Oфисното коледно парти: върхът на купона или провал? | webcafe.bg
Webcafe

Офис партито по Коледа: върхът на купона или провал?

Lifecafe , По The Guardian
17.12.2010, 17:40 (обновена 23.12.2010, 12:09)
парти, танц

Не отпускайте твърде много кранчето на алкохола...

За някои това е най-чаканото нещо през цялата година. За други е нощ, която трябва някак да изтърпят. Офисните коледни партита отново са тук - само не се напивайте, не взимайте наркотици и не отсъствайте от работа на следващия ден.

Отново е това време от годината, когато служителите навсякъде са призовани да се оправят в гнездото на змиите на работната политика, каквото представлява офисното коледно парти. Нещо повече, точно в тези дни изглежда е най-натоварената вечер на годината за празнични купони, според - предполага се - чисто емпиричното изследване, извършено от "първокласния коктейл-бар в Ковънт Гардън" Dirty Martini.

Но дали концепцията за офисно парти не изглежда малко пресилена в тези времена на лишения? За мнозина това е шанс да му отпуснат края. Но за също толкова много хора може да е мъчение, което да изстрадат, вместо да празнуват.

По-добре коледна премия от парти в офиса

Със сигурност това е впечатлението, което поражда проучването на Dirty Martini, което заключава, че въпреки че осем от всеки 10 служители ще присъстват на служебен купон, на една трета от тях ще им се наложи да участват в разходите по него - и повече от половината биха предпочели просто да забравят за всичко това. И вместо това да получат коледна премия.

Мнозина все още възприемат офисното парти като шанс да блеснат и да отпуснат иначе хванатата на строг кок коса. Но нека не забравяме, че основната мотивация за голям дял от присъстващите е надеждата да видят шефа си на пияна глава да пее с цяло гърло "Livin' On A Prayer" на Бон Джоуви, след което да заспи, забил лице в пода.

Като се има предвид това, смятаме, че е добре да споделим с вас далновидните съвети, предложени от британския Форум на частния бизнес към членовете му, приканвайки ги "да съзнават празничните опасности, които може да ги оставят с тежък финансов махмурлук много след като коледните чествания са приключили".

Не си създавайте проблеми

Форумът на частния бизнес напомня на притежателите на фирми, че "със смесицата от напитки, празнично настроение и веселба, коледните партита са един от основните потенциални източници на проблеми" през дните в края на годината. Избрани бисери от списъка с инструкции за шефове включват:

Бъдете наблюдателни - и с орлово око да дебнете за употреба на наркотици

"Според британското законодателство от 1971 г.," както съветват трезво от Форума, "е престъпление работодател да разреши или дори да игнорира употребата на наркотици на своя територия. Употребата на наркотици на работното място може също така да представлява нарушение на правилата за трудова безопасност и здравословна среда." Така че излейте веднага тази кана с чай от гъби.

Бъдете категорични с персонала - от тях се очаква да се появят на работа...

както обикновено на следващия ден, без значение дали имат махмурлук - или не. От Форума напомнят на собствениците на фирми да дадат пример в тази насока. Изследванията са показали, че висшите мениджъри е по-вероятно да си вземат болнични в деня след коледното парти, отколкото по-нискостоящите.

Дръже ситуацията под контрол - в разумни граници

Уверете се, че игрите на партито и раздаването на подаръци стават по възпитан начин. Дядо Коледа не би трябвало да иска който и да е член на персонала да сяда на коляното му, освен ако нямате нищо против дело за сексуален тормоз. По същия начин подаръци от рода на бельо и секс-играчки вече са предизвиквали оплаквания от служители в миналото, така че напомнете на хората да бъдат цивилизовани.

Вземете предпазни мерки...

за да гарантирате, че служителите ви ще стигнат до дома безопасно - и няма да шофират пияни - като организирате партито така че да завърши преди спирането на обществения транспорт. Или пък осигурете транспорт, или разберете дали всички присъстващи разполагат с номера на такси компания.

И помнете, не би трябвало да позволявате на непълнолетни да пият.

Не отпускайте твърде много кранчето на алкохола

"Веселите подаръци и игрички лесно биха могли да доведат до опасния път към съдебната зала, а твърде многото алкохол би могъл да провокира разправии и боеве, което води до това работодателите да се занимават със сложни дисциплинарни въпроси много след като офисните декорации бъдат свалени."

Е, вече знаете какви са рисковете. При първия знак за каквито и да е лудории, просто разпечатайте пълно копие от напътствията, развейте ги в лицето на вашия шеф и започвайте дисциплинарните наказания на мига. Ако това не убеди ръководството да отмени офисното парти догодина, не можем да предположим какво друго би успяло.

Oт коя страна на барикадата сте вие: дали с нетърпение очаквате офисното парти тази година, или се боите от него с всяка изминала минута? Или просто бихте предпочели вашият работодател да зареже цялата тази идея и да ви даде допълнително пари като премия...

Oще: алкохол  колеги  коледа  парти  шеф 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

1 Adam Avramov | 18.12.201012:28

ех, да ви имам грижите!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани