Любимци по поръчка | webcafe.bg
Webcafe

Любимци по поръчка

Lifecafe, по economist.com
03.04.2012, 14:57 (обновена 05.04.2012, 10:29)
куче

Снимка: © Getty Images

Предпочитам го в лилаво...

Едно от най-интересните технологични нововъведения през последните няколко години е възходът на моделираното производство. Тази техника, която използва триизмерни щампи, чрез които се проектират различни предмети - от цигулки до самолети с автоматично управление, позволява изграждането на отделните продукти да се случва според желанията на дизайнера.

Днес малка компания от Сан Мелито, Калифорния, наречена Gene Duplication Corporation, предлага нещо, което надминава границите на тази технология. Следващата неделя тя ще обяви своите планове да използва 3D щампи за проектирането на домашни любимци. Богатите клиенти могат да си поръчат куче/котка изцяло по свой вкус

GeneDupe - разговорното име, с което е известна компанията - се занимава с генетичното моделиране на животни отдавна. Въпреки това, директорът на компанията Паоло Фрил е решен да разшири дейността й, като премине към "производство на домашни любимци" от нулата. PrintaPet ще прави именно това.

Идеята за компютърно моделиране на органи за трансплантация - като например бъбреци - е актуална от няколко години насам. Този тип конструиране се осъществява чрез изграждане на поредици от няколко различни вида клетки, които се наслагват едни върху други на пластове в специална комбинация, използвайки "слепващ" елемент, наречен хидрогел, с помощта на който се изгражда правилната форма на органа.

Моделирането на органи по този начин е сравнително лесно. В един бъбрек например има само осем типа клектки. Въпреки това, цялото тяло на един бозайник е изградено от 220 типа клетки. Тяхното наслагване по правилния начин е много по-сложна задача. За нейното решение, учените от GeneDupe използват нанотомография - прецизна форма на компютърната томография, която има резолюция от 500 нанометра (една-милиардна от метъра) - чрез която се анализира позицията и природата на всяка отделна клетка в различни породи животни. Това познание не само позволява пресъздаването на вече съществуващи породи животни, но и програмирането на съвършено нови комбинации от форма, цвят и поведение по поръчка на клиента.

Производството на "поръчковия любимец" е невероятно сложен процес

Универсалната програма Pet Printer на GeneDupe е заредена с всеки един от 220-те вида клетки (които се генерират от стълбовите клетки в хистологичната лаборатория на компанията) и е програмирана с триизмерна карта на животното, което ще създава. Тя е изградена от учените, работещи във фирмата и е основана на нанотомографския анализ, който е разкрил подреждането на клетките по различни начини в тялото на животното.

Самите клетки се съхраняват в стъклени резервоари пълни със суспензия, като всеки резервоар е свързан с компютърно контролиран автомат за разпръскване. Хидрогеловете (процесът се нуждае от няколко вида) се съхраняват отделно. Един от тях, който се нарича остеогел, е особено важен, тъй като се втвърдява и образува скелета на животното. Щом новото създание е изправено на крака (в буквален и преносен смисъл), различните видове хидрогел постепенно се заместват с естествени секрети. Остеогелът пък бива заместен от истински кости.

Най-голямо затруднение д-р Фрил среща при нервните клетки. За разлика от повечето други видове клетки, които са малки, израстъците на нервните клетки, наречени аксони и дендрити, могат да се разпростират от гръбначния стълб на животното до пръстите му. За да се справи с този проблем, Pet Priner оставя празни пространства във всеки слой клетки, отбелязвайки всеки пункт, от където би трябвало да преминава нервно окончание. След това, тези пространства се запълват с вещество, което благоприятства растежа на нервите, преди да бъде наложен следващият слой клетки, така че когато основното тяло на нервната клетка е наложено на място, от него бързо израстват аксоните и дендритите на правилните позиции.

На практика умението за проектиране на нервни клетки е ключът към всичко останало. Освен размера, здравото сърце, бъбреци и черен дроб са еднакви в един ретривър и един ротвайлер. Цветът на козината, който е важен фактор за много собственици на домашни любимци, се проектира лесно чрез избирането на правилния модел меланоцитни клетки в кожата. Ала характерът на животното е много различен проблем.

Една от генните промени е особено фундаментална: и кучетата ще ползват тоалетни

Контролирането на характера означава залагането на правилната комбинация нервни клетки в мозъка, тъй като различните видове клетки се отразяват по различен начин на характера на животното. Знаейки как да контролират това, GeneDupe са способни да предлагат домашни любимци, които имат добре настроени поведенчески характеристики. Ако искате послушен ротвайлер, или пък агресивен ретривър, компанията може да ви направи такъв според вашите конкретни изисквания.

Според д-р Фрил обаче, най-предпочитаната модификация сред кучетата вероятно ще бъде отстраняването на инстинкта за маркиране на територията чрез уриниране, така че уличните лампи и дървета вече да не са предпочитани места за облекчение и комуникация между животните. Вместо това, кучетата на GeneDupe са препрограмирани да разпознават предварително инсталираните от компанията кучешки тоалетни, които имат отличителен аромат, който обаче е недоловим за хората.

Oще: домашни любимци  поръчка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

2 Nikola Aslanov | 04.04.201216:32

За който не е разбрал - това е първоаприлската шега на Економист. Кул
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 04.04.201215:12

Чуди се GeneDupe - това съкращение от Гениално Дупе ли е?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани