5 сексистки стереотипа за мъжете | webcafe.bg
Webcafe

5 сексистки стереотипа за мъжете

webcafeLifecafe
15.09.2016, 17:27 (обновена 19.09.2016, 18:26)
Мъж

Снимка: © Getty Images

Факт е, че мъжете също стават жертва на дискриминация по отношение на това как са възприемани в обществото или в средата си.

Свикнали сме да слушаме за сексизъм тогава, когато става дума за несправедливо отношение спрямо представителките на женския пол от страна на останалата част от човечеството.

Факт е обаче, че мъжете също стават жертва на дискриминация по отношение на това как са възприемани в обществото или в средата си.

Ето пет сексистки стереотрипа за мъжете, с които всеки мъж се е сблъсквал поне веднъж в живота си:

"Мъжете искат само секс"

От този стереотип са пострадали жестоко през годините и двата пола. Много момичета от малки са учени, че мъжете искат само и единствено секс, в следствие на което, като пораснат, започват да предлагат основно това и после се чудят защо са сами, нещастни и изоставени.

Истината е, че и мъжете, както жените, търсят в един човек много повече от просто секс.

"Мъжете не стават за определени професии"

Да, със сигурност не е яко да си мъж мажоретка, но като цяло мъжете стават и за учители, и за медицински персонал (така наречените медицински СЕСТРИ), и за детегледачи. Както и за стюарди.

Няма причина един мъж да не може да се справя със същите неща неща, с които и жените, при условие, че непрекъснато в публичното пространство феминистки говорят за това как няма мъжки и женски професии.

"Мъжете не могат да гледат добре деца"

От една страна съществува стереотипът, от който все повече жени се оплакват - че жените трябва да гледат децата, но от друга никой не обръща внимание на това, че спрямо мъжете също има дискриминативно мислене, а именно - че те не могат да се справят с тези задачи.

При развод вероятността детето да се повери по презумпция на жената е нещо обичайно, но паралелно с това има много случаи, в които мъжът в семейството е по-активен в родителските грижи.

"Мъжете не могат да се справят в домакинството"

Стереотипът за разхвърляната, наподобяваща бардак ергенска квартира лежи дълбоко в конвенционалната представа за това как един мъж се оправя сам вкъщи.

Смята се за нормално да има разхвърляни чорапи по пода, неизмити чинии, диван, върху който е натрошен чипс преди седмица и търкалящи се бутилки от бира навсякъде. Факт е обаче, че никой никога не е правил подобна статистика и всъщност много мъже са направо маниаци на тема домашен ред.

"Всички мъже са еднакви"

Стереотрипът на стереотипите. Обикновено се пробужда в ситуации на остро женско разочарование. Дали един конкретен мъж ще забрави ютията включена, рождения ден на тъща си, или пък къде ще вечеряте довечера - няма значение.

Това често води до обобщаващото умозаключение: "Ами, то те всичките са такива". Странно, че никой не го казва, когато един мъж се представя добре в нещо и прави жената щастлива. Явно в подобни случаи става дума за редки индивидуални качества. Ако съдим по стереотипите. А май не бива.

Oще: дискриминация  мъже  полове  предразсъдъци  сексизъм  стереотипи  феминизъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2012, 13:36

1 Latrell Spencer | 16.09.201611:41

Добра тема.
Наскоро спорих с жена, дали мъжът ,аджеба, го брои обществото за човек?

Последно време толкова много са се акцентуирали медиите върху жените, че едва ли не всичко до средата на 20ти век е принадлежало на мъжете и жените са били просто някакъв пълнеж в обществото.

Сега жената можела да работи всичко (включително културист, кранист, багерист, заварчик, а защо не и жиголо под прикритие?). Сега жената може да гледа, ако ще и 5 деца "сама" (родителите й, лелите й, сестра й и брат й дори, не се броят). Сега жената може да е с "флуиращ джендър"- можела да е 1 година мъж, 1 година жена, една година дете ( с дрехи за 14 годишни пубери). Жените могат да се пръскат с мъжки парфюми. Жените могат да носят поли. рокли, панталони, бермуди, сърфистки шорти, а защо не й слипове? Оставяме настрана и, че като се здрависват с теб и някои нарочно силно те стискат ръката, за да покажат че са равноправни и не за подценяване, ей ш...

Оставяме всичко гореописано настрана. Ставаше въпрос главно, дали мъжа може да гледа деца. Според жените- НЕ, абсурд, ха-ха-ха! Ако жените имат лоша слава на прелъстителки и не знам си кво, мъжете имат точно както в статията е казано- славата на разпиляни мърлячи, без никакви обноски и липса на нервна система, да изтрайва малко дете.

Но най-големият от всички проблеми е, че жените смятат децата си за тяхна законна, правна, морална и конституционна СОБСТВЕНОСТ. Даже и най-долната безработна, необразована наркоманка, болна от 20 неща има по-големи права от средностатистическия баща. Единствено богати бащи със сериозни адвокати успяват да си "изземат" децата.

п.с.
По случай 15ти септември една моя бивша учителка каза "Проблемът не е в днешните деца, проблемът е че изпуснахме родителите им!"
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани