"Жените са по-верни от мъжете" и други митовете за женската изневяра | webcafe.bg
Webcafe

"Жените са по-верни от мъжете" и други митовете за женската изневяра

webcafeLifecafe, по CNN
19.10.2018, 18:29 (обновена 22.10.2018, 17:49)
целувка, младоженци, романтика, сватба

Снимка: © Getty Images

Някои от разбиранията за жените са тотално погрешни

Жените са по-верни от мъжете. Жените изневеряват в търсене на любов; мъжете изневеряват в търсене на секс. Жените са по-малко авантюристични в сексуален план в сравнение с мъжете.

Това е сценарий, който много от нас, независимо дали са обикновени хора, клинични психолози, или Холивуд, следваме, когато мислим за женската сексуалност.

И все пак това е сценарий, базиран на необосновани предположения за начина, по който жените възприемат секса, стремят се към него и го практикуват, пише Уенсди Мартин, автор на книгата "Неистини", в която тя анализира статистически данни и интервюира 30 експерти и жени от всякакви социални прослойки, за да разкрие фактите за женската сексуалност.

В книгата си Мартин дискутира някои от най-разпространените митове и погрешни разбирания за жените и секса

Митът: Жените изневеряват поради "емоционални" причини.

Когато жените изневеряват, лесно е да се приеме, че те го правят от неудовлетворение от връзката си, защото са се влюбили в някой друг, или защото търсят начин да сложат край на брака си.

"Убедена съм, че вярваме в това и после социализираме други хора така, че те да повярват в това", казва Мартин.

"Но ако се дистанцираме от езиковите формулировки, обърнем внимание на историята и данните, ще чуете сходни неща от двата пола: изневярата е вълнуваща и носи приятни усещания на много мъже и жени, емоционално и физически".

Всъщност изследвания са показали, че повече от една трета от омъжените жени, които правят секс извън връзките си, описват своите бракове като "щастливи" или "много щастливи".

Други изследвания, описани в книгата на Алиша Уокър "Тайният живот на изневеряващата съпруга" за жените, които използват интернет, за да намират партньори за изневяра, показва, че те го правят предимно заради секс.

Митът: Когато изневеряват, жените търсят връзки, а не случаен секс

Не е задължително вярно, че жените не искат сексуални еднократни изживявания; те просто имат по-малко възможности за по-ниски нива на т.нар. "микро-изневяра".

"Мъжете имат 'сиви зони по отношение на изневяра', начини да 'освободят напрежението' - от рода на танци в скута в стриптийз клубове и масажи с 'приятен край' - които ги улесняват да имат сексуални изживявания извън брака или дългосрочното партньорство, които може и да не се считат за изневяра", обяснява Мартин.

Тъй като изследванията показват, че жените имат нужда от разнообразие и новост в сексуалните си изживявания поне в същата степен, в която и мъжете, жалко е, че жените нямаме такива сиви зони.

Митът: Жените са по-малко авантюристични в секса от мъжете.

Стереотипът за жените, предпочитащи обикновен "ванила" секс е точно това: стереотип. Изследванията показват, че жените между 20 и 30 години са доста авантюристично настроени.

В едно скорошно изследване, те е било два пъти по-вероятно да отидат на суингърско парти, BDSM клуб или друго свързано със секса място, в сравнение с мъжете на същата възраст.

"Важно е да се избягват презумпциите, че мъжете са по-сексуални и са движещата сила зад женското сексуално поведение", казва Мартин.

Митът: Моногамията е по-лесна за жените.

Много от експертите, които Мартин е интервюирала, са твърдяли, че моногамията е предизвикателство и за жените. Отдавна се смята, че жените по-бързо "губят интерес" към секса и връзките в сравнение с мъжете, защото по-малко харесват секса и имат по-слабо либидо. Резултатите от скорошни изследвания обаче оспорват това твърдение.

Например жените, които имат слабо сексуално желание и са в дългосрочни връзки, признават, че все пак изпитват сексуални желания към нови партньори. Други проучвания установяват, че женското тяло реагира на по-широка гама от сексуални стимули от мъжкото. В изследвания на примати най-наблюдаваното предпочитание сред женските е към нови мъжки партньори.

"Това подкрепя доста убедително тезата, че жените имат трудности със запазването на моногамни отношения поне в същата степен, в която и мъжете - може би дори повече", коментира Мартин.

Подобни данни допълват нарастващото разбиране за женската сексуалност като ликвидират стереотипи за начина, по който и жените, и мъжете подхождат към секса, моногамията и изневярата.

В изследванията за отегчението от връзките,според 3341 респонденти в трайни връзки, половината споделят, че са или отегчени, или на ръба на отегчението във връзките си. При жените вероятността да заявят, че са отегчени в първата година и в първите три години на връзката, е била два пъти по-голяма.

Има много отегчение от връзката и от двете страни, като жените изглежда се отегчават по-бързо.
Добрата новина е, че мнозинството от респондентите същевременно са проявявали интерес към пробването на нещо ново в леглото, предложено от партньора им.

В отделно изследване, проведено на тема авантюристичността в секса, те са установили, че жените е много по-вероятно от мъжете да са прилагали по-широка гама от сексуални практики, което показва, че жените вероятно са по-отворени в сексуален план, отколкото обществото често ги представя.

Например е било много по-вероятно жените да са "говорили мръсотии" по време на секс в сравнение с мъжете, както и да споделят на глас фантазиите си.

Така че, в духа на Мартин, нека изоставим митовете за женската сексуалност - и вместо да оставяме скуката да ни победи, да се обръщаме едни към други за тези "секси предложения".

Oще: взаимоотношения  връзка  връзки  експерименти  емоции  емоция  изневяра  любов  сексуалност  чувства 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

5 gothic | 09.11.201822:56

Явно някой вярва, че неговата съпруга никога не му е изневерявала. Блажени са верующите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 09.11.201822:48

Кофти явно е съдбата на морския плъх, който трябва да рационализира напълно възможните изневери на жена си като необходими, нужни, желани даже, щото ако не изневерявала щяло да бъде и по-лошо..
Какво, ако не правеше достатъчно пари и се "налагаше" жена ти да проституира, пак ли щеше да се успокояваш, че поне не продава наркотици и не ограбва къщи?
Какво ли не правят хората за да избегнат да поемат лична отговорност за собствените си избори.
Да, да, кажи ми сега, че твоята жена не е изневерявала. Щото има как да знаеш. Детето поне знаеш ли дали е биологично твое, или те е страх да направиш генетичен тест?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 09.11.201801:27