Швеция приветства развода й с Тайгър Удс | webcafe.bg
Webcafe

Швеция хвали Елин за развода й с Тайгър Удс

Webacafe.bg , По Daily Beast
25.08.2010, 18:49 (обновена 26.08.2010, 10:55)
Тайгър Уудс

Когато бяха двама...

Когато в понеделник вечерта в Швеция достигна вестта, че флиртаджията голфър Тайгър Удс и съпругата му Елин Нордегрен най-накрая са разведени, основните уебсайтове на страната бяха задръстени с коментари, подкрепящи родената в Швеция Елин.

Новината получи много внимание в Швеция. Огромни заглавия заявяваха: "Разводът официално завърши снощи", а вестниците подчертаваха ледената атмосфера в съда. "Афтонбладет", най-големият вестник в Швеция, обясняваше на висок глас: "Елин ще стане милионер". Тоест милионер в долари, въпреки че за повечето шведи би било достатъчно да станат милионери в тяхната собствена валута.

Шведските вестници също така отбелязват, че Елин няма да запази фамилията на Удс. Тя ще си върне моминското име - често срещана практика в Швеция за развеждащи се жени, които не желаят повече да бъдат свързвани с бившия им съпруг. Но в този конкретен случай може да й е необходимо нещо повече от промяна на името.

"Шведските жени като Елин са възпитани да бъдат независими и силни", казва Карин Магнусон, редактор на рубриката "Мнения" в "Афтонбладет". "Няма как да не я подкрепим след толкова унижение."

Сега изглежда сякаш Елин ще получи малко отплата за това унижение. Според различни източници, тя ще получи между $100 млн. и $500 млн., както и най-големия дом на двойката, разположен във Флорида, нова къща в стокхолмския архипелаг и луксозен апартамент в шведската столица.

Но най-важното - и за облекчение на шведите, съдейки по ранните им коментари по новините за развода - Елин ще се отърве от Тайгър. Това, което шведите определено не искаха, беше Елин да се свие в ролята на жертва, предпочетена от съпругата на бившия губернатор на Ню Йорк Елиът Спитцър - Силда, която изглеждаше измъчена и бледа, стоейки до своя съпруг, докато той оповестяваше своята оставка през март 2008 г. насред скандал с проститутки. Нито пък желаеха Елин да поеме пътя на Хилари Клинтън, която също избра да остане до съпруга си след неудобната изневяра със стажантка през 90-те години.

Културата на подкрепа на децата в Швеция гарантира, че момичетата имат силно усещане за собственото си "аз". Така че шведският начин за реакция е да постъпиш като принцеса Мадлин, която бързо разкара своя годеник през април, след като той бе уловен с норвежка красавица на ски-почивка. Принцесата се качи на първия самолет за Ню Йорк, за да забрави напълно за него и да се позабавлява с приятелките си.

Миа Парневик, която заедно със съпруга си - голфъра Йеспер Парневик, са запознали Тайгър и Елин, разказва пред шведския вестник "Експресен": "Да остане заради парите не беше вариант за Елин - тя не се омъжи за Тайгър заради тях." Според нея е ясно, че Елин няма да се примири с каквото и да е унижение. "Много жени биха останали. Елин би могла да се превърне в предател, да говори неприятни неща - но тя избра свой собствен път. И като шведка аз се гордея с нея."

"Елин се справи със скандала и развода по начин, който кара хората да я уважават дори още повече", коментира Магнус Алселинд, управляващ редактор на "Експресен". "Тя остана с високо вдигната глава."

Алселинд научава вестта за развода само часове преди затварянето на броя и описва как вестникът би отразил историята във вторнишкото си издание: "Елин е възхвалявана, тъй като направи стъпката и напусна Тайгър. Децата й са неин приоритет. Елин е жертва в тази каша - и симпатиите на всички са на нейна страна. Не мисля, че който и да е швед ще вика за Тайгър на голф-игрище от този момент нататък", обобщава той.

Сумата, която Елин ще получи след развода, не е в центъра на вниманието на медиите, казва Алселинд. "В Швеция имаме традиция да не говорим за това колко пари имат хората", казва той.

Това не означава, че читателите на първите материали в шведски уебсайтове не са коментирали темата за парите. В страна, където адвокатите по разводи и споразуменията за милион долара при развод са нещо нечувано, Швеция изглежда малко смаяна от огромната цифра.

"Шведският БВП току-що леко се повиши", пише един коментатор.

"Чудя се дали Тайгър смята, че си е заслужавало? Елин е силна, интелигентна жена, която го напуска", пише друг.

"Чудесно е, че тя получава много пари. Тайгър е негодник!", добавя трети.

"Като швед, аз се гордея", пише четвърти. "Елин е смела жена и трябва да е било ужасно да бъде изправена срещу адвокатите на Тайгър и целия свят на голфа, които просто са искали да забравят за всичко това. Тя показва, че шведската жена не приема да бъде разигравана от никого!"

Скандалът с Тайгър Удс и последвалият развод бяха отразявани мащабно в Швеция още от вестта за автомобилната катастрофа на Тайгър през ноември. Традиционно шведските медии са много внимателни в информацията за разводи на знаменитости или оплетени скандали. От много години има слухове за шведския крал и евентуални негови извънбрачни връзки, но шведските медии ги избягват. Но със скандала около Тайгър всичко това се променя.

Шведите стоят твърдо зад своята Елин - и ще продължават да я подкрепят, казва Алселинд. "Никой не смята, че Елин е златотърсачка", заключава той. "Хората смятат, че тя се е омъжила за Тайгър, тъй като наистина го е обичала. Сега всички се надяват, че тя ще продължи да прави най-доброто за децата си - и ще забрави за неверния си съпруг."

Oще: елин нордегрен  развод  тайгър удс  швеция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.