Загубата на любим удвоява риска от инфаркт | webcafe.bg
Webcafe

Може да се умре от разбито сърце

Lifecafe
26.02.2014, 16:24 (обновена 01.03.2014, 08:42)
любов, сърце

Снимка: © Getty Images

Загубата на любим човек може буквално да ви разбире сърцето

От "Ромео и Жулиета" до "Здрач" темата за разрушителните ефекти от разбитото сърце е част от популярната култура. Учени обаче доказват, че човек наистина може да умре вследствие загубата на любимия/любимата.

Скърбенето удвоява риска от инфаркт и инсулт според изследване на учените от университета St. George в Лондон. Изводите се основават на данни, предоставени от личните лекари на хиляди хора на възраст над 60 години във Великобритания, които са загубили спътника си в живота.

Опасният месец

Изследването показва, че 16 на всеки 1000 от пациентите получават инфаркт или инсулт до 30 дни след загубата на любимия - това прави риска два пъти по-голям, отколкото при тези, които не са загубили половинката си. Повишената опасност от сърдечно-съдови заболявания при овдовелите започва да намалява след 30 дни.

По думите на д-р Сунил Шах, водещ изследовател в проучването, често използваме термина "разбито сърце", за да отбележим мъката от загубата на любим човек. Изследването доказва, че тежката загуба всъщност директно се отразява върху здравето на сърцето.

Странични ефекти

Според други данни, мъката по любим човек може да има редица странични ефекти като промени в съсирването на кръвта, кръвното налягане, нивата на хормоните и честотата на сърдечния ритъм.

Всичко това допринася за повишаването на риска от проблеми като сърдечен удар след загуба на любим. В допълнение към това е доказано, че в първите месеци след загубата, овдовелите често забравят да си взимат всекидневните лекарства, като такива за понижаване на холестерола например. Рязкото спиране на такъв тип медикаменти също подпомага увеличаването на риска от сърдечни болести.

Според учените е важно лекарите, приятелите и семействата на загубилите любимия си да са наясно от повишения риск от инфаркт. Така ще могат да им осигурят по-добра грижа в този опасен период след загубата.

Освен това по-доброто разбиране на психологическите и социалните фактори, свързани с острите сърдечносъдови заболявания, може да позволи по-добра превенция и подобряване на клиничните грижи.

Oще: инфаркт  любов  обич  сърце 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани