Купува ли красотата щастие | webcafe.bg
Webcafe

Купува ли красотата щастие

Lifecafe , По Daily Beast
31.03.2011, 16:05 (обновена 05.04.2011, 15:14)
Жена сянка

Грозниците са тъжни - и печелят по-малко от красивите

Ако досега стеснителните млади жени не са имали достатъчно поводи за притеснения, ето един ужасен нов стереотип, който да бъде добавен към останалото: грозните хора са тъжни. Не по рождение, естествено - но с течение на времето проклятието на непривлекателността ще ги засяга по толкова много начини, че всъщност е неизмеримо.

Грозните хора печелят по-малко. Те имат проблем с намирането на партньори. А в култура, която поставя непреодолим натиск да се поддържа добър външен вид, те не се чувстват така добре в кожата си, когато вървят по улицата.

Това са част от констатациите в нов доклад, публикуван от Тексаския университет в Остин, наречен "Красотата е перспектива за щастие". Обобщавайки данни от повече от 25 000 участници в проучване, обхванало четири страни, икономистите Даниъл Хамърмеш и Джейсън Абревая са сравнили нивата на щастие с привлекателността им (оценена от интервюиращите).

Резултатът? Тези, които са били класирани сред 15-те процента с най-привлекателен вид, са били 10 процента по-щастливи от класираните в долната част на списъка по красота. (С други думи, не всички грозни хора са тъжни, но красивите хора чисто статистически са по-щастливи от недотам привлекателните.)

"Личната красота повишава щастието," заявява просто Хамърмеш. "Знам, че това не е твърде изненадващо, но е уместно да изтъкнем, че никой досега не е документирал тази констатация."

Ако изводите ви звучат изключително порвърхностни, впечатлението ви ще се промени, когато погледнете данните, породили тези щастливи емоции. Проучванията са показали, че привлекателните хора печелят средно с 5% повече за времето на живота си - в сравнение с не особено привлекателните си колеги.

Красивите получават повече внимание от учителите, възпитателите, дори от бебетата. Освен това, както показа специално проучване от миналата година, красивите хора са предпочитани на работното място в изненадващо висока степен.

(Както го формулира един от специалистите по набиране на кадри в Ню Йорк: "Това е новата реалност на пазара на труда. По-добре е да си посредствен и да изглеждаш добре, отколкото да си с блестящ интелект и да си непривлекателен.")

Красотата не винаги е благословия

Но бъдете спокойни, красотата не винаги е благословия - особено за жените с кариерни амбиции. Ето пет причини, поради които добрият външен вид може да бъде истинско проклятие:

1. За жените красотата може да бъде стресираща дилема

Красотата отваря много врати, но привлекателните жени са изправени пред завишена критичност от колегите си от женски пол, които ги определят като по-некомпетентни, по-лишени от талант, по-малко лоялни - и, странно, по-малко майчински загрижени от жените с по-непретенциозен вид.

Също така те са изправени пред нещо, което някои наричат "бимбо-ефект" - колегите им възприемат техния успех като функция от повърхностни качества. Особено в доминирани от мъже области, красивите жени могат да бъдат възприемани като твърде женствени (и поради това неподходящи) за лидерски постове.

2. Красотата има шанс да бъде и "противна"

Друг констатиран в скорошно изследване ефект, наричан "красотата е противна", установява, че привлекателните жени е по-вероятно да бъдат открито дискриминирани - поне когато става дума за назначаване на работа.

В изследването, публикувано в изданието "Journal of Social Psychology", на доброволци е даден списък с работни места заедно със снимки на мъже и жени, подходящи за тези постове - и след това те са помолени да комбинират снимките с категориите.

За постове, традиционно смятани за "мъжки" - с названия като директор по сигурността, продавач на апаратура, пазач в затвор и шофьор на аварийна кола, привлекателните жени са били игнорирани, като вместо това са били разпределени на места за рецепционисти и секретарки.

Същото важи и в други, по-професионални категории - като мениджър по изследванията, финансов директор или инженер-механик. "Във всички останали видове работа на привлекателните жени е отдавано предпочитание," казва съавторката на проучването Стефани Джонсън. "Въпросът обаче не е стоял по същия начин при мъжете."

3. Изтъкването на недостатъците може да бъде във ваша полза - поне при свалки

Това твърдение произлиза от януарско изследване на сайта за запознанства "OK Cupid", който разглежда данни на 43 000 свои потребители, за да установи какъв вид жени повечето мъже смятат за най-привлекателни.

И сайтът установява, че колкото повече мъжете като група имат разногласия за външния вид на жената, толкова повече те в крайна сметка я харесват. Момчетата са склонни да игнорират момичета, масово смятани за привлекателни - и да предпочитат такива, които имат недотам последователни оценки на външния им вид.

Това някои мъже да те смятат за "грозна" всъщност работи в полза на жената (поне по отношение на броя съобщения, които тя получава). Какво означава това за дамите, търсещи своята половинка? "Вече имаме математически доказателства, че свеждането до минимум на личните "недостатъци" е точно обратното на това, което е нужно да правите," коментира директорът на публикациите на сайта и негов съосновател Крисчън Ръдър.

"Ако сте леко закръглена, изтъквайте го. Ако имате голям нос, изтъквайте го. Ако имате странен стърчащ зъб, изтъквайте го: статистически мъжете, които не го харесват, само ви помагат - а тези, които го харесват, ще бъдат още по-въодушевени."

4. Поне сме склонни да признаем, че дискриминацията по външен вид е нередна

В Мичиган съществуват закони срещу дискриминацията на база външен вид. Според проучване на Newsweek, 60 процента от респондентите са заявили, че по тяхно мнение повечето американци биха подкрепили закон, обявяващ за незаконна дискриминацията при назначаване на работа, базирана на външния вид на кандидатите.

5. Външният вид може да ви отвори вратата, но няма да ви удържи на поста

Помолени да оценят значимостта на девет различни личностни характеристики (по десетстепенна скала, където 10 означава най-значимо), корпоративните мениджъри по назначенията са заявили, че увереността и опитът все пак са най-важните качества, когато става дума за назначението на работа.

Или, както го формулира авторът на изследването за щастието, Даниъл Хамърмеш: "Красотата е само едно от многото неща, които влияят на вашия успех. Така че се възползвайте от това, в което сте наистина добри."

Oще: жени  изследване  кариера  красота  мъже  пост  работа  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2011, 13:53

15 Ashkroft | 04.04.201100:40

Самото понятие "красота" е толкоз абстрактно и субективно, че напрво боли.Красивите, според общото мнение наистина са най-пригодни в сверата на ослугите Намига .А що се отнася до не до там естетически пригодните, както казвам аз - "Като си грозен стой си у вас".Аз по тая линия не излизам кой знай колко... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

14 Многознайковица | 02.04.201101:05

Купува, купува, зависи само от потребностите Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

13 Frida | 02.04.201100:47

красотата е достъпна за всеки, умът- не толкова, пък и за щастието не е нужен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

12 niemen | 01.04.201117:14

Може да си мнооооого грозен и не особено образован, и пак да станеш вицепремиер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 01.04.201116:54

Красотата ще спаси света.
Фьодор Достоевски

обаче и :

Красотата, умножена по интелекта, е константа.
Неизвестен автор
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

10 Архангел | 01.04.201116:51

Имам един професор , той вика:
В математиката не пада отгоре;в математиката има дълбока логика-само в изкуствата пада "отгоре"
та аз бих казал не само математиката ами и в доста други области
труд си требе, труууд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 01.04.201115:26

"за да ги има некои неща требе други да ги нема" а и секи си е малко прос ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

8 My Majesty | 01.04.201115:03

В България ако си посредствен, т.е не особено умен и не особено хубав, те предпочитат повече и имаш повече шансове. Комбинацията хубав и умен или хубава и умна веднага те превръщат в мишена на омраза дуел
Въпреки че комбинацията е рядка, съществува. В 21 век е смешно да говорим за грозни хора, след като съществува естетическата хирургия - не говоря за силикона- и след като име много методи да подобриш външния си вид. Ако някой има безобразно грозен нос и това го стресира сериозно-да го оперира, ако имаш щръкнали уши- също, не може всички да сме 1.76 и слаби, но може да се стараем да не ядем като прасета, за да не дебелеем и да спортуваме.
Обаче метод да поумнееш - още не е измислен. Колкото дала природата -толкова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 22:24

7 Drone3 | 01.04.201114:39

Аз винаги съм бил на мнение, че цаката е в баланса. Добре е да си красив, но не прекалено, че да предизвикваш завист. Страхотно е да си интелигентен, но не толкова, че всички около теб да ти се струват дебилни. Хубаво е да си образован, но не толкова, че да си overqualified (съжалявам, не се сетих в момента за по-добър израз). Не знам дали съм прав, но аз определено вярвам в това. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

6 Архангел | 01.04.201111:40

Разбира се!
затова и дебелите са по-добри
Просто им се налага
Много щастлив
   

оценка

+0 -0