Гарсон, един камшик, моля | webcafe.bg
Webcafe

Гарсон, един камшик, моля

Lifecafe, по www.iol.co.za
13.06.2012, 16:34 (обновена 15.06.2012, 08:19)
Кафе Мазох

Добре дошли в кафене "Мазох" в ... Лвов

Камшикът изсвистява във въздуха, сервитьорката извиква, а клиентът се смее и се свива от болка едновременно. Добре дошли в кафене "Мазох", разположено в украинския град Лвов, който тази година е домакин на европейското първенство по футбол. Една от по-непознатите особености на този град е, че той е и желана дестинация за любителите на болката.

Населеното място, разположено в западната част на Украйна - и домакин на мачовете от Б групата на Европейското, е било някога дом на Леополд фон Захер-Мазох (1835-1895), известен с романа си "Венера в кожи", от който произлиза и терминът "мазохизъм".  

И болката не е само от футболни поражения

Произходът на мазохизма, официалната дефиниция за който е изпитване на сексуално удоволствие от физически или емоционален тормоз/болка, е по-малко познат в сравнение с този на неговия антипод - садизма, получил името си от френския писател маркиз дьо Сад.

Ала докато на Сад са посветени безброй книги и филмови продукции за нестандартния му начин на живот и сексуалност, дори в самия Лвов, който преди е бил част от Полша и Австрия, Мазох е сравнително непознат. Няма нито една улица, кръстена на този автор, а името му не се споменава в пътеводителите за града.

"Лвов е консервативен град. Има си време за всичко," заявява кметът на града Андрей Садовий със скована усмивка. "Мазох е интересна личност, основоположник на цяла доктрина. С развитието на града ще се появят нови улици и може би една от тях ще носи името му".

"По-скоро се гордеем с него," добавя Любомира Крил, управител на книжарница. "Той е оставил своята следа в литературата, ала украинците не го взимат присърце, защото баща му е австриец, а самият той е писал на немски и е напуснал Лвов много млад". 

И все пак интересът към идеолога на мазохизма е доста голям

Въпреки това, Мазох си остава любопитен автор за читателите: двете най-големи книжарници в Лвов - Ye (Да бъдеш) и Litera (Буква) редовно регистрират недостиг от неговите книги в магазините си.

Връзката между Захер-Мазох и Лвов, който по времето на писателя е бил известен като Лемберг, става ясна в някои от неговите поеми и романа "Венера в кожи". Един от основните персонажи в тази книга е "вдовицата от Лвов" - полското име на града, използвано в някои от преводите на произведението. В него пък се разказва как въпросната вдовица измъчва разказвача по негово желание.

Както той пише: "Ако не мога да се насладя на пълното и безусловно щастие от любовта... тогава искам жената, която обичам, да се отнася зле с мен, да ме предава, и колкото по-злонамерено го прави, толкова по-добре. Това също е удоволствие". 

Точно този тип екзотично удоволствие е изложено на показ в кафене "Мазох" 

Когато заведението отваря врати през 2008-а, "всички четяха "Венера в кожи" в метрото и автобусите," спомня си Илона - една от доброволките на Евро 2012.

Гостите на кафенето биват посрещани от статуя в цял ръст на Захер-Мазох.
Декорът в кафенето е чувствен, изпълнен с метални отливки на гърди и пениси, малки кресла, закачени с вериги за тавана и менюта, покрити с пух. На телевизионния екран в заведението се редуват еротични филми, новини и клипове от класически филми.

Менюто пък предлага "оргазмични" десерти и коктейли с имена като "фелацио", "мляко от женски гърди",  или "мазохито". Ала сервитьорките са тези, които съживяват любимите практики на "добрия стар Леополд", както го наричат в тези среди. 

Специалитетът на заведението е вързани очи, кубчета лед и камшик

Една млада жена от Киев, дошла в кафето с две приятелки, си поръчва "специалитета на заведението". След това една сервитьорка идва при нея, слага й лента на очите, прошепва няколко провокативни думи в ухото й, плъзва кубчета лед по гърба и между гърдите й, налива алкохол в устата й и я удря с малък камшик. Клиентката и нейните приятелки избухват в неудържим смях.

Група фенове на немския футболен отбор също решават да опитат от сладкото наказание. 
26-годишната Оксана Волошин, която работи в кафе-ресторанта през последните шест месеца, е най-активната сервитьорка и с готовност задоволява всеки, който иска да си играе на роб и господарка.

Нейните "жертви", наведени над облегалката на стола, трябва да повтарят силно всичко, което тя им заповяда, в ритъма на всеки удар от камшика: дали ще е "мяу" или "аз съм секси и го знам" е неин личен избор.

"Тук ние бием с клиентите си с камшик и на тях това им харесва," заявява горди Волошин. "На всичкото отгоре, колкото повече ги бием, толкова по-голям бакшиш ни оставят накрая".

След  последното изречение сме сигурни, че ако някога подобно кафене отвори врати в България, то със сигурност ще е в Перник. Но дали там ще използват камшици или винкели, не смеем да гадаем.

Oще: венера в кожи  кафене  лвов  мазох  мазохизъм  украйна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

3 Iratais | 15.06.201211:35

Божкее...баси заведението Смее се ! Финала верно е забавен ма не би било да е у Перник това заведение що ше останат без сервитьори бърже бърже Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 15.06.201210:48

Забавна статия, особено финала. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 14.06.201212:11

Дали са се сблъсквали с трагедията - не усещащ болка мазохист... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани