Топ 5 на спектаклите на сезона | webcafe.bg
Webcafe

Виж, смей се и плачи...

Лилия Цветкова
11.02.2011, 10:59 (обновена 14.02.2011, 11:03)

1 от 3 снимки Назад Напред

Театър

Какво да кажем за Куркински, който разказва българията през Каралийчев? Смях, сълзи и възторг...

Top 5 на най-добрите нови театрални спектакли в средата на сезона си е рисковано занимание. Но вече има достатъчно столични премиери, от които всеки може да направи своята short list-а. Естествено, че подобна класация е нещо много субективно. Моят личен списък на the best от Мелпомена е от спектакли, които бих отишла да видя отново и отново...

Колкото по-качествен е един спектакъл, толкова по-дълго "живее" на сцената. Независимо от това награждаван ли е или не - и дали става фаворит на професионалната театрална критика. Което още веднъж подсказва, че у нас има качествена публика от ценители на театралното изкуство и тя не бива да бъде подценявана.

Ах, този Морфов

Класацията Тоp 5 за сезон 2010-2011 г. безспорно оглавява постановката на Александър Морфов "Полет над кукувиче гнездо" в Народния театър - макар и с известни уговорки. Всеки, който си купи билети за  спектакъла, не бива да препрочита романа на Кен Киси, нито да си припомня филма на Милош Форман с Джак Никълсън.

Защото може да остане мъъъничко неудовлетворен от видяното. Но пък тези, които го гледат със свежо и непредубено око ще останат очаровани от стила на Морфов и от играта на Деян Донков (в ролята на бунтаря-хулиган Макмърфи) и на Иван Бърнев (маминото синче Били Бибит, комплексирано - и доведено в лудницата, от властната си майка). Двамата просто "издърпват" спектакъла и са почти равностойни партньори - една от съществените разлики с романа на битника Киси.

Коренно различен от макросвета на "Полета..." на Морфов е микрокосмосът на "Български разкази" на Мариус Куркински. От него лъха на нещо много свидно, нашенско и родно. На най-милото ни, което сме скътали дълбоко в себе си. Мариус се изправя сам на сцената и го изважда наяве с помощта на големия разказвач Ангел Каралийчев.

Спектакълът е в пет части по текстовете на "Нероден Петко", "Тодьо, ле, сине, докторе", "Ех, това сладко станимашко винце", "Огън" и "Росенският каменен мост". Какво да кажем за Куркински? Смях, сълзи и възторг. Ако преди това сте успели да изчакате на дългата опашка за билети пред касата на Сатирата...

Моноспектаклът изглежда по спартански прост, но зад скромността на Мариус се крие огромно майсторство и висок сценичен вкус. По това "Български разкази" се различава от другия хитов моноспектакъл, който се играе в Сатирата  - "Възгледите на един учител за народното творчество" на Камен Донев, който е по-близо до народното творчество, отколкото до театъра.

Трети в списъка е "Откат" - по няколко текста на Захари Карабашлиев. Толкова модерна и необичайна постановка не са поставяли скоро в театър "Българска армия", затова си заслужава да я видите. Още повече, че експериментът е успешен - и провокативен.

Подобен род спектакли са специалитет на някоя експериментална работилница като "Сфумато", но плюсът тук е, че трупата разполага със силни актьори и те показват класа, което не се случва винаги. Зад ефектната визия и силната актьорска игра стои огромна работа - на младия режисьор Стайко Мурджев, както и на мултимедийните спецове Здравко Миленов и Владислав Илиев. Спектакълът е "широкоекранен" - по цялата сцена и с втори етаж, откъдето гледат актьорите, играли току-що. Подхвърля се един пистолет - между героя и жена му, който обаче не произвежда нито един изстрел.

Миналата година Мурджев взе "Икар" за дебют и "Откат" потвърждава прогнозата, че го очаква бляскаво бъдеще. (Не само защото беше забелязан от публика и критици още със спектакъла си "Пухеният" от Макдона, с който се дипломира и после премести на сцената в Сатирата - в него играят почти всички от новия български филм "Тилт"...)

С подобна модерна мултимедия се заиграва и постановката на Младежкия театър "Фрида" от Саня Домазет, но минусът в работата на режисьора Веселин Димов е, че актьорският екип не е на еднакво добро ниво. Но дори и само заради виртуозното изпълнение на голямата актриса Станка Калчева като ексцентричната мексиканска художничка Фрида Кало си струва да се посети театъра на бул. "Дондуков" 8-10. Великолепните костюми на Антоанета Костова са част от удоволствието на зрителя.

Обикновено театралите се изкушават да поставят комедии, но попадат в  коварен капан - зрителят да не разбере, че гледа нещо смешно. От това обаче не е заплашен Роберт Янакиев, който е направил една весела и сполучлива сценична адаптация на култовия британски сериал "Ало, ало" в театър "Възраждане". Рядко Made in BG може да се сравнява с оригинала, но случаят е точно такъв.

Въпреки че повечето актьори може и да не са ви познати - освен Йосиф Сърчаджиев в ролята на генерал Шмелинг, рискувайте. Няма да останете разочаровани. Малкото пространство на сцената е разпределено максимално добре, актьорите играят с удоволствие и най-важното - запазен е духът и стилът на филма.

Извън short list-ата - още три много добри спектакъла. Най-новото заглавие на Народния театър "Август в Оклахома" от Трейси Летс - една класическа постановка за една американска драма в стила на Тенеси Уилямс. Актьорите дават най-доброто от себе си, любопитно е да видим Бойка Велкова - почти неузнаваема, а Чочо Попйорданов е застаряващ сваляч на лолитки.

Като полиран диамант стои "Кралицата майка" в малкото пространство на "199". Всичко в тази постановка е прекрасно - съвършена е Невена Мандаджиева като майка на героя на Владо Пенев, с когото влизат в словесна престрелка и борба за надмощие.

На любителите на модерния театър горещо препоръчвам "Зимна приказка" в "Сфумато", където звездите от "Стъклен дом" наистина показват, че могат да играят. Столичният афиш е достатъчно разнообразен, така че всеки пътник/зрител може да си намери своя влак/представление...

Oще: александър морфов  захари карабашлиев  камен донев  мариус куркински  саня домазет  сезон  спектакли  стайко мурджев  театър 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 15.02.201106:40

Смее се браво Роберто,браво Докторе Намига Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 13.02.201123:47

Незнам за Куркински, но снимката е плашеща. Вземете я сменете, честно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.11.2010, 16:23

1 argi | 13.02.201115:14

Всичко добре, но не съм съгласна за "Откат", текстовете на Карабашлиев просто не са за театър и това е, което доказват на сцената на Театър Българска Армия. Представлението е слабо, може би главно заради (липсата на) драматургията, актьорите също не впечатляват с бляскава игра. Не е задължително новият, модерният театър да няма нищо общо с класическият, за да бъде интересен и провокативен. Чела съм "Пухеният" и "Откат" и смятам, че заради текста първото представление си струва да се види, а второто просто да се пропусне. ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани