Искаш ли да поиграем? | webcafe.bg
Webcafe

Искаш ли да поиграем?

Webcafe.bg
03.12.2015, 12:45 (обновена 04.12.2015, 07:30)

Искаш ли да поиграем, да скачаме в снега. Защо се криеш пак не знам, излез от там. Защо си все сама-а-а?

Ако не познавате песента от Frozen, или още нямате дете, или вече е отлетяло във възрастта на Maroon 5.

Играта е не по-малко важна за децата от добрия сън и здравословната храна. Защо обаче да отписваме възрастните?

Повечето човешки дейности силно наподобяват игра - като се започне от любовта и се стигне до карнавала в Рио Де Жанейро или празненствата за Хелоуин.

"Добре, но в какво все пак се състои „солта" на играта?", пита Йохан Хойзинха в най-известния философски труд за играта "Homo Ludens" (Играещият човек).

"Защо бебето крещи от удоволствие? Защо играчът се самозабравя, увлечен в своята страст, защо едно състезание може да доведе стотици хора до състояние на самозабрава?

Логиката на разума подсказва, че всички тези полезни функции - изразходване на излишна енергия, отмора след напрежение, подготовка за изискванията на живота, компенсация за неосъществимото, природата би могла да даде на питомците си под формата на чисто механични движения и реакции. Но тя създаде играта с напрежението и радостта й, с нейната „шега".

Този последен елемент - „забавността" на играта, не се поддава на никакъв анализ или логическа интерпретация", твърди Хойзинха.

"Весело е, когато играем заедно, а най-важната цел на игрите е забавлението", пише ИКЕА в книгата, в която са събрани игри от цял свят за цялото семейство и която може да се купи от мебелните магазини. Тя е част от колекция LATTJO, създадена въз основа на глобално проучване за навиците за игра в целия свят.

С книгата ще си припомните

"Развален телефон", "Познайте какво има вътре", "Състезание по втренчено гледане", "Бой с палци", "Чудовище - дама - монах"...

Отделете 20-ина минути вечер след работа, за да поиграете семейно и ще забравите за стреса. Играйте, за да се отпуснете. Играйте, за да се развеселите. Игрите не могат да разрешат всички проблеми в живота ви, но наистина помагат много, пише Мария Тьорн, мениджър детски асортимент в IKEA.

Част от игрите са подходящи за домашни условия, други могат да се планират и сред природата.

Един съвет от нас, в случай че се чудите с какво да започнете: Затворете очи, вземете книгата в ръце и я отворете на произволна страница. Изненадата е част от играта.

Правим го и ние и ето резултатът.

Не докосвайте пода

Играта "Не докосвайте пода" е известна още като "Пирати" или "Гореща лава".

Ако играете вътре, събуйте обувките си - възрастните не обичат отпечатъци от обувки по дивана. Особено ако този, който ги е оставил, е възрастен!

Къде: На закрито/на открито.

Какво е нужно: Разхвърляна стая или градина/детска площадка с много препятствия. Гъвкавост. Равновесие.

Движете се, без да докосвате пода или земята. Използвайте стаята, площадката или градината във вида, в който се намира, или създайте трасе. Ако някой играч докосне пода или земята, отпада от играта. Направете играта още по-вълнуваща, като си представите, че подът е цвърчащо горещо олио, бурен океан или дълбока клисура, пълна с чевекоядни растения.

Усложнете играта!

Изберете един от вас за ловец, който да гони останалите - но помнете, че никой от вас, дори и ловецът, няма право да докосва пода/земята (доста сложно!)

Мисията на колекцията LATTJO е да вдъхнови възрастните и децата да играят заедно повече.  Серията съдържа игри и играчки за забавление за дома и на открито, за създаване на музика, ролеви и настолни игри, и дори мобилно приложение, с което цялото семейство може да продължи да играе дистанционно.

„Знаем, че светът иска и се нуждае от повече игра. С помощта на собствено проучване открихме, че 50% от всички възрастни искат да открият детето в себе си и че децата и техните родители биха желали да играят по-често заедно," казват от ИКЕА.

В глобалното проучване IKEA Play Report вземат участие близо 30 000 души от цял свят, като повече от 16 000 от тях родители, 6 000 са деца и 7 000 са младежи. Те отговарят на въпроси, свързани с играта и всекидневието.

ИКЕА анализира огромния материал от проучването и изготвя Доклад за игрите. Колекцията е съпътствана от 25 кратки анимирани истории, създадени в партньорство с филмовата компания DreamWorks Animation. Всяка история има за цел да разшири въображаемия свят на LATTJO героите.

LATTJO героите са вдъхновени от насекоми, кореноплодни, животни и растения и се появяват в отделните продукти на колекцията.

Oще: "бой с палци"  "познайте какво има вътре"  "състезание по втренчено гледане"  frozen  ikea  lattjo  игри от цял свят  икеа  развален телефон" 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани