Съжителство в кооперация (за напреднали) | webcafe.bg
Webcafe

Живей и остави другите да живеят

Стефан Червенков
01.08.2010, 15:59 (обновена 02.08.2010, 09:11)
графити

Живей и остави другите да живеят

Кхъъм...

Авторът осъзнава, че пишейки тези редове, той далеч не открива топлата вода, нито пък прави силна заявка за Нобелова награда за мир. Защото всъщност всичко описано по-долу е - или би трябвало да е, повече от добре познато на всички нас.

В реалността обаче, къде заради липсващи години в началото на живота, къде заради скорошна миграция от по-малки към по-големи населени места, мнозина от нашите съграждани, наричани още "съседи", имат остра нужда от кратък опреснителен курс.

С радост се наемам с отговорната задача да ви го представя под формата на няколко кратки и прости правила, които ще ни позволят да живеем така, че и дргите около нас също да могат да живеят:

1. Комуникация

а/ Разговорите тип "развален телефон", провеждани между партера и, да речем, седмия етаж, са нежелателни. Най-малкото, защото за разлика от селския мегдан, където това е общоприето, в града има голям шанс разговорът да се слуша от доста хора, които не се интересуват нито от това, че Ганка се е върнала от гурбет, нито от това че малкият Ванчо има разтройство.

б/ БАН доказаха, че досега никой не е получил каквито и да е трайни увреждания при показване на елементарна любезност, така че вече можете спокойно да го правите. Дори едно "Опаа", когато блъснете някого с рязко отворената врата на асансьора, върши работа.

2. Логистика

а/ Балконите и прозорците имат много полезни функции, изхвърлянето на битовите отпадъци през тях обаче не е предвидено. Това важи с особено голяма сила за използвани кондоми и съдържанието на нощни гърнета.

б/ Етажната площадка всъщност не е допълнение към мазето или таванското ви помещение, от което следва, че не е добра идея да складирате там всичко, на което не можете да намерите място в жилището си.

3. Времеви граници

а/ Неделя между 14:00 и 16:00 всъщност не е перфектното време за особено шумни и оживени ремонтни работи.

б/ Времето между 22:00 и 09:00 часа пък не е запазено за прослушване на новия албум на Борис Дали с максимална сила на звука. Нито на Ъпсурт. Нито дори на Metallica.

г/ Преди да заформите оживено парти с амбицията да посрещнете изгрева с музика и песни, добре е да предупредите хората наоколо. Особено през работната седмица.

4. Животновъдство

а/ Макар и обичта към животните да е несъмнено светла и безкрайно човечна черта, оставянето на виещо куче само за уикенда, гледането на над 15 котки или събирането на глутница кучета пред входа никога не е добра идея. Обикновено не води до нищо добро.

б/ Някой животни просто не са предвидени за отглеждане в панелни блокове. Кравите и конете са добър пример. Да, и прасетата, и прасетата също.

5. Авто правила

а/ Паркирането под ъгъл, така че да заемеш три паркоместа с трошката или джипа си, всъщност не показва страхотни шофьорски умения.

б/ Макар и всички да се радваме, когато сте си взели нова аудио-система за колата, не искаме да се радваме на мощността й нон-стоп. Особено в определени часови зони (виж по-горе, де).

г/ Това, че някой е заел любимото ти място за паркиране под върбата с дебелата сянка например или близо до джипа с чувствителната аларма (та да гони крадците и от твоето возило), не е достатъчно добро оправдание да надереш бронята на колата му, да закачиш парче кухненска тел на чистачките или да сипеш захар в резервоара.

6. Общи задължения

а/ Таксите за асансьор, осветление и чистачка на входа са валидни за всички. Това значи, че трябва да се включваш, дори ако предпочитащ входът да не се мете.

б/ Същото важи и за повредите и ремонтите във входа. За жалост, полицейските хроники показват, че репликата "мене к'во ме интересува, че ми е спукана тръбата, тия в които тече, да се оправят" често води до озадачаващи прояви на спонтанна агресия.

Вярвам, че всички ние можем да спазваме тези прости правила. Добра идея би било те да се преподават още в училище (наместо доста от глупостите, които се преподават в момента). Това би ни довело до едно по-сплотено общество и би ни повело към едно по-светло бъдеще.

Благодаря за вниманието!

Oще: град  живот  кооперация  съседи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.09.2010, 18:10

1 Христинка Христова | 19.09.201018:16

Този наръчник е страхотен. Той е както доста забавно четиво така и за жалост грозната реалност. Идеята да се включи в учебната програма е много на място, може даже да се заучава още от детската градина - има нужда! Защо ли си мисля обаче, че хората за които е написан няма да обърнат внимание. Нищо, ще си го чета аз Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани