Ако искате да научите нов език, спете повече | webcafe.bg
Webcafe

Ако искате да научите нов език, спете повече

webcafeLifecafe, по BBC
12.09.2016, 10:27 (обновена 20.09.2016, 15:09)
сън

Сънят стимулира дългосрочната памет, когато става дума за нещата, които наистина ни интересуват.

Ако учите нов език и искате да го овладеете добре, може би трябва да си поспивате хубаво.

Сънят стимулира дългосрочната памет, когато става дума за нещата, които наистина ни интересуват.

По време на дрямка, нещата, които са от значение за човек, е по-вероятно да „бъдат складирани" за голям период от време в паметта му, доказва проучване.

80 доброволци, които не владеят уелски, са започнали да учат езика, разделени на две групи. Едните са продължили да са будни, а другите са легнали да поспят непосредствено след уроците.

Тези, които са спали, показали засилена способност за заучаване на думите, а ефектът е бил изключителен при онези от тях, които наистина са искали да научат езика.

Експериментът сочи, че спомените, които отчитаме като важни, преминават през специално групиране от мозъка по време на сън.

Отдавна се знае, че сънят помага на паметта, но за първи път става ясно, че от значние всъщност е колко много човек се интресува от дадена информация.

Самият факт, че убежденията ти относно нещо рефлектират на начина, по който мозъкът работи през нощта, е наистина удивителен" - казва професор Марк Благров, който ръководи проучването.

Експериментът е проведен с англоговорящи студенти, които наскоро са се преместили в Уелс и не са живели преди това в страната.

Предоставени са им 28 нови думи и е проследено колко от тях са запомнени 12 часа по-късно, съответно след никакъв сън и след поне 6 часа сън.

Участниците са помолени да споделят и колко е важно за тях да научат езика.

При спящата група резултатите при студетите, които наистина се интересуват от новите езикови познания, са особено добри.

Това доказва, че всичко, което сме преживели, е по-вероятно да бъде затвърдено по време на сън, особено когато имаме лично отношение към него.

Oще: англоговорящ  важна информация  дрямка  дългосрочна памет  запаметяване  нови знания  спане  сън  уелс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.