"Кол центърът - там, където сърфът става дъска за гладене" | webcafe.bg
Webcafe

"Кол центърът - там, където сърфът става дъска за гладене"

Бетина Мутишева
31.08.2017, 12:43 (обновена 05.09.2017, 13:23)
ofiice

Модерното робство на скучната, но сигурна работа

Сутрин. Вратите на метрото се отварят, за да избълват поредния поток от хора и да погълнат нов. "Следваща станция "Сердика", Връзка с линия 2, "Надежда- Лозенец"". Сънените погледи на минувачите се срещат за миг, за да споделят негласно неволята на общата си тежка съдба- поредният работен ден.

Милиони души всеки ден се вливат в огромни лъскави бизнес сгради и сядат послушно зад мониторите, знаейки че им предстои да изкарат така осем часа. Монотонното цъкане на мишките и тракането на клавиатурите са съвременния еквивалент на работата в заводите на поточна линия.

В големите фабрики вече работят само машини и хора не са нужни, но в меката на съвременните технологии и комуникации - кол центъра, компютрите и телефоните имат нужда от хора. Хора, които да провеждат едни и същи разговори, да пишат едни и същи имейли, да цъкат по цял ден едни и същи бутони.

И няма как да издържиш на тази убийствена монотонност, освен ако се изключиш напълно и не започнеш да живееш по инерция. Именно така живеят 90% от хората, които работят най-бедната откъм въображение, най-монотонната и най-скучната работа на света, в която можеш да оцелееш, само ако се сбогуваш с мечтите и въображението си.

Всеки ден от 9 до 6. Най-голямата ти мечта е да дойде петък, най-щастливото време - краят на работния ден. И все пак би работил това цял живот. Защото е платено, удобно, сигурно, офисът е хубав, колегите - млади, шефовете възпитани, имаш всички удобства, бонуси и дори фитнес в сградата. Но не е ли това позлатеният кафез на съвременния роб?

Бедните ни души всеки ден умират малко по малко пред монитора, докато мислим за следващата си заплата. Живеем в свят, в който да загърбиш мечтата си е най-естественото нещо, защото с това си плащаш за комфорта и сигурността. Вече си работещ и отговорен човек, който става рано и носи бадж.

Майната му на бакалавъра по философия и магистратурата по българска филология. На кого му пука за това какви книги четеш или каква музика слушаш, щом след работа единственото нещо, което ти идва да правиш е да изпиеш една бира и да си пуснеш X Factor за фон.

Стремиш се към това да се издигнеш в йерархията на матрицата, за да караш по-хубава кола и да отидеш по време на отпуската на по-модерен курорт, откъдето да качиш готини снимки. Трябва да имаш и скъп телефон, скъпи дрехи, но продаваш въображението и стремежите си.

Ако Данте бе написал сега "Божествена комедия“, то Вергилий щеше да попадне в кол център, без да има право да напусне, а в деветия последен кръг на този ад, щяха да го чакат най-недоволните клиенти.

Едно мое лято мина в кол център и ме накара да се боря със зъби и нокти за мечтите си, освен ако не искам да се сбогувам с душата си. Празните зомбирани погледи на всички малки работници в огромната корпорация ме шокираха и плашеха. Енергията, която влагаха хората в тази маловажна работа ме караха да настръхна.

Виждах стотици млади хора, които загърбили живота, се отдаваха на посредствената, но сигурна печалба на що-годе поносима работа, която не изисква физически усилия и особено много мисъл. И така чак до пенсия, когато вече всичко ще ти е все едно.

Ако се опиташ да обясниш на едно дете, че най-вероятно мечтата му да стане космонавт няма да се сбъдне, а ще бъде принудено да седи наказано на един стол по осем часа на ден, за да има пари за храна, най-вероятно това дете ще страда, ще се противи ще плаче. А защо ние не го правим? Защото няма смисъл. Нищо няма да променим.

Помните, че в матрицата можеш да огънеш лъжица с поглед, стига да успееш да повярваш, че всъщност няма лъжица. И в нашата матрица само ни трябва да повярваме, че всъщност никой няма контрол над нашия живот, за да съумеем да го моделираме по наш вкус.

