Професия: психопат | webcafe.bg
Webcafe

Професия: психопат

webcafeВалентин Добрев*
25.06.2015, 16:07 (обновена 29.06.2015, 15:43)

1 от 10 снимки Назад Напред

ceо

Снимка: © youtube

Висш мениджър

Ако сте се чудили защо корпоративният свят толкова много прилича на джунгла, в която обаче оцелява не най-силният, ами най-подлият, то може би един от отговорите е именно този: висшите мениджърски позиции в големите корпорации често са буквално претъпкани с психопати. Това е, може би, единствената човешка общност, където да си "акула" е чудесна, позитивна характеристика, "да смачкваш конкуренцията" е желателно, а подлите номера, финансовите манипулации, ударите под кръста "в името на екипа/бизнеса/успеха“ са ежедневие. Затова и ред изследвания доказват: цели 4% от висшия мениджърски елит се състои от абсолютни психопати.

Да поемаш рискове, да си импулсивен и безстрашен са характеристики не само на лидера, но и на психопата, познат още като мениджър.

Някои психолози подчертават също така, че липсата на емпатия и разкаяние в крайна сметка са най-желаните качества във висшия мениджмънт.

Един от най-големите мениджъри-психопати е Алберт Джон Дънлъп (Albert John Dunlap), известен като Chainsaw Al или просто "професионалния уволнител“, който, докато оглавява компанията Scott Paper, уволнява 11 000 души при това с "огромно удоволсвие", като по този начин спечелва адмирациите на Уол Стрийт, увеличавайки значително цените на акциите на клиентите си.

Той също така е известен с това, че заплашил жена си с нож, докато й повтарял, че иска да похапне човешка плът. Дънлъп пропуска погребенията и на двамата си родители и написва книга, наречена Mean Business. За него е създаден цял филм: Cutting to the Core—Albert J. Dunlap

Когото и да попитате сред работещите българи, най-вероятно ще ви каже, че 90% от колегите му са психопати. Според учени обаче, онзи, който смята другите за психопати, обикновено не приема себе си за такъв...

Майтапът настрана, но, действително, според изследването на оксфордския психолог Кевин Дътън, автор на книгата със заглавие (отново без майтап): "Мъдростта на психопата - на какво светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат за успеха" (The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success), има няколко професии, в които психопатите са повече, отколкото можем да си представим.

Преди да кажем кои са тези професии, обаче, нека да разкажем малко повече за това що е то "психопат", защото най-вероятно в масовото съзнание думата се асоциира по-скоро със "сериен убиец", тип Ханибал Лектър.

Истината е малко по-различна: психопатите са повече импулсивни, отколкото педантични личности, затова и в затворите те са едва 25% от всички извършители на престъпления, според изданието Scientific American.

За сметка на това на свобода, сред нас, всеки един на сто души се вписва отлично в пълния психопортрет на психопата.

Робърт Хеър, изследовател в областта на криминалната психология, създава специален "Въпросник за психопатия" (Hare Psychopathy Checklist), който именно определя кое е нормата и е широко използван за диагностициране на състоянието.

Най-новите проучвания по въпроса в последните години установяват, че по-голямата част от психопатите всъщност доста добре се вписват в обществото, като симптомите им често се приемат просто за "екцентричност на характера".

Какъв човек е психопатът?

Или както обяснява Scientific American, на пръв поглед чаровни, психопатите се стараят да създават добро първо впечатление и често изглеждат крайно "нормални" на страничните наблюдатели.

Въпреки това става дума за самовлюбени, нечестни и не особено надеждни личности, които често постъпват безотговорно и то без особена причина, освен за забавление. Те могат да бъдат лишени от чувство за вина, емпатия или усещане за любов и обикновено имат множество случайни и хаотични лични и роматнични отношения.

Психопатите понякога могат да извършват неща, които изглеждат скандални и дори безрасъдни, като в същото време успяват да прехвърлят вината върху другите хора.

Те рядко се учат от грешките си и умеят да се възползват и от негативната реакция на останалите. Срещат трудности да владеят импулсите си.

И най-вече: те не изпитват угризения заради липсата си на угризения.

Вижте в галерията обещания списък с 10 професии, на които психопатите кацат като мухи на мед.

И, да, има изненада: политиците не са номер 1 сред психопатите. Те са едва на 10-то място.

*Използвани са материали от RawStory.com, Time, Pacific Standard, Scientific American, The Guardian, Криминални досиета, Тhe Huffington Post

Oще: галерии  галерия  професия  психиатри  психология  психопати  угризения 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 26.06.201518:30

Бил съм в три пъти в лудница, и такова нещо като психопати не към виждал. Това е пълна маниполация! Медийно пресъздане на събитията. Иначе съм дървар. Въртя брадвата по цял ден, и сека каквото падне. Дървета, храсти, животни. Ония ден ми падна етървата...
Обичам да държа брадва в ръцете си. Ходя да крома с нея, до тоалетна, в кръчма... Поръчам си водка с оцет. Когато съм с брадвата не плащам... Не изпитвам такова желание. Карам си кола за 70 бона, нищо, че взимам 300 лева. Като съм дървар да не съм луд да карам кола дето не струва? Колата ми има отлично сцепление, и взима много добре завоите... И винаги мога да слезна от нея с брадвата в ръцете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

1 abductor | 26.06.201512:05

"Авторът" май не прави особена разлика между психопат и социопат.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани