Всичко UP или кино, бар, море... | webcafe.bg
Webcafe

Всичко UP или кино, бар, море...

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
31.07.2015, 18:26 (обновена 01.09.2015, 15:52)

1 от 6 снимки Назад Напред

UP Cinema в Лозенец

Снимка: © UP Cinema

Лятното кино UP в Лозенец е гордостта на дизайнера Михаела Михайлова

Не е нужно да бъдеш киноман, за да ти пука и какво гледаш, и къде. Опциите се оказват наистина малко - традиционните салони в моловете, вече превземащи всички сетива и измерения, сравнително скъпото домашно кино, обичайният компютър и белите лястовици на пътуващите и летни кина. За щастие, това не е всичко.

Ако сте минавали в последните три години край Лозенец, значи със сигурност сте забелязали онази кацнала върху скалите над „Тарфа" бяла сфера.

Плажно иглу от винил - това е лятното кино UP, където всеки ден се прожектират шедьоври на седмото изкуство.

Говорим за изцяло алтернативно кино - българско и европейско, документални, късометражни филми, както и детски, в непрекъснат целодневен режим. Програмата зависи от самите вас, защото се приемат заявки - така може да гледате любимия си филм, когато слънцето се намира в най-горещата си фаза или искане нощен маратон. Редовните прожекции, планирани предварително, са две - в 21:30 и 23:00 часа.

Всъщност, никой не ви задължава непременно да гледате кино, може просто да се отбиете до бара в сферата и да се отдадете на сладка раздумка с приятели и непознати върху големите меки възглавници. Това вероятно е най-уютното и уединено кино, където може да отидете, а като се замислим - също така добро убежище от горещините.

За първи път

„UP е много комфортно място, но същевременно е непретенциозно. Нямаше кино в подобен формат, бяхме първите и много хора след това ни последваха, за да излезе киното от киносалоните", коментира Михаела Михайлова, човекът, който стои зад проекта, част от студио ГАРАЖ.

Кино сферата - метална конструкция, която е проектирана и изработена с винил, тя определя като „опаковане на културен въздух" - и с гордост признава, че това е най-вълнуващия й проект досега. Михаела разглежда UP като „приятелски формат и комфортна атмосфера" - идеята е да свърже зрителите покрай хубав филм на място, в което се чувстват добре.

„Много хора идват на кино сами, без да се притесняват. Така се завързват приятелства, готините хора се свързват по между си. Не сме мислили за масовост, затова максималният брой на зрителите за една прожекция е 30", коментира тя.

Според Михаела седмото изкуство трябва да е достъпно, особено за хората в малките населени места, които са лишени от всякакви киносалони, а не ексклузивна услуга в моловете и по големите фестивали. UP буквално може да бъде пренесено до местата, където има нужда и интерес от подобно нещо.

А защо точно в Лозенец?

„Познаваме Лозенец доста отдавна, беше едно много симпатично място, в което се влюбихме и затова не искахме да се откажем, въпреки инвазията в последните години. Това не значи, че трябва да отпишем Лозенец, само защото вече не е готиното място, напротив", казва Михаела.

Разбира се, може да разглеждате UP като опозиция на кръчмарската чалга култура, но създателите на кино сферата гледан в съвсем друга посока.

Михаела и компания са създатели на пространства и проектират мобилни конструкции, които могат да бъдат буквално навсякъде и по време, независимо дали е кино или не.

Последният месец ГАРАЖ представи друг свой проект - мобилен кабинет за телемедицина в София. В момента се работи по изпълнението на друг проект - пътуващ лекарски кабинет, където всеки ще може да се прегледа и консултира с лекар дистанционно.

„Това е бъдещето. Ние сме страна, в която повечето хора не могат да си позволят медицински консултации- поради липса на средства и време, небрежност. Този кабинет за ранна диагностика ще обикаля селата, ще отиде при хората, които нямат достъп до такива здравни услуги и ще помогне за ранното диагностициране и консултация със специалисти.", посочва Михаела.

Това обаче е друга работа, която още не е завършена. А извеждането на киното извън киносалоните вече се случва, бавно, сигурно и с много любов - по изоставени летни театри, откритите паркинги и стените на панелните блокове. Междувременно кино сферата с обогатен въздух си стои и събира приятели, в Лозенец до 10 Септември. Къде ще се появи след това, "все още е тайна, ще бъде приятна изненада и поредното предизвикателство за нас".

Oще: up outdoor cinema  webcafe  алтернативно кино  бизнес  българия  българско кино  дизайн  документалистика  забавление  интериор  кино сфера  кино up  кино up в лозенец  лайфстайл  лятно кино в лозенец  михаела михайлова  плаж тарфа  студио гараж 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.