Не, на мен не ми харесва да съм роб, заточен зад монитора и прокълнат да е със слушалка в ухото цял живот, затова аз реших да напусна кол центъра, да обиколя света и да пиша. Скучната работа ме вдъхнови да последвам мечтите си и да се боря за тях, вместо да ги изоставям, само защото застрашават временното ми удобство. Това спечелих аз от кол центъра - погледнах заплахата от един пропилян живот право в очите.

Преди всички да се превърнем в ходещи кол центрове, нека поне за малко да помечтаем отново. Нека си помислим за това как болката извън матрицата понякога е полезна, защото ни кара да прогледнем и да съзрем несъвършенствата в нашия уреден, но крайно посредствен живот.

Защото може би сега там някъде един потенциален велик писател и откривател се отказва и решава, че може би е крайно време да си намери "свястна работа", от което светът само ще загуби. Е, аз може и да не съм този писател и с моето напускане нищо да не се промени, на моето място да дойде друг, който да работи дори по-добре, но аз бях до тук.

На добър час, малки роби! Понеделник ви очаква, за да ви покаже къде е вашето място.

Oще: въображение  кол центрове  кол център  матрицата  монотонно  от 9 до 6  робство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

33 Виктория Пенелопова 07 | 17.02.201821:19

Да ви имам драмата - "душата пред компютъра, да дочакаш петъка.....бля, бля, бля...."
АФторката, нормална ли си, знаеш ли колко хора биха искали да рабатят на топло, със сигурна заплата, платени осигуровки, сигурна обедна почивка. И какво се изисква - знаенето на 1 език. Повечето млади знаят вече по 2!! Квалификация - езикова гимназия максимум, не е задължително.
Да отскочим сега да миризливото Спешно, където някой нещастник, блъскал 6 години, няма време да мисли за душата си, а и петък през нощта е дежурен, а в събота и неделя е на разположение....
Заплатите - 2 към 1 в поза на кол-центъра при една и съща възрастова група Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2018, 15:22

32 Vanko Todorov Jivkov.1853089588059020 | 17.02.201815:31

Такива хора "роботи" си имаше и по времето на соца. Понякога работата е монотонна.Само ,че днес много по-често се среща лошо отношение към хората ,който изпълняват тези дейности.Също така на разни идиотщини който се изискват ,някой им казват "развитие"."тренинги" и т.н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2017, 21:32

31 Anton Nikolov.10155579816672808 | 05.09.201721:33

Есе на ниво 10-ти клас.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.12.2014, 16:26

30 mulder | 05.09.201718:41

Поздравления за авторката че най-накрая е разбрала как работи плутокрацията. Корпоративния фашизъм, като тръгнеш от суетшоповете в Индия та минеш през всеки кол център по света, има за цел едно единствено нещо, максимална печалба на принципа целта оправдава средствата. Кол центъра е симптом който е разпространен във всяка една социална и икономическа сфера. Това е симптом на предизвикан от съвременната капиталистическа олигархия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2017, 10:44

29 Source BG | 03.09.201710:54

Авторката е напълно права! Харесва ми как с прямотата си е подразнила повечето от коментиращите, разпознали в себе си един от тези роби. Никой не обича да чува истината за себе си, всеки си мисли, че животът му е супер и това не се отнася за него, че той е по-по-най. Всъщност, няма лошо, ако гледаш на това като временна студентска работа, въпреки че има далеч по-приятни начини да изкарваш пари като студент, ако си кадърен. Важното е да можеш да последваш мечтите си, когато завършиш и да не се превръщаш завинаги в роб. Пожелавам го на всички, макар да осъзнавам колко е трудно да се направи. Просто светът винаги е бил такъв - не обича слабаците.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2017, 17:51

28 HowAboutNo | 02.09.201718:21

1. Кол центровете не са кариера. Те са лесна работа за много хора, които все още учат. Ако на теб ти е било трудно да си намериш друга работа след завършването на магистратура, това си е твой проблем.
2. Да се слагат огромни групи от хора по общ знаменател е винаги знак, че всъщност идея си нямаш за какво иде реч, ала просто е лесно да наречем работещите механизирани роби, изоставили мечтите си, само защото сме свикнали мама да ни издържа цял живот.
Не всеки се е отказал от мечтите си. Просто някои от нас на време са осъзнали, че за мечтите също трябват пари, а над хиляда лева на месец за човек, незавършил още университет, са добре дошли, при положение че днешните учители например едва се сдобиват с 800. Пък и мечтата не на всеки е да лентяйсва по цял ден. Някои хора ги сърбят ръцете да свършат работа, било то и в голяма компания зад монитор.
3. Щом не ти се е налагало един наем или сметки да платиш сама, да осигуриш храната си сама, храна като гледам и за две животни, значи си стигнала до зряла възраст, без наистина да си узряла. Истината е, че не си заслужила нито една от парцалките по гърба си и всякакви здравословни проблеми, за които също явно обичаш да разправяш на хората, не те оправдават.
Много са хората със здравословни, че и финансови и други проблеми, но се стягат и си намират работа и не се оплакват само след два месеца, че вече им е трудно, скучно и посредствено. Ако всеки можеше да си пише каквото му хрумне от някое красиво местенце с коктейл до лаптопа, щеше. Но не става.
4. За това много хора стават сутрин и отиват на работа, защото част от това да си зрял и отговорен възрастен, който заслужава уважение, е всъщност да се справяш сам с живота и неговите трудности като това задължително -съжалявам, че трябва да го разбереш чак сега - включва да работиш и да си плащаш всичко от гащите до сметките сам, а не да висиш на врата на тате или да се криеш зад полата на мама. Така е - не всички се справят, не всики могат психически да издържат на това, което 80% от другите на техните години правят без да се оплакват. Не е за всеки работата - има и такива мекушави льольовци, които не могат да са зрели и отговорни и предпочитат да се откажат: прав им път. Ако не можеш да си полезен зад монитор в посредствен кол център, явно натъпкан с глупави роботи, то не можеш да си полезен никъде.
5. Ако енергията, която хората са влагали в маловажна работа чак те е изплашила, то е малко вероятно в погледите на същите тези ентусиасти да си намерила празнота. Но и лиогиката не е за всеки. Явно тези хора всъщост влагат мисъл в работата, просто ти си била твърде посредствена и заета да си цъкаш фейсбука, за да осъзнаеш това и да направиш същото. За глухите са луди онези, които танцуват. Май спадаш към първите.
6. Ех, че се депресирах от този понеделник! Само че когато аз се дипломирам с простия си бакалавър и 2 години опит, пак ще вземат мен пред теб с магистър по българска филология. Живот!...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.09.2017, 18:00

27 Radostin Gavrilov.10155793939644802 | 01.09.201718:05

Много е ънкуул да работиш за пари за някой западняк, много по-куул е да работиш за безпари за някой Бай Ганьовец или не още по-добре майка ти да ти дава пари за пиеш ракия по 60 ст. за 100 гр. в местната кръчма. Долу работа, долу кол центрове, ракия за 60 ст. форевер.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 01.09.2017, 13:13

26 Diko.bg | 01.09.201713:28

Апропо за хейтърчетата, които все още недоизлюпени вече хейтят на работното място: у наше село сме се нагледали на това чудо кол центъра. Според мен е перфектна първа работа за млад неориентиран човек. Но всичко след 3-5тата година е загуба на потенциал!

Обикаляйте си света колкото си искате. Но както първият коментар скоро ще ви сменят с ИИ. Защо ли?

Защото във вас няма добавена стойност. Повечето от вас отговарят по оредифинирани хипотези и не можете, а и не желаете да помагате на хората. Същото могат и машините вече да правят. ;)

По-лошото е, че много от вас отговарят включително на технически проблеми, които дори не разбират. :/

А Чепилов малцина ще го стигнат. Факт ;)
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.09.2017, 13:13

25 Diko.bg | 01.09.201713:19

Чудесна статия!

Единствено авторът е можел освен зомби неосмислеността на младия българин да акцентира така също и върху нежеланието да поема риска и да си поеме отговорността зад желанието да си гони мечтите.

У нас малцина все пак тръгват по трудният път и бързо се отказват след 6 месеца, щото не им се получава а те са , “егати пича”. Решават, че освен гладуването по-пътя си няма да имат други проблеми. И винаги все някой друг им е виновен.

;)
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

24 AlahAkbar | 01.09.201710:49

Хубаво котенце е Бетинчето, ако и да твори тъповати статийки. Русо гладно нема. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани