Фалит срещу изкуство в Детройт | webcafe.bg
Webcafe

Фалит срещу изкуство в Детройт

Lifecafe, по Huffington Post
04.12.2013, 17:39 (обновена 10.12.2013, 11:35)
Едгар Дега

Картината на цигулар и млада жена на Дега е част от 60-те хиляди произведения на Института по изкуства в Детройт

Безпрецедентният фалит на Детройт означава не просто неприятни дългосрочни трудности за неговите жители и кредитори, но може би и край на тамошния Институт по изкуства, който притежава скъпоценна колекция - една от най-големите и значими в САЩ.

Големият музей, както го наричат местните, притежава творби от висша класа. Сред тях са фрески на Диего Ривера, автопортрет на Ван Гог, картини на Огюст Роден, Пикасо, Сезан, Едгар Дега и други велики художници. Първата творба е дарена от частно лице през далечната 1883 г., а през 2003 г. културното средище на Моторния град - с неговите 100 изложбени зали - получава приза за втори по големина общински музей в САЩ.

Опеката на благотворителни организации и обществени тръстове на практика спасява арт колекцията по време на няколко кризи и финансови сътресения, включително и Голямата депресия. Никога до момента 60-те хиляди произведенията на изкуството на Моторния град, събирани от цял свят и от различни исторически епохи, не са излагани на риск.

Официален банкрут

Сега обаче е различно. Федералният съдия Стивън Родс призна фалита на града - символ на автомобилната индустрия, обременен от дългосрочни дългове за над 18 млрд. долара, но не се произнесе за съдбата за ценната му колекция - и не стана ясно дали отделни произведения от нея ще могат да се продават.

Пред всекидневника Detroit Free Press магистратът коментира, че сегашните финансови институции на Моторния град няма да успеят да „поправят" най-голямата криза в неговата история. Още през юли, въпреки съпротивата на профсъюзи и пенсионни фондове, управата на Детройт подаде документи за банкрут поради неплатежоспособност - и веднага се заговори за посягане на творбите в музея.

Кредиторите поискаха колекцията да се „монетаризира", но други призоваха да се изчака заради планираното съкращаване на разходите за пенсии, а след това да се мисли за продажби от музея. Активисти припомниха, че културното наследство е необходимо, за да се изправи Детройт на крака в дългосрочен план, а не за еднократна финансова инжекция, колкото й значителна да е на фона на процъфтяващия пазар с произведения на изкуството.

Не пипай тази картина

Ако не като столица на автомобилостроенето, твърдят те, Детройт може да използва своето изкуство като нов символ и да има дългосрочни ползи от това, привличайки посетители от цял свят. И именно с тази цел трябва да се пази непокътнат Институтът по изкуства. Освен това, неговата арт собственост е защитена от закона.

Родс посъветва администрацията на града да положи „извънредно внимание" върху активите, които възнамерява да продава, за да е сигурна, че това наистина е наложително. След като съдът обяви своето решение, музеят разпространи публичен апел за запазване на произведенията, които притежава.

В писмото се казва, че всяка продажба, освен ако не е свързана с подобряване на колекцията, би накърнила репутацията на Института по изкуства, би отказала дарители, партньорски организации и гостуващи изложби.

Парите преди всичко

Въпреки това, градската управа нае аукционната къща Christie's, която трябва да оцени стойността на няколко хиляди творби от колекцията до две седмици. Изпратеният от щата Мичиган експерт Кевин Ор коментира, че за момента няма планове за продажба, но все пак на експонатите в музея се гледало като на „съставна част от процеса на преструктуриране".

Предстои да бъде изработен спасителен план, който ще включва както отстъпки от кредиторите, тоест - съкращаване на задълженията, така и ангажименти от страна на градската управа. Обсъждат се мерки като намаляване на пенсии и заплати на администрацията, а въпросът за Института по изкуства също трябва да намери решение.

Продажбата на толкова много произведения на изкуството ще е без аналог в историята, а някои експерти предричат „наводняване" на арт пазара. Ор предупреди, че този вариант не трябва да се изключва, а някои от кредиторите използваха случая и поискаха да участват в процеса чрез създаден за целта „комитет" с представители на градската администрация.

Докато съдбата на картини на Пикасо и Ван Гог предизвиква разногласия, Детройт се намира в обезсърчително положение - с намалено улично осветление, издъхваща транспортна система и затормозени полицейски управления, принудени да се справят с едно от най-високите нива на престъпност в САЩ.

Изкуствоведът и критик от Ню Йорк Питър Шейелал призова, продавайки своето изкуство, Детройт да „облекчи" финансовата кома, в която е изпаднал: „Изкуството ще оцелее. Пенсионерите - не". Това му навлече толкова критики, че само за два дни експертът се отрече от вижданията си по проблема. И това показва, че предстои голяма битка.

Oще: детройт  едгар дега  изкуство  изобразително изкуство  картини  музей  пикасо 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 07.12.201315:44

Джон, САЩ не е Швейцария. Има ред ограничения за това какво оръжие може и какво не може да се притежава - не може да е автоматично /поне не е законно/, не може да е такова, каквото се използва в армията /assault weapons are prohibited/... Ако група въоръжени хора заплаши стабилността на федералната власт в САЩ тя свиква Националната гвардия, членовете на Националната гвардия са задължени да се явят под страх от смъртно наказание, след като се явят те биват въоръжени с най-доброто оръжие, което парите могат да купят - от стрелково оръжие до танкове и джетове, след което биват изпратени срещу въоръжените с Мак12 и други видове кремъклийки метежници. САЩ е държава, основана от военни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 07.12.201315:05

"През 1934г. в Царство България се приема първия закон ограничаващ правото на оръжие. Следва забрана на политическите партии, разпускане на парламента, авторитарно управление на цар Борис.
След 1944г. пак същата закономерност, личното оръжие е забранено, а инакомислещите се изпращат да чукат чакъл."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 06.12.201322:52

Иначе пък показва, че хората все още могат да са по-щастливи, живеейки в страна с разпадаща се икономика, отколкото в такава с икономика във възход Усмивка.
Ама и това е пак хак за икономистите Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 06.12.201322:18

Джон Смит, на САЩ никой не им е "помагал" в усилието им да се превърнат от водеща икономика в света, създаваща може би повече от половината от брутния световен продукт след края на Втората световна война и разполагаща и възползваща се от всички възможни икономически облаги и лостове за въздействие върху световната икономика /и нямаща никакви угризения да ги използва колкото и както намери за добре/, в страна чиито градове и дори цели щати фалират /маи миналата година /или беше по-миналата/ Калифорния беше стигнала до там да не може да плаща на полиция и пожарна - щата на водещите световни технологични компании, на Холивуд, символа на Американската мечта за самите американци/.
Напротив - американците бяха тези, които щедро "помагаха" на други - канени или не, налагайки собствените си разбирания със силата на икономическата принуда, а когато това не даде исканите от тях резултати - т.е. подчинение на техните разбирания - със силата на оръжието. "Помощ", която най-често насаждана изкуствено и без съобразяване с подготвеността на дадено общество за това е водела до катастрофи - почти винаги до катастрофи.
Е, най-накрая доведе и тях до катастрофа /на практика мениджирана чрез ограничаване действието на водещата им икономическа теория/ поради опростенчеството си, схематизма и категоричния отказ да приеме действието на реални и мощни фактори в _реалния_ /съжалявам, но май не намерих дума зада избегна повторението/ живот, както и отказа от разбиране защо при тях едни неща са работили до едно време, какви изменения са настъпили и какво са променили и как те самите трябва да се променят, съобразно настъпилите в собствената им страна и среда изменения /имало е между другото в Европа едно време нещо, което каточели най-много е наподобявало Америка през по-голямата част от историята й - Ханзеанския съюз/.
Мисълта ми е, че на тях никой не им е помагал да се съсипят, това си е изцяло тяхна заслуга. Имали са всички възможни предимства на своя страна, всички възможни шансове са им били дадени.
Истина е, че това не се случва за първи път в човешката история. Те са получили големия си шанс след като Европа е ... е няма дори достатъчно силни думи зада опишат какво е направила Европа със своята водеща позиция в света и до къде се е довела в един момент и как даже след първия си опит да се саморазруши очевидно е почувствала, че това не и е достатъчно и трябва да го направи още веднъж, този път да се опита още по-силно Усмивка...
Що се отнася до Втората поправка - наистина ли го вярваш това - че точно втората поправка е силата, пазеща демокрацията? Аз честно казано мисля, че това е възможно най-далеч от истината - ред причини, но е наистина много дълго за изреждане и обясняване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 06.12.201309:21

Прав си Пепето. трябва им Чл.1 , 50 цента на час и по 2 кочана варена царевица на ден.
Само дето има една подробност - Втората поправка на конституцията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 05.12.201310:33

Хамерика показва на практика тоталната несъстоятелност на либералната икономика. Трябва им Китайската комунистическа партия да ги оправи. Усмивка
   

оценка

+1 -0