Ди Каприо вещае еко-катастрофа пред ООН | webcafe.bg
Webcafe

Речта на Ди Каприо за климата разтърси ООН

Lifecafe
24.09.2014, 14:06 (обновена 26.09.2014, 08:49)
леонардо

Снимка: © Getty Images

Актьорът изнесе сериозна над три-минутна реч на форума, посветен на климатичните промени, който се проведе в централата на ООН в Ню Йорк. Той говори пред 120 държавни лидери от цял свят

По всичко изглежда, че един от най-добрите холивудски актьори, който за пореден път се размина с "Оскар" за незабравимата си роля във "Вълкът от Уол Стрийт", този път излезе на сцената за може би най-сериозното представление в живота си.

Леонардо Ди Каприо изнесе малко над 3 минутна реч в централата на ООН в Ню Йорк пред 120 лидери от цял свят. Това се случи на специалния световен форум, посветен на климатичните промени, който се провежда в Ню Йорк и на който участва и българския президент Росен Плевенлиев.

В речта си, актьорът, който е посланик на ООН по въпросите за климата, подчерта, че се чувства като един от 400 000 хиляди граждани, които протестираха в неделя по улиците и които желаят политическо решение на климатичната криза.

Ди Каприо каза, че като актьор неговата работа е да се преструва, да играе измислени характери, които решават измислени проблеми.

"Струва ми се, че човечеството гледа по същия начин на климатичните промени: като на измислица, случваща се с нечия друга планета, като че ли това, че не забелязваме климатичните промени, по някакъв начин ще ги накара да изчезнат" - продължи мисълта си той.

"Всяка седмица ставаме свидетели на нови непредвидими климатични събития, свидетелство, че ускорените климатични промени са тука сега. Знаем, че наводненията стават все по-интензивни, че океаните се затоплят и окисляват... Свидетели сме на екстремни климатични явления, на увеличаващи се температури и на топене на ледовете в Антарктида и в Гренландия до невиждана досега степен и това се случва десетилетия по-рано, отколкото предвиждаха учените" - гласеше част от речта.

"Нищо, от това, което казвам сега, не е реторично, нищо не е истерично. Това е факт."

Според него научната общност е наясно със случващите се промени, индустрията и правителства също са наясно, дори военните в САЩ са наясно, след като висши военни, като например главнокомандващия на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Самуел Локлиър са признали, че единствената реална сериозна заплаха за сигурността на САЩ са основно климатичните промени.

"Вие можете да направите история, или да бъдете хулени от нея"

обърна се Ди Каприо към държавните глави, сред които обаче за съжаление липсваха тримата лидери на страните - известни като най-големите замърсители в света: Русия, Индия и Китай.

"Нека сме наясно - да разказваме на хората да променят своите крушки или да си купят хибридна кола не е достатъчно... Вече става дума индустриите и правителствата по света да приемат решителни, дългосрочни мерки" - каза Ди Каприо.

Той призова за поставяне на цена на въглеродните емисии в световен мащаб, за премахване на държавните субсидии за компаниите, които се занимават с добив на въглища, газ и нефт.

"Трябва да приключим безконтролното замърсяване, причинено от индустриите, които направиха от страната ни икономика на свободния пазар. Те не заслужават нашите долари за данъци, те заслужават нашата критика. Защото самата икономика като такава ще приключи, ако екосистемите са заплашени от загиване".

Според Леонардо ди Каприо има и една добра новина и тя се състои във факта, че може да се прави не само достъпна, но и добра политика на базата на възобновяеми енергийни източници. Той цитира ново изследване, което показва, че към 2050 година 100 % световните енергийни нужди ще могат да се покриват от чиста, възобновяема енергия.

"Разрешаването на тази криза не е само въпрос на политика. Това е също така наше морално задължение.

Ние имаме единствено една планета. ... Да пазим своето бъдеще на тази планета зависи от нашата съзнателна еволюция като вид". Речта на Дикаприо завърши с призив към лидерите на страните-участнички, сред които и българският президент Росен Плевенлиев да не се преструват, като него, когато играе, че проблемът не съществува, а да посрещнат храбро предизвикателствата.

Всъщност каузата, на чието популяризиране се е отдал актьорът не е нова за него. Неговата фондация Leonаrdo DiCaprio Foundation се занимава с екологични каузи от години.

Преди време чрез тази фондация, актьорът дари 3 милиона долара за запазване на океаните.

Наскоро актьорът озвучи филм, посветен на замърсяването на атмосферата с въглероден двуокис.

Carbon - е първият филм от серията документални фирми за замърсяването, спонсорирани от актьора, в който той изказва застъпената и пред ООН теза за допълнително данъчно облагане на корпорациите, които замърсяват въздуха.

"Нямаме нужда повече от тази мъртва икономика, базирана на гориво от фосили", казва ди Каприо във филма, който беше предварително замислен като подготовка именно за неговата реч пред ООН.

Oще: климат  климатични промени  леонардо ди каприо  лидери  ню йорк  оон 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

28 qhasper | 03.10.201419:40

Абдуктор, аз не вярвам на Ал Гор и Лео, вярвам на хората, които се занимават професионално с научноизследователска дейност в конкретната област. Не сляпо, това би било глупаво.

Да те светна, че теорията на гравитацията също е една недоказана теория. Това е така, защото една теория никога не може да бъде доказана, само опровергана.

Не знам какви жълти вестници четеш, но има доста стабилен консенсус по въпроса дали има глобално затопляне (това е всъщност факт - има) и дали една от главните причини е човешката дейност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

27 abductor | 01.10.201417:51

Без да имам виШо в областта (както, впрочим, и Дикаприо), все пак ще си позволя да ви припомня, че "глобалното затопляне" заради "парниковия ефкт" е една недоказана теория, с която определено не са съгласни всички авторитетни учЕни в областта, че даже някои от тях твърдят, представете си, че данните са неправилно интерпретирани и всъщност средната температура пада, и че климатичните промени нямат общо с емисиите на СО2, а се дължат на слънчевата активност. Разбира се, може и да не са прави, ама ние без виШото няма как да сме сигурни, пък вие си вервайте безрезервно на изтъкнати авторитети като Ал Гор (!!!) и Дикаприо Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

26 Мина | 01.10.201415:43

"Това,че има климатична промяна не означава,че задължително е свързана с човешката дейност."
Разбира се, че не означава. ОСВЕН когато има научни данни за това!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

25 Мина | 01.10.201415:41

Ах, сега видях, че Яспър ви го е казал по-подбробно! А вие минуси му слагате- абе къде ви е акъла!?? Да помислите с него за малко, а!??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

24 Мина | 01.10.201415:38

Ех, паякоооо, ами че то дъждът е РЕЗУЛТАТ от затоплянето, бееее. Затопляне НЕ Е РАВНО на засушаване!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

23 Мина | 01.10.201415:34

Много хубава реч. Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

22 qhasper | 27.09.201422:49

Ролинс, само като видиш колко минуси сме отнесли, веднага ти става ясно в какъв свят живеем. Хората биха повярвали повече на астролог, отколкото на астроном и на врачка вместо на лекар, на Ани Салич вместо на научен труд.

Ясно е, че ще си продължите с конспиративните теории, но едно само искам да ми отговорите:

Как хора без висше образование в определените области могат да определят кой учен е платен и кой е неплатен? Не казвам, че е задължително да имаш китап, за да разбираш от нещо доста, но определено един докторант ще знае повече за атмосферата от Киро Шантавия на 2рия етаж.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

21 паяка | 27.09.201414:47

"...посевите не се кефят на такива промени и някои култури на някои места ще раждат по-малко. "

Те посевите да избягват да проявяват емоции, щото не им е това работата.
На едни ако не им е зле, на други пък ще им е добре . Все още ли не ви е омръзнало цял живот едни и същи неща да консумирате. И без това толкова разочароващи резултати в качеството дават напоследък производителите. Генните инженери ще го измислят. За това са учили, за това им плащат. А и не забравяйте добрият стар Дарвин с неговата теория за еволюцията.

Посевите не се кефели!? Боже, Господи!? До къде достигна науката!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

20 Сърце Червено | 27.09.201408:45

Това,че има климатична промяна не означава,че задължително е свързана с човешката дейност.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

19 Bichkiiata | 27.09.201407:07

"...климатът в България ще заприлича на Флоридския и Варна ще стане като Маями"

нема такава опасност, защото в оня виц е казано :
въпрос към радио Ереван: къде трябва да бъдеш когато потопът дойде
отговор: в България, там всичко се случва 30 години по-късно
   

оценка

+0 -4

Най-коментирани