Запада влезе в Афганистан на скейт | webcafe.bg
Webcafe

Запада влезе в Афганистан на скейт

Webcafe.bg, по Foreign Policy, The Economist
10.09.2012, 16:35 (обновена 10.09.2012, 20:15)

1 от 2 снимки Назад Напред

скейтистан

Снимка: © Foreign Policy

Някои деца изминават на ден по 10 километра, за да отидат там

От няколко години новият рай за скейтборда е ... Афганистан. Звучи доста нереално и съвсем не на място, но не е нищо чудно на фона на демографията на мюсюлманската страна. 70 на сто от населението й е под 25-годишна възраст - огромен контингент от потенциални любители на дъската с колела.

В покрайнините на Кабул се намира "Скейтистан" - огромен парк за каране на любимия скейтборд. Както може да се очаква, мястото гъмжи от деца. Историята не свършва нито трагично, нито комично, както подобава на странността й, даже напротив - "Скейтистан" се разраства и включва нови възможности за спорт и развлечение.

Успехът е толкова голям, че на книжния пазар предстои да излезе и книга, посветена на проекта. Вече е готов и кратък документален филм.

Напук на консервативните среди в Афганистан, момичетата също свободно могат да покарат скейтборд. Днес "Скейтистан" е най-голямото спортно обединение, даващо равен достъп на нежния пол - около 40% от посетителите са момичета. В държава, където изневярата продължава да се наказва с убийство с камъни.

Идеята хрумва на Оливър Перчович като своеобразно въплъщение на желанието за мир в страната.

"Искахме да построим нещо за децата в Афганистан, без значение дали са бедни, богати, без значение от какъв етнос са", разказва чужденецът, основал неправителствена организация, за да утоли жаждата на много афганистански деца за забавление. Това става реалност през 2007 г.

Днес организацията се занимава и с други дейности - например обучава децата как да се пазят от агресията на околните. Нещо повече, посетителите на парка са предимно деца, които през деня са принудени да работят на улицата, за да изкарат прехраната си.

Това е един от малкото позитивни примери за работеща западна идея в Афганистан, която действително успява да преодолее културната и религиозна дистанция между два отделни свята.
Контрастът е покъртителен на фона на ежедневните съобщения за атентати и престрелки из новинарските хроники.

Психолозите обясняват успеха - за афганистанските деца, изложени на бедност и постоянна смъртна опасност от атентати, "Скейтистан" е остров на свободата, забавлението и сигурността. Поне за момента. Интересът е огромен и поради друга причина - талибаните забраняват спорта. Единствено крикетът прави изключение.

В съседство със "Скейтистан" може да се видят разрушени статуи на Буда, които талибаните сриват през 2001 г., защото ги считат за антиисламистки.

Подобни скейтборд паркове има в Пакистан и Камбоджа. Вратите им са отворени за деца от 5 до 18-годишна възраст.

Oще: афганистан  деца  скейт  скейтборд  скейтистан 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.