Google преговаря за покупката на Yahoo | webcafe.bg
Webcafe

Google преговаря за покупката на Yahoo

Lifecafe
23.10.2011, 10:35 (обновена 23.10.2011, 11:32)
яхо

Снимка: © Getty Images

Първите информации за продажбата на Yahoo! излязоха преди месец, когато стана известна готовността на китайския гигант за електронна търговия Alibaba и на корпорацията Microsoft да я купят

Компанията Google е започнала преговори с посредници за възможно участие в придобиване на интернет-сайта Yahoo!, съобщи The Wall Street Journal.

Според изданието окончателното решение за покупката на Yahoo! още не е взето и дори е възможно преговорите да завършат без резултат.

Първите информации за продажбата на Yahoo! излязоха преди месец, когато стана известна готовността на китайския гигант за електронна търговия Alibaba и на корпорацията Microsoft да я купят. Причината за продажбата на Yahoo! са неудовлетворителните резултати от дейността на компанията.

Според The Wall Street Journal, Google преди всичко се интересува от продажбата на реклами на страниците на Yahoo! Изданието отбелязва, че вероятната сделка може да предизвика протест от антимонополните служби, тъй като и двете компании се занимават със сроден бизнес.

Компанията с пазарна стойност около 20 млрд. долара трудно ще бъде купена от една компания с изключение може би на Microsoft, но доти и те обмислят обща оферта със Silver Lake Partners и Canada Pension Plan Investment.

Съветниците по продажбата Goldman Sachs и Allen&Co обаче информираха заинтересуваните страни за клауза в договора, който трябва да бъде подписан, за да получат достъп до конфиденциалната финансова информация на компанията. Според нея отделните компании не могат да комуникират помежду си, за да предложат обща оферта.

В края на изминалата седмица клаузата разгневи няколко потенциални купувача, включително фирми с частен капитал, които смятаха да предложат на интернет компанията обща оферта. Те отказаха да подпишат споразумението, а според един от източниците клаузата означава, че няма да има сделка.

Правилото е отчасти насочено към задържане на конкурентното напрежение при подаването на оферти. То дава и повече контрол на Yahoo над стратегическия преглед на компанията. Тя не е срещу обща оферта, но иска да насърчи конкуренцията и да не позволи на наддаващите да формират един гигантски консорциум според човек, близък до ситуацията. "Ако те имат контрол, могат да свържат хората по начин, по който ще се образуват два консорциума", казва източникът.

Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Group Джак Ма отново изрази интереса на групата да купи Yahoo. "Ако бордът иска да продава, аз искам да купувам. Само трябва да ни уведомят", каза Ма.

Oще: google  microsoft  yahoo 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани