От хакове към политика | webcafe.bg
Webcafe

На кого му пука за идеологии

Lifecafe, по en.rian.ru
14.11.2012, 11:22 (обновена 23.11.2012, 10:26)
интернет будители, хакери

Снимка: © Getty Images

Сега всичко, което трябва да направят, е да убедят хората, че не се борят "единствено за торентите", споделят пиратите в скорошно интервю

Гологлав, мускулест и татуиран бивш офицер от флота беше кандидатът на Руската пиратска партия на изборите за кмет в Калининград миналия месец.

Дмитрий Евсюткин спечели само 2.7% от вота на гласоподавателите, или около 2000 реални гласа в западния руски анклав, ала лидерите на нерегистрираната официално партия коментират, че това е добър резултат за първи опит.

"Някои гласоподаватели казваха, че не познават Евсюткин, но са гласували за него, защото подкрепят всички идеи, зад които стои той," коментира заместник-председателят на партията Станислав Шакиров.

Създадена, за да протестира срещу законите за защита на правата върху интелектуална собственост, Партията на пиратите оставя кръстоносния поход срещу авторските права на заден план, за да се фокусира върху някои офлайн проблеми като прозрачното управление, цензурата и дори сметосъбирането и почистването.

Това не е първата пиратска партия в света, която приспособява възгледите си по този начин, ала това движение може да има значителни ефекти в нестабилния руски политически пейзаж. Това, че въобще не приличат на политици, докато предлагат адекватен дневен ред, дава на пиратите добри шансове за спечелване на подкрепата на младите образовани градски жители - движещата сила на последните улични протести, които остават недоверчиви към повечето опозиционни политици.

Сега всичко, което трябва да направят, е да убедят хората, че не се борят "единствено за торентите", споделят пиратите в скорошно интервю.

"Партия на гражданите" 

Руската пиратска партия се изправи срещу правителството едва миналата седмица, когато лансира услуга, предоставяща достъп до уебстраници от "черния списък" на правителството за сайтове, опасни за непълнолетни - нова практика, която според пиратите създава възможности за цензура.

Ала това не е първият им удар срещу настоящата власт: миналата година Ruleaks.net - руска версия на Wikileaks, подкрепяна от пиратската партия, публикува снимки на "дачата на Путин" - луксозно имение, за което се говори, че е собственост на Владимир Путин (който по това време още беше министър-председател).

Представителите на Путин отрекоха тези твърдения. 
"Не пострадахме заради това, ала се опитаха да ни изплашат малко, като почнаха да ни следят," разкрива Шакиров със усмивка. 

Той сякаш не вярва, че хората наистина могат да бъдат проследявани в реалния свят

Пиратите споделят, че освен това се опитват да работят с правителството - предимно като го заливат с писма и жалби, ала до този момент само Министерството на комуникациите дава някаква обратна връзка.

Пиратската партия призовава за по-добър контрол над оядената и самообслужваща се руска бюрокрация и е решена да се бори за по-голямо публично участие в правителствените политики, коментират лидерите й. Тя отказва да се приобщи към която и да е обособена идеология, като вместо това се фокусира върху това да бъде "партия на гражданите", която предлага "реални действия", особено - но не и изцяло - свързани с прозрачността и публичния контрол.

Нито 29-годишният психолог Расудов, нито 25-годишният Шакиров - по професия програмист, изглеждат и се държат като политици, като и двамата свеждат публичните си изяви до минимум. Подходът на партията към нейното управление е отличително неформален, изпълнен с възклицания като "Карамба!" в новинарските им изяви. 

Това е в остър контраст с лидерите на масовите антиправителствени митинги в Москва

Руското протестно движение се корени в разрастващия се не-политически локален активизъм, ала до голяма степен е водено от професионални политици, които често биват обвинявани от протестиращите и от Кремъл в самоцелен PR, крайна амбициозност и липса на какъвто и да е практичен дневен ред.

Дерегулацията в партийното законодателство - отстъпка от Кремъла пред протестиращите - предизвика появата на десетки нови политически партии тази година, ала нито една от тях няма толкова силен бранд, колкото пиратите, които се подготвят да кандидатстват за регистрация в Министерството на правосъдието.

Неяснотата им по стратегическите въпроси може да проработи в тяхна полза, като се има предвид, че идеологиите имат малко значение в съвременната политика, коментира Сергей Михаев от мозъчния тръст "Център за политически оценки" по-рано тази година.

Нишовите групи, фокусиращи се върху практични въпроси - като Пиратската партия, Пенсионерската партия или най-влиятелните руски съюзи на шофьорите, имат по-голям шанс за успех сред скептичните гласоподаватели от партиите, затънали в остарели "стандартни" идеологии, заявява независимият политически анализатор Артемий Пушкарьов. 

Кампания чрез видеоигри 

Партията, която е една от 28-те горди членки на Международния съюз на пиратските партии, е основана през 2006 г., като първоначалната й цел е да се бори срещу законите за авторските права - точно както шведският първоизточник на движението Piratpartiet.

Ала от този момент насам, тя е претърпяла редица обновления. Нейният основател Илия Кравцов всъщност вече живее в Сомалиленд, макар че там управлява образователни програми и бизнес начинания, а не си сътрудничи с истинските морски пирати.

Настоящото ръководство на партията преодоля "консервативното пиратско лоби" и включи някои офлайн проблеми в дневния си ред като прозрачността и демокрацията на участието, коментира Расудов. "Ние сме първото пост-съветско поколение, първото свободно такова, на което не са му промивали мозъка... и мислим, че институциите са тук, за да служат на хората, а не обратното," заяви Шакиров.

Партията разчита предимно на ентусиазма на поддръжниците си и таксите от нейните 500 организирани членове (на средна възраст 28 години), които са в размер на 1000 рубли (около $30) на човек годишно. Ала партията е пълна с планове, като първата й краткосрочна цел е изборната кампания за общински съветници в Москва следващата година. 

Стратегията за кампанията на пиратите все още не е напълно разработена

Тя обаче би могла да включва проблеми, които са съвсем отдалечени от авторските права и безплатния Wi-Fi, като например сметосъбирането и сметоизвозването, градската чистота и решаване на проблема със задръстванията, просто защото партията има идеи за всеки един от тези аспекти, разкриват Расудов и Шакиров.

Освен това, пиратите планират да подобрят имиджа на партията, убеждавайки широката общественост, че тя не се бори единствено за свободното теглене на филми от Интернет.

Една от идеите е да се разработи краудсорснат браузър и смартфон игра, чиято цел е да образоват обществото за принципите на партията, като същевременно "се надяваме да наберем и средства", разкрива Шакиров.

"На немците им трябваха две години, за да осъзнаят, че техните пирати нямат нищо общо с обири," коментира Шакиров. Той не поставя времева рамка за кампанията на руските пирати. 
"Знам, че в даден момент ще се стигне до конфликт с тях", казва Шакиров за руската бюрокрация. "Ала в момента трупаме сила, така че да бъдем готови, когато настъпи този момент".

Oще: владимир путин  кремъл  партия  пирати  политика  русия  торенти 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани