Не-усмивките от старите ленти | webcafe.bg
Webcafe

Не-усмивките от старите ленти

webcafeLifecafe, по Guardian
12.08.2015, 19:19 (обновена 15.08.2015, 09:37)

1 от 10 снимки Назад Напред

Стари снимки

Снимка: © Getty Images

Дори децата не проявяват емоции

Защо хората не се усмихват на старите снимки? Както отбелязват потребителите, които търсят отговор от търсачката на Google, в черно-белите фотографии на нашите баби и дядовци няма ни следа от усмивка, ни нотка позитивизъм.

Сериозността е навсякъде в снимките от миналия век. Предните поколения не са били задължително песимисти или изцяло мрачни личности. Но в портретите на плеада известни философи, писатели и изобретатели, които са променили нашия живот, е изписано истинско мъчение. Дори Чарлз Дарвин, известен със своя благ характер и любов, изглежда намусен.

Не се налага да се взирате прекалено дълго в тези сериозни, вкаменени лица, за да схванете очевидната причина - те са замръзнали, защото процесът на заснемане е по-дълъг и труден, нищо не трябва да помръдва.

Освен техническите несъвършенства на фотографията от онова време обаче, има и друго обяснение.

В средата на 19 век, когато фотографията е изобретена, хората са имали страхотно чувство за хумор, водели са светски живот, изпълнен с празници и забавления. Първите потрети са били на заможни и влиятелни хора, а за някои от тях преживяването е било един път в живота - същото като художник да ти нарисува портрет.

Старите потрети са мислени като безсмъртна следа.

Затова е разбираема сериозността в старите портрети. Това е добър повод да се замислим колко много се е обезценила фотографията в последните години, когато селфито заличи смисъла и стойността за сметка на моментната емоция.

Oще: викторианска епоха  изкуство  потрети  селфи  снимки  стари портрети  стойност в изкуството  фотография  чарлз дарвин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.