Да напуснем работа през 2016 | webcafe.bg
Webcafe

Да напуснем работа през 2016

webcafeLifecafe, по Елиана Апонте, Reuters
28.12.2015, 16:14 (обновена 30.12.2015, 07:59)
офис

Снимка: © Getty Images

Окуражавам всеки, който е искал да запали финансовите доклади или да изхвърли униформата си в коша за боклук.

С наближаването на Новата година често казваме как ще минем на диета, ще се издължим финансово, ще научим нов език или ще се захванем с ново хоби.

Тази година, предлагам, да се фокусираме на една важна промяна: Да напуснем работа през 2016.

Засега, повечето от нас напускат работа само ако имат друга оферта. Казваме „чао" на едното бюро в петък, а в понеделник - „здравей" на новото. Вярваме, че да напуснем работата си без план Б е невъзможно, егоистично, глупаво. Това ще провали кариерата ни, финансите, семействата и дори може да доведе до Апокалипсис.

Точно по този начин се чувствах, докато работех дълги години в като новинар в радиото. След като самата аз напуснах работата си без план преди три години, вече вярвам, че ако напуснем, когато сметнем, че е подходящото време за тази стъпка, ще сме много по-щастливи.

Когато сменяме работата, имаме и по-голям шанс за увеличение на заплатата. Ставаме по-щастливи. Освен това можем да сме сигурни, че икономиката се развива: никой не напуска работа, ако не е уверен в добрите перспективи на кариерното си развитие.

Окуражавам всеки, който е искал да запали финансовите доклади или да изхвърли униформата си в коша за боклук.

А сега, нека разгледаме какво е нужно, за да предприемем стъпката и да сме сигурни, че е правилното решение.

Най-важното е да изпълните големия си финансов план за 2016 година, защото е вярно, че ако нямате достатъчно спестени пари, не може да напуснете работа.

Така че решете кой е най-лошият възможен изход и дали сте готови за него. Какъв е размерът на загубите, с които бихте се примирили и за колко време?

Посъветвайте се с хората, които биха били директно засеганти от вашето решение - например партньор в живота или роднини, които издържате или от които бихте взели заем, ако се наложи. Разговорите за пари никога не са приятни, но са задължителни.

Още един риск е и да сложите летвата за финансов комфорт твърде високо. Може никога да не я стигнете.

Ако си казвате, че няма да напуснете работа, докато нямате спестени пари за пет години напред, ще имате сериозен проблем. Не саботирайте сами себе си с цели, които не можете да достигнете.
Това е практическата страна на подготовката за напускане на работа. Теоритичната част е повече свързана с психологическата и социалната подготовка (което според мен е по-трудното).

Ако напускате работа без предварителен план, никой вече няма да ви казва как да живеете. Вероятно другите ще ви гледат все едно има нещо сбъркано във вас.

Никой няма да ви го каже в лицето, но ще го усетите, затова трябва да сте подготвен за различните последици. Дори ако срещнете непознат на някое парти, може да ви се отрази. Първият въпрос вероятно ще бъде: „Хей, с какво се занимаваш?"

Затова подгответе отговор на този въпрос от рано. Какви са идеите зад тази голяма промяна и как се спрявате с нея?

Някои от опциите са:

• „Давам си почивка от дълга кариера като адвокат/учител/ професионален парашутист, за да реша какво искам да правя с живота си."

• „Взимам си почивка, за да прекарвам повече време със семейството си и за да реша дали искам да се занимавам с това до края на живота си."

Забележете как фразата „до края на живота" изниква често. Добра причина да напуснеш работа е именно желанието да решите какво искате да правите.

Също така се подгответе за кризата в кариерната идентичност. Ако минете през този период преди да напуснете, ще сте добър играч в психологическата игра.

И последно, когато напуснете, подарете си време. Вероятно ще трябва да минете през труден и агонизиращ процес на личностно израстване, преди да намерите нова кариера.

Отначало, ще изпитвате непрестанно желание да сте продуктивни и да си търсите работа. Една от жените в книгата ми разказа какво си е мислела, когато е взела решението да напусне работа. „Ще ставам рано, ще ходя на фитнес, ще ходя до библиотеката с компютъра ми. Ще мога да търся работа от там и да се чувствам сякаш наистина работя."

Нейна приятелка чува тези планове и я пита: „Защо трябва да го превръщаш в пълен работен ден. Може да кандидатстваш за работа сутрин, а след това да отделиш време за себе си да прочетеш книга или да посетиш музей, защото едва ли ще имаш това свободно време отново."

Приятелката е права. Не искате да се депресирате на дивана с бонбони, а да се радвате на живота, докато търсите своето призвание в живота.

Направете си списък с нещата, които обичахте и мразехте в последната си работа. Изберете си приоритетите за следващата работа. Но не се паникьосвайте и не приемайте първата оферта, която получите, защото се чувствате задължени да си продуктивни.

И запомнете - смяната може да бъде и стресиращата, но и забавна. Това може да ви даде липсващата увереност. Това се случи с мен: когато разбрах, че мога да се справя сама и съм добра и в друго, станах по-безстрашна и започнах да правя неща, които преди това не бих си и помислила, че мога.

Със сигурност мога да кажа, че преди три години, преди да започна своята почивка, никога нямаше дори и да си помисля, че ще продам къщата си и ще замина за Югоизточна Азия за неопределено време само с две раници и никакъв план.

Но ето ме тук днес.

Здравейте от Хошимин!

Oще: живот  житейски избор  избор  нова работа  офис  пътуване  работа  работно място  служители  смяна на работата 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

2 erzsebet | 29.12.201514:37

Пътувам по света, но по-скоро с два куфара и планирано. Без да се налага да си продавам апартамента.
Ако си напусна работата, няма да мога да си плащам сметките, ще прибегна до продажба на имуществото, ще изпукам парите, шляейки се като битник. С две раници. Красотъ.
Успех на всички хипита, все пак важното е да сме щастливи. Щастливи според своите разбирания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 28.12.201519:29

Красиво. На ужасно много хора им се иска да направят именно това - да покажат среден пръст на началниците си, както и на неприятните си колеги, и никога повече да не се връщат на проклетата работа. В момента с твърде много отговорности (семейство, деца), боя се, това не е възможно.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани