Най-трудната роля в живота му | webcafe.bg
Webcafe

Най-трудната роля в живота му

Webcafe, по Washington Post
02.10.2016, 20:16 (обновена 05.10.2016, 11:20)
Робин Уилямс

Снимка: © Getty images

“Понякога той се оказваше замръзнал в някаква поза, неспособен да помръдне, и беше обезсърчен, когато излизаше от нея,” разказва съпругата му Сюзън. “Той започваше да има трудности с визуалната и пространствената си ориентация, не можеше да преценява разстояния и дълбочина. Загубата на базови мисловни функции само засилваше нарастващото негово объркване.”

Малко повече от две години след смъртта на носителя на "Оскар" Робин Уилямс, неговата съпруга написа много лично есе, в което разказва за мъчителното и често объркващо страдание, довело до смъртта на актьора през 2014 г.

Есето, озаглавено “Терористът в мозъка на моя съпруг,” беше публикувано във вторник в неврологично научно издание. Сюзън Шнайдер Уилямс описва детайлно загубата си и месеците, когато разумът на съпруга й започва да губи яснотата си заради болест, от която той не е знаел, че страда — болест, която е накарала 63-годишния актьор да се самоубие впослествие.

“Робин губеше разума си и го съзнаваше. Можете ли да си представите страданието, което е изпитвал, докато е усещал как неговото "аз" изчезва?”, пише г-жа Уилямс.

Робин Уилямс е страдал от заболяване, което се нарича "деменция с телца на Леви", или LBD - това е слабоизвестно мозъчно заболяване, което засяга над 1 млн. американци. То уврежда с течение на времето мозъчните клетки, като води до загуба на памет, самозаблуди, халюцинации, симптоми на болестта на Паркинсон и други здравословни проблеми. Семейството на актьора разбира, че той е страдал от това заболяване, едва след смъртта му.

“Бурята от симптоми,” пише Сюзън Уилямс, започва през октомври 2013, в месеца на втората годишнина от сватбата им.

“Страховете и тревожностите му стигнаха пика си до плащеща степен,” пише Уилямс. “Чудех се, без да го споделям с други - дали съпругът ми е хипохондрик.”

В следващите 10 месеца, Робин Уилямс се бори с параноя, самозаблуди, безсъние и други проблеми. Той получава панически пристъп през април 2014, когато е във Ванкувар за снимките на “Нощ в музея: Тайната на гробницата.”

Блестящият актьор среща затруднения да помни всяка от репликите си във филма, пише съпругата му.

“Тази загуба на памет и неспособност да контролира тревожността му го съсипваха,” споделя Сюзън Уилямс. “Никога няма да разбера истинските дълбини на неговото страдание, нито колко тежка е била борбата му. Но от моята гледна точка виждах най-смелия човек в света, играещ най-трудната роля в живота си.”

Серия изследвания, включително на кръвта и урината, плюс ядрено-магнитен резонанс на мозъка, не дават резултат. И все пак Сюзън и Робин Уилямс знаят, че нещо не е наред.

“Просто искам да рестартирам мозъка си,” спомня си тя думите на съпруга си.

През май 2014 Робин Уилямс е диагностициран с болестта на Паркинсон.

По-късно се проявяват още симптоми.

“Понякога той се оказваше замръзнал в някаква поза, неспособен да помръдне и беше обезсърчен, когато излизаше от нея,” разказва Сюзън Уилямс. “Той започваше да среща трудности с визуалната и пространствената си ориентация, не можеше да преценява разстояния и дълбочина. Загубата на базови мисловни функции само засилваше нарастващото му объркване.”

В рамките на болестта си Робин Уилямс изживява над 40 симптома на LBD.

Във втория уикенд на август 2014 бълнуванията на Робин Уилямс изглеждат по-слаби. В края на деня на 10 август 2014 той дори изглежда все едно започва да се подобрява, пише съпругата му.

“Когато си лягахме, съпругът ми ми каза: "Лека нощ, любов моя", и изчака моя познат отговор, "Лека нощ, любов моя", разказва Сюзън Уилямс.

Робин Уилямс умира на следващия ден.

Неговият личен асистент го открива в спалнята на дома му в Тибурон, Калифорния. Актьорът се е обесил с колан.

“След смъртта на Робин, времето вече не се движи по същия начин за мен,” споделя Сюзън Уилямс. “Търсенето на причини и смисъл в случилото се се повтаря сякаш в неизчерпаем извор, който минава през всеки аспект на живота ми, включително и най-баналните неща.”

Сюзън Уилямс казва, че е говорила с лекари, които са анализирали медицинското досие на съпруга й.

“Реакцията на всички беше една и съща: при Робин е имало една от най-тежките патологии на LBD, която са виждали в практиката си, и не е имало нищо, което някой би могъл да направи, за да му помогне,” пише тя.

Робин Уилямс беше известен с импровизаторския си стил като стендъп комик и с участието си във филми като “Общество на мъртвите поети” и “Добрият Уил Хънтинг,” филм, който му донесе "Оскар" за най-добра поддържаща роля.

Робин Уилямс със съпругата си Марша и дъщеря си Зелда

Oще: lbd  актьор  заболяване  зелда уилямс  оскар  паркинсон  писмо на съпругата на робин уилямс  причина  робин уилямс  самоубийство  симптоми на паркинсон  сюзън уилямс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани