или емоционална хигиена. Единственото редовно къпещо се съсловие бяха спортистите, а сексът беше отдушник на генералната не-свобода, в която живеехме. Лошото беше, че насилието се считаше за нещо нормално - к'во като някой ти обърше един-два шамара, обикновено си ги заслужила.

И подобно мислене беше естествено, защото елитът, който имаше възпитание, маниери и уважение към жените беше избит след 9 септември, а новият елит дойде от село, нахлул в София като гладно диво прасе, случайно попаднало в кочина.

Побоищата на сина на един от най-големите партийни функционери над негови бивши приятелки, както и върху бившата му жена, не бяха градски легенди, а истина която никоя от тях досега не посмя да разкаже публично, компенсирайки за съдебното възмездие, което никога няма да получи. Аз лично съм чувала разказ от първо лице за извадена ръка от рамото, счупена челюст и т.н.

Една от тях беше хвърлил от втория етаж на блока, в който живееха. Тази тема продължава да е табу, защото тези жени продължават да се страхуват, а и да се срамуват, че това им се е случвало.

Не един голям, и не толкова голям писател биеше жена си, както и не един актьор. Мой колега от ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, една вечер не си тръгна с компанията, с която ми беше на гости, заклещи ме на един фотьойл в собствения ми дом, удари ми шамар, остави ми синини по ръцете, и се бих с него докато не отстъпи. Ако не бях в собствения си дом, вероятно нямаше да ми се размине. Беше публична тайна, че биеше приятелката си.

Била съм и бита, и почти изнасилвана, в смисъл, че по чудо съм избегнала пенетрация насила, но съм била с разкъсани дрехи, свалена на земята или притисната в тъмно място, откъдето не мога да се измъкна. Била съм заключена в кола и бита от бивше мое гадже, с което бях разделена от 2 месеца. Около колата стояха около десетина мъже от моето поколение, и гледаха сеир, докато не ме спаси едно момиче, пак от моето поколение, което извика милиция.

Ако питате приятелите му беше нормален и симпатичен пич от нашето поколение, за мен отдавна няма значение, че не е.

Преследвана съм била от боксьор, преди да се появят мутрите, който ме беше видял на улицата. Беше си наумил да ме сваля, после да ме купува и накрая - да ме изнасилва. Причака ме до сградата, в която живеех, но, слава Богу, му стигнаха силите само да ме набута насила във входа, да ме закове с една ръка за стената, а другата да завре ръка между краката ми, свършвайки радостно бързо в панталоните си.

Оплаквала съм се в милицията, за да ми кажат, че нищо не могат да направят, само ще си създам враг, който може да се озлоби, а това нямаше да е никак добре за мен. Не беше възможно да има възмездие, когато се знаеше, че това беше позволено на най-високо ниво.

Познавам не едно „добро" семейство от моето поколение, в което жените ядяха шамари и обичаха съпрузите си. За вербалното насилие да не говорим. Да бъдеш наречена тъпа, некадърна, пък и курва, изобщо не беше нещо необичайно. За мое щастие съм срещала повече любов, отколкото психопатия, но изродите бяха на гъсто, и активно участваха в оформянето на поколения жени.

Възрастта, в която интелектуалците от моето поколение - актьорите, художниците, писателите, поетите и музикантите, трябваше да постигат големите си успехи, беше посветена на оцеляване в един нов социален строй, и това оцеляване беше успешно за по-гъвкавите, но по-голямата част се пропи и остаря грозно. Доста умряха от алкохолизъм. Много други са неподдържащи се мъже с ужасни зъби, шкембета, разбити нерви, а дори и да не са такива, повечето са свързани от тиха ненавист към живота и жените.

Та така с момчетата от моето поколение. Гледайки ги как остаряват, понякога се чудя как ние, лошо остаряващите момичета, не станахме масово лесбийки или не излъчихме някоя стабилна серийна убийца като Айлийн Уорнъс. Явно много обичаме мъжете. Аз лично вече харесвам връзки несвързани от поколение, без излишната обремененост на историческа свързаност, нещо, което мъжете практикуват от хиляди години, и най-после стана мейнстрийм и сред жените.

Този текст е изключително повърхностен, както и заключението на моя приятел, но отношенията мъже-жени през соца са нещо, което си заслужава говоренето. Ако, разбира се, има смели жени, които да разкажат случките, заради които сега остаряваме лошо всички заедно.

Oще: жени  изнасилване  комунизъм  мъже  насилие  остаряване  секс  социализъм  старост 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

75 Дара | 13.04.201512:04

Вярвам и на Фучеджиева, но удобно е пропуснала да спомене , че това си е било в нейната среда - cредата на приближените и облагодетелстваните.
Например :
``...подобно мислене беше естествено, защото елитът, който имаше възпитание, маниери и уважение към жените беше избит след 9 септември, а новият елит дойде от село,...``
Я да видим:
``Дико Фучеджиев е роден на 16 юли 1928 г. в село Граматиково, Бургаска област. Завършва право в СУ. Работи като партиен секретар на БКП и журналист. По-късно е член на Сценарната комисия в Българска кинематография, редактор в издателство „Народна младеж“ и вестник „Вечерни новини“, съветник в посолството в Париж. В продължение на 16 години е директор на Народния театър „Иван Вазов“``

Т.е. собственият и баща е пример за това , за което говори. И очевидно тя е общувала с децата на другите партийни секретари, посланици, министри , т.е. политическия елит

Или
``Побоищата на сина на един от най-големите партийни функционери``
Вие с колко синове на партийни функционери сте общували?

``...един голям, и не толкова голям писател биеше жена си, както и не един актьор...``
С колко писатели се познавате? С колко актьори?

``Мой колега от ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, ...заклещи ме на един фотьойл...удари ми шамар...``
А името? Ако няма име , колко е достоверна тази история?

Да не говорим, че Фучеджиева продължава да извлича дивиденти от името на баща си.
Ако в Америка е била продавачка ( защото там никой не знае кой е баща и ) с идването и в България и предлагат да стане сценарист на сериaл. Да знаете някоя друга гурбетчийка - продавачка, гледачка на старци, работничка във фабрика, дето с връщането и в България са и предложили подобна работа?

Т.е. , сигурна съм че такъв проблем е имало/има , но авторката е част от този проблем, а не жертва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2013, 12:59

74 Virginia Stamatova | 12.04.201421:05

Много хубава статия. Поздравления на аврора Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 15:03

73 Shine | 10.04.201421:49

Всички, които директно или индиректно намекват, че авторката си го е търсила, такава й била средата и пр. дебилизми (гледам, че повечето се подвизават под женски имена, което е още по- страшно), сте тотално сбъркани хора. Просто сте духовно осакатени и не го знаете даже. Няма как да се обясни на хора като вас какво не ви е наред. Все едно да обясняваш какво са нотите на напълно глух човек.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 03:05

72 Stanimir Stankov | 06.04.201403:06

да не забравяме и изпятото в http://www.youtube.com/watch?v=XTGg_iZg1OI&list=RDidGUp42ErdI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 18:02

71 Milica Borisova | 04.04.201418:05

Бе интересно и моята майка е живяла в тази действителност и никой не я бил нито изнасилвал. Може би авторката трябва да се замисли... Дали пък тя не е провокирала тия случки....
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

70 Мина | 03.04.201422:31

Борка, 48, естествено, че има такъв проблем и естествено, че не трябва да се примиряваме с него. Ама тая статия слага ударението на соца, а не на този обществен проблем, атак, чееее само губи като ги поставя през личната призма, уж за да спечели симпатии, а виж какво стана- прочети коментарите! Статията постигна точно обратното!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

69 Мина | 03.04.201422:14

Уау... Как пък на моята майка (която беше красавица) не са й се случвали такива неща!!? Май е от средата, а не от соца...
Че описаното е повече от възмутително, е! Но не става тука дума за соц или след-соц, даже последващия период не бих нарекла по-добър в това отношение...

ВСИЧКО е от средата!!! Събираш се, движиш се с идиоти- почти те изнасилват, събираш/движиш се с интелигентни, възпитани и най-вече ОБИЧАЩИ те мъже- отнасят се с теб като с принцеса..Та ако ще и в каменната ера да живееш!!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

68 Rowan | 03.04.201419:39

Пъъ, кажете, че ще се "твори" и под тази статия бре, отървах купона значи:

Писателка важна, голяма
На криминално-битова драма,
Щом личното почне да вади,
Реди героични тиради.

Как Колю я стискал по гъзо
Подпийнал геройски със узо.
А тя пък шамар му забърса
и гордо си тръгна със рейса.

Години минават, ядът си остава,
По Колюва похот такава.
И драмата лична ще стане сценична,
Сценична, та чак драматична…
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 03.04.2014, 18:36

67 Iveta Nikolova | 03.04.201418:38

Не намирам разлика от тогава до сега. Предвид, че подобни неща са ми се случвали '98, 2000, 2004 и 2007 Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

66 peta_wawa | 03.04.201417:38

Кво хапнАхте за закуска,
музата ще ви довърши,
ситизена е изпуснат,
рими в сяка тема ръси ...
   

оценка

+1 -0