Какво може да промени една "Пеперуда, кацнала на рамото" ни? | webcafe.bg
Webcafe

Какво може да промени една "Пеперуда, кацнала на рамото" ни?

Webcafe
10.10.2017, 11:18 (обновена 01.03.2018, 12:27)
"Пеперуда, кацнала на рамото"

Снимка: © Дамян Хаджииванов,

"Не е задължително да вършим големи дела"

Какво е общото между хората, които се опитват да върнат животните в натуралния им хабитат и хората, чието призвание е всяко дете да намери най-ценното нещо на света – семейство? Грижата. Посвещаването на определена кауза. Мисията, която по същество е една и съща, всяко животно и всяко дете да намерят своя дом.

Документалният филм на режисьора Ирена Даскалова показва как се случва всичко това. Темите, които намират пресечни точки вътре, са за работата в спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ и работата на мобилните екипи на SOS Детски селища. Първите имат за цел да съхранят вида на белоглавите лещояди в природата, а вторите са се посветили на каузата да помагата на деца и семейства в риск.

"Пеперуда, кацнала на рамото" – това е заглавите на документалния филм на Ирена. Свързано е с идея, която хората често имаме навика да забравяме или направо да игнорираме с лека ръка. Осъзнаването, че е нужно много малко, нещо много леко, на пръв поглед ефирно, за да се случи промяна, е в основата.

Не е задължително да вършим големи дела, според думите на Ирена. Понякога подреждането на разместена плочка на тротоара е достатъчно, за да започне промяната – бавна, постепенна и силна. Точно както една единствена пеперуда, кацнала на нечие рамо може да промени баланса в цялата вселена. Защото силата е в малките неща – клише, което е хубаво не просто да помним, а да следваме в ежедневието си – това и още много послания откриваме в думите на Ирена.

Има ли конкретна случка, която Ви провокира да създадете филма „Пеперуда, кацнала на рамото“?

Идеята за представяне работата на две български неправителствени организации, едната в социалната област, а другата в природозащитната, дойде от Милена Захариева и Сашо Куманов, които всъщност са фондация “Смарт”, Форум “Ключ” и представители на стойностните хора в днешна България. Филмът беше подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Организациите, които подбрахме за участие също са подкрепени от програмата. Изборът ни не е случаен, тъй като Спасителният център за диви животни “Зелени Балкани” и мобилни екипи в подкрепа на деца и семейства в риск на SOS Детски селища имат дълга история, силни каузи и много стойностни хора в екипите си. Те всъщност станаха герои на филма „Пеперуда, кацнала на рамото“, който разказва техните истории и ежедневната им работа, която променя обществото ни с положителен знак.

А как се роди заглавието?

По време на дългите ми проучвания, разговори, срещи и пак разговори с героите попаднах на статията на Албена от SOS Детски селища, Велико Търново, където тя разказва за случка от нейния служебен живот от преди 21години. Там една жена й казва, че една пеперуда, кацнала на рамото, може да промени баланса на вселената и то към по-добро. Та, част от текста на Албена влезе в сценария на филма, а сентенцията стана негово заглавие.

Цялото интервю можете да прочетете в Chr.bg

Oще: sos детски селища  документален филм  зелени балкани  ирена даскалова  пеперуда  пеперуда кацнала на рамото 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани