"Бедствие" - йероглифът на годината в Япония | webcafe.bg
Webcafe

"Бедствие" - йероглифът на годината в Япония

webcafeLifecafe, по The Outline
15.12.2018, 12:14 (обновена 15.12.2018, 18:57)
канджи

Снимка: © Getty Images

Страната прави равносметка за изминалата година с тази традиция

Хората обичат да се оплакват от 2018-а и да обясняват колко отвратителна и вбесяваща година е била. Това си е традиция за всеки зимен празничен сезон.

Но дали сме честни със себе си, или повтаряме едно и също по инерция?

Явно не сме достатъчно откровени, не и в сравнение с японците.

Там всяка година специална фондация провежда анкета, според която Япония избира канджи (йероглиф) на годината. Избраният йероглиф представя и обобщава каква е била годината според японците и какви са нагласите в японското общество за последните дванадесет месеца.

Този декември участие в анкетата взимат над 200 хил. японци.

Традицията, позната като "Канджи на годината", започва през  1995-а от фондация, чието седалище се намира в Киото. Целта е да се насърчи и да се продължи употребата на канджи - йероглифи с китайски произход, които се използват за изписването на една или дори повече думи.

За 2018-а японците избират канджи, което означава "бедствие".

Причината не е главозамайващото нарастване на нео-фашистките организации по света, а защото страната преминава през сериозни природни катастрофи през тази година. Япония преживя безпрецедентна вълна от жега, при която загинаха най-малко 44 души. Температурите достигнаха и надскочиха 40 градуса, което за страната е шоково.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в западната част на Япония и отново имаше десетки загинали. За капак земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер разтърси Хокайдо. По данни на BBC японската икономика се е свила с 1,2 на сто между юни и септември и то заради природните бедствия.

Страната преживя и няколко измами с криптовалути, които се равняват на много милиони долари.

Това не е първият път, в който Япония определя изминалата година като "бедствие".

През 2004-а също има помитащи земетресения и тайфуни. При инцидент в АЕЦ "Михама", причинен от земетресение, загиват четирима, а други седем са сериозно ранени. Още тогава, седем години преди аварията във Фукушима, започва сериозен дебат за безопасността на ядрените централи в Япония.

Отново през 2004-а при скандал в Mitsubishi става ясно, че компанията с години е прикривала дефекти в колите и камионите си. Бившият президент на концерна - Катсухико Кавасое - е арестуван, докато тече разследване за смъртта на шофьор на камион.

Изборът на канджи на годината през изминалите десетилетия също е брутално честен за това какво се случва в Япония и извън нея.

Първото избрано канджи през 1995-а е "трус" заради унищожителното земетресение в Кобе, при което загиват 6434 души. През 1997-а изборът на японците е йероглиф, който означава "колапс" или "банкрут" и маркира една от най-големите финансови кризи, с които Япония, а и цяла Азия се е сблъсквала.

Равносметката за 2001-а е "война".

Причината е ясна - атентатите от 11 септември в Ню Йорк и войната в Ирак. За 2017-а думата/ йероглифът е "север", заради обтегнатите отношения между Северна Корея и Япония и опитите с балистични ракети, които КНДР провежда.

Традициите обаче невинаги са свързани с негативен поглед назад. Понякога с канджи на годината японците изразяват надеждите си за следващата година или удовлетворението си от изминалите дванадесет месеца.  Така през 2008-а те гласуват за "промяна" например.

В обичая да се избира канджи на годината има и известна мелодраматичност. Разкритието кой е йероглифът на годината става при специална церемония в храм в Киото като част от тържествата около Нова година.

Събитието се предава на живо по телевизията, а канджи на годината се изписва калиграфски на японска хартия.

Самото канджи се съхранява в храма до края на годината, след което бива прехвърлено в Музея на канджи.

Изборът на японците за канджи на годината обаче разкрива нещо повече от обобщение на изминалите 12 месеца. Той показва желанието им да говорят в прав текст, без да изопачават думите, и да поемат отговорност за стореното в миналото.

По тази причина е и безкрайно интересно да се замислим, ако трябва да изберем канджи на годината точно като японците, какво точно бихме посочили.

Oще: бедствие  война  земетресение  йероглиф  йероглифи  канджи  равносметка  традиция  фукушима  япония  японска традиция  японци 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.