Какво ви причинява празникът | webcafe.bg
Webcafe

Какво ви причиняват празниците

Lifecafe, по материали от чуждестранни издания
24.12.2012, 15:45 (обновена 26.12.2012, 12:35)
алкохол

Преяждане, препиване и стрес

Какво става в главата ни с идването на Коледа? Мозъкът ни трябва да се справи някак с препълнения график от коледни партита и стреса от коледното пазаруване .

Кои са петте коледни катастрофи, които ще нанесат най-големи щети върху сивото ви вещество?

Сезонно емоционално разстройство

Учените вярват, че една трета от хората страдат от т.нар. "сезонно емоционално разстройство", което се изразява в остри промени на настроението, породени от настъпването на зимата. Най-рисковите групи са хората с ниски нива на хормоните серотонин и мелатонин, което означава, че те имат нужда от повече дневна светлина.

Когато светлината достигне до ретината в задната част на окото, до хипоталамуса се изпращат електрически сигнали. Това е частта от мозъка, която контролира съня, апетита, температурата на тялото, настроението и желанието за секс. Когато липсва достатъчно светлина, тези функции започват да се забавят.

Преяждане

Чревоугодничеството е един от задължителните елементи, без които Коледа не би била същата, но, за съжаление, всички знаем, че стомашните проблеми са едно от неизбежните последствия от празничното хапване.

Ала преяждането има много по-сериозни ефекти. То стимулира обикновено латентната връзка между хипоталамуса и имунната система. Това води до крайна имунна реакция и може да причини слаби възпаления в различни зони на тялото. Ето защо често се случва да се чувстваме ужасно, след като сме преяли.  

Преяждането за дълги периоди от време води пък до хронични възпаления, които допринасят за развитието на диабет от втори тип и сърдечни заболявания.

Препиване


Нередовните тежки пиянски запои по Коледа и Нова година по принцип не могат да окажат сериозни вреди върху здравето ни, но е възможно да усетим някои краткосрочни симптоми като безпокойство или раздразнение при спиране на консумацията.

Рязкото прекратяване на приема на алкохол води до хипервъзбудимост на мозъка, която се обяснява с внезапния "отпускащ" ефект върху рецепторите, които преди са били притъпени от алкохола.

Прекалено много телевизия


За повечето домакинства е традиция по Коледа и Нова година да се гледат специално подготвените празнични програми по телевизията, заради които обикновено прекарваме пред телевизора повече от 8 часа дневно.

Хората отказват да приемат, че телевизията въобще е способна да им влияе по някакъв начин, ала правенето на каквото и да било за толкова дълъг период от време води до някои краткосрочни неврологични последици.

Телевизията засилва нискочестотните алфа-вълни (мозъчни вълни с честота 8-12 херца) в мозъка. Тези вълни са свързани с отпускането и почивката, но също така и с податливостта на внушения - нещо, което рекламодателите само чакат с нетърпение,  за да могат да накарат мозъка ви да асоциира марките им с позитивни емоции.

Ако прекарате много часове, в които мозъкът ви да функционира на ниски алфа-честоти, това може да доведе до проблеми с вниманието и неспособност да се концентрирате, когато се върнете на работа.

Семеен стрес

Коледа е семеен празник, макар че за много хора това не е задължително нещо хубаво. Всякаква форма на стрес води до отделянето на адреналин и кортизол - автоматична реакция, която е заложена в гените ни още от самото начало на човечеството.

Ала има една част от мозъка, която е особено уязвима на повишените нива на кортизола - и това е хипокампусът. Като резултат от това, когато сте подложени на стрес, вашата способност да извършвате няколко задачи едновременно и да запомняте е силно ограничена. Което не е особено полезно, ако например сте отговорни за приготвянето на вечерята.

Физическите упражнения и наспиването са най-добрите методи за борба с повишените нива на кортизола.

Физическата активност стимулира растежа и възстановяването на клетките в хипокампуса и допринася за по-позитивно настроение, което пък ни прави по-малко податливи на стреса и редуцира нивата на кортизол, отделяни в тялото.

Освен това, един добър джогинг винаги е отличен начин да избягаме поне за малко от  досадните роднини.

Oще: коледа  мозък  препиване  преяждане  стрес  хипоталамус 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

4 Xaoc | 27.12.201216:44

Много пиенье, много нещо. Един донесъл вино от чичо му, друг - рикията на дядо му, трети намерил уиски на примоция. Всеки иска да се похвали на максимално много хора. А аз дегустирам и сипя комплименти, докато накрая всичко приключи със взаимно уважение. пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

3 YOLE | 27.12.201204:34

На празниците паричките ми отиват на кино.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

2 hahaha | 27.12.201201:54

това с подаръците много ме дразни... Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 26.12.201210:58

Аз предлагам да ги отменим тия пусти празници - то като чета, излиза, че само злини причиняват. Това събиране с най-близките, топлотата на дома, усещането, че тези дни са по-специални - бошлаф работа...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани