Хюге - достъпното датско щастие | webcafe.bg
Webcafe

Хюге - достъпното датско щастие

webcafeLifecafe, El Pais, BBC
24.03.2016, 18:29 (обновена 28.03.2016, 13:49)
копенхаген

Снимка: © Getty Images

Колко малко ни трябва да сме щастливи: мир, любов, душа честита... Малко ли?

Знаете ли, че кривата на щастието зависи не само от състоянието на икономиката, но и от точната температурата на кафето, както и от усещането при отпускане в някой удобен стол? Е, датчаните знаят това.

И тази година, точно както през 2010-та и през 2012-та, Дания оглави класацията за най-щастлива страна в света. А тайната на датското щастие се крие в една-единствена, непреведима почти на никой език дума, която звучи горе-долу така:

"Хюге" (hygge).

Хюге е разбиране за живота, което включва усещанията, които другите народи описват многословно с думи като уют, удобство, спокойствие, комфорт и щастие, естествено.

Всички народи - от испанците, през британците, до хората на Балканите, биха искали да се научат на хюге, но то е нещо специфично датско.

Дотолкова, че не е нито съществително, нито прилагателно. Хюге си е хюге.

Много хора смятат, че датчаните са щастливи заради здравеопазването, социалната справедливост, доброто образование, високия стандарт на живот, осигурените помощи при безработица, политическата стабилност, ниската корупция, равенството между половете, грижата за околната среда...

Това са обективни причини за просперитет, но знаете ли още, че Дания е и на едно от водещите места по насилие над жените, а процентът на алкохолизъм е доста висок? Как се свързва това с усещането за щастие?

Отговорът знаят всички, които познават датската култура.

Тайната е именно в "хюге", което на български би трябвало да преведем с израза: "което ти душа иска".

Хюге е да се излегнеш пред запалената камина, когато навън има виелица. Да се насладиш на чаша кафе или да посръбваш подсладено греяно вино с подправки след края на работния ден. Хюге е да се отпуснеш назад за почивка в удобен стол. Да се събереш със семейството си и приятелите си и си бъбрите за маловажни неща. Хюге е да четеш книга, докато огънят бумти. То е ароматът на хляб, допирът на топъл пуловер до тялото...

Такива поне са описанията на Хелън Ръсел, авторка на книгата "Годината, през която живяхме като датчани". Тя описва хюге като усещането "да ти е приятно насаме със себе си, да си прекарваш добре, да не се самонаказваш и да не се лишаваш от каквото и да е било".

"В останалата част от света изглежда започваме постепенно да си даваме сметка за онова, което датчаните знаят от поколения, а именно че да прекарваш времето си в почивка или с приятели и роднини, докато хапваш сладкиш и пийваш кафе или бира, е добро за душата", разказа Ръсел пред BBC.

Но хюге не се отнася само до усещания, вкусове и уют.

Понятието съдържа в себе си и скандинавската естетика на движение, като например карането на велосипед. То е възхвала и на хармонията и вниманието, с което северните народи украсяват къщите и пространството около себе си.

Логично е, че когато живееш на място, където има твърде много дни в годината, в които светлината е само четири часа, на място, където често вали ту сняг, ту дъжд, а температурите рядко са особено високи - имаш нужда от домашно огнище, в което да ти е приятно да се свиеш.

В това се корени желанието на скандинавската култура за уют, което те подчертават с свещи, цветове, миризми и красиви и удобни предмети за бита. Датчаните са маниаци на тема "домашно обзавеждане", точно както и шведите.

Но възможно ли е концепцията за хюге да съществува и извън понятието за зима?

Да възможно е. В блога Hello Hygge една британска журналистка се опитва да докаже именно това, описвайки какво представялва добрия живот по британски.

Но може би най-добрият пример как може да бъде разпознато хюге, срещаме в изданието Kinfolk.

Първо - това списание се списва в Копенхаген, затова и може да ни научи от самото сърце на хюге как да споделяме своите източници на топлина и на удоволствие с любимите си хора и как да се обграждаме с онова, което е добро за нас - без значение лято ли е или зима, без значение дали става дума за храна, изживявания или предмети.

Второ - в Kinfolk се съдържа списък с градове по света, в които процъфтява "хюге" (разбира се, не с това име). Списъкът доказва, че датското усещане за щастие подлежи на износ. И на научаване.

Така този стил на живот, който възхвалява простичкия хедонизъм, свързан с дома, с градината, със спокойствието, с благоденствието, с гостоприемството, с личния просперитет и - не на последно място - с отсъствието на грижи, вече ни навежда на заключението, че всъщност

именно душевното спокойствие и равновесие е онова, на което всъщност светът се възхищава у датчаните.

То е и онова, което създателите на онзи списък наричат с общата дума "щастие".

А равенството, справедливото заплащане, екологичното мислене, честната политика, находчивите решения на сложни проблеми... Ами, добре, може би, наистина, ако искате действително да почувствате хюге, най-добре идете в страната, която го е измислила.

Снимка: Ема Иванова

Oще: бонбони с лакриц  велосипеди в копенхаген  дания  датско щастие  датчани  доклад за щастието  живот  живот в копенхагерн  икономически просперитет  канал в копенхаген  класация  копенхаген  най-щастлива страна на света  наслада от живота  удоволствие  уют  хюге  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

4 Nikkor | 26.03.201618:24

На най-горната снимка е Нийхавън. Част от доковете на Копенхаген. холандците му казват Копенхавн. не съм сигурен как го произнасят датчаните. Наоколо има заведения и ако денят е слънчев сума ти народ се изсипва там за да похапне и да пийне бира. Канали като този пресичат целия град, който бъка от великолепни сгради, паметници, църкви и голям брой музеи. Музиканти свирят по улиците и забавляват хората. Има един мост над входа на централната ж.п. гара, по тротоарите на който има струпани сигурно повече от сто велосипеда. Студено, общо взето мрачно и влажно.Затова ценят уюта, дома, добрите приятели.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 26.03.201610:09

Натряскан до козирката ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 25.03.201620:34

Айляк?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 25.03.201618:09

Това "хюге" не е ли същото онова, което турците (а все пак май е прието и при нас, българите) описват като рахат?!
   

оценка

+0 -0