Преподготовка | webcafe.bg
Webcafe

Преподготовка

VaGro
22.01.2011, 09:32 (обновена 26.01.2011, 10:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

Левски - подготовка

Снимка: © Sofia Photo Agency

Така започна преподготовката на Левски

Подготовката на футболните отбори в България от древни времена преминава през следните задължителни етапи: медицински прегледи, тичане в паркове, заминаване за Турция, прибиране от Турция, приятелски срещи, пак заминаване за Турция, пак прибиране от Турция, пак приятелски срещи и накрая „последна проверка преди старта на сезона".

Както виждате става дума за един сложен и многопластов процес, в който всичко е планирано до микрон в името на „цар Футбол".

Да разгледаме нещата подробно:

Първа седмица - медицински прегледи.

Не ще и дума, че те са супер важни и необходими. Не толкова заради натрупаните килограми от мазните празнични гозби. По родните терени се играе ходом, така че и 150 кила да е централният нападател, няма голям проблем.

Медицинските прегледи са важни, ако случайно Караджата е хванал трипер, например. Или на Благо му се е възпалила новата татуировка, означаваща „загорял боб" на иврит.

Ами, ако някой футболист е получил обрив при неправилна епилация?

Или пък ментов гел му е попаднал в очите, докато си е гелосвал миглите?

Затова: изследвания и тестове до дупка! Нужно е!

Тичане в парка.

Изключително ключова подготовка. Никога не се знае от кой храст коя плеймейтка ще излезе, нали? А нашите левенти, наконтени с анцузи-„пуми", „капи" и „адидаси" ще минават от там на забавен каданс, причинявайки масов сърцетуп. Необходим етап!

До Анадола и назад.

(Дестинацията може да се смени и с Гърция или Кипър) Там се кове истинската подготовка. Топло време, тънки цени и най-новата турбо чалга във формат мп3, задънила хардовете на лаптопите. През два дена мачле с резервите на Апоел или Жалгирис, ядене на квалитетни манджи и 5-6 000 евра под формата на заплата в дебитните карти.

Дотук се е работило здраво, но подготовката е едва на средата си! Изцедените „звезди" получават 2-3 дена домашен отпуск и пак са призовани да се преподготвят. Професионализъм на ента!

Приятелска среща със съперник от „А" зонална футболна група.

Тук, както всички специалисти казват, не е важен резултатът. Важно е да се видят в игра всички налични бойни единици. Вследствие на тази чутовна тактика, на някое помощно игрище се изреждат около 80 футболиста за 90 минути. Въртят боево реми (1:1), бият страничния съдия за вдигане на адреналина и губят 6-7 от титулярите си, посечени със зверски балтии от съперника. Следва лечение в порядъка на 6-8 месеца!

Нали ви казвам, подготовката не е шега работа!

До Анадола и назад - Епизод 2.

Най-мистериозният етап. Все още не е разгадано, защо трябва да се ходи пак в Турция, от която клубът се е прибрал преди 5 дена!?!?!?

Явно не всички футболни тънкости в подготовката са известни на широката общественост. Само на тясната!

Тук има серия контроли в която отборът дава още дузина свидни жертви, поразени от нелепи контузии. В България след този етап се прибират здрави една шепа от резервите и обикновено се налага тимовият лист да бъде попълнен с юноши на клуба.

Последна проверка преди старта на сезона.

Е това е десертът на 2-3 месеца блъскане за контузено здраве и харчене на бюджет в името на вълшебната дума ПОДГОТОВКА.

Вика се петият в Македония и след минимална загуба с 1:2, се казва, че отборът „показа желание за игра" и е готов за тежките и изморителни „битки". Още 2-3 свидни жертви са контузени и край на ПОДГОТОВКАТА!

Следва разпускане с 15 шампионатни мача до следващия сериозен български футболен етап - подготовката за другия полусезон.

И така, година след година... Подготвяме се!

 

Oще: българия  зимна пауза  контроли  подготовка  футбол 


Още от Животът