Държавна марихуана за долар | webcafe.bg
Webcafe

Държавна марихуана за долар

Lifecafe, по Guardian
23.10.2013, 12:26 (обновена 23.10.2013, 17:08)
марихуана

Уругвай ще развива индустрия на марихуаната

Правителството на Уругвай ще продава легално марихуана по 1 долар за грам. Идеята е на президента Хосе Мухика, който иска по този примамлив начин да противодейства на незаконния трафик на дрога.

В това число влизат критерии за качество, регулации на производствения процес и цената, потребителските регистрации и др. Ако планът бъде приет, Уругвай ще стане първата държава в света с икономически сектор „марихуана".

Мухика ще направи всичко необходимо, за да мине предложението му през Конгреса. Плановете са марихуаната да се продава на пълнолетни граждани от втората половина на 2014 година. Цената от 1 долар за грам пада в сравнение с първоначално обявените 2.5 долара.

Всеки може да си купи не повече от 40 грама за лична консумация в рамките на един месец. Производителите няма да бъдат облагани с данъци, защото правителството твърди, че не иска да печели по този начин.

Целта на властите е да изкарат сектора на светло и да прогонят дилърите, предлагащи продукция с ниско качество, която може да се окаже и опасна за здравето.

Намерението е държавата да създаде „безопасни места", където хората да си купуват качествен канабис на същата цена.

Пушенето на марихуана е разрешено в Уругвай, но законът наказва отглеждането на растенията, транспортирането им и продажбата на марихуана.

Американските щати Вашингтон и Колорадо също легализираха употребата на марихуана, но я облагат с данъци, тъй като за тях това е източник на приходи. Така крайната цена стига до 13 - 17 долара на грам.

Oще: дрога  марихуана  пазар  трафик  трева  уругвай 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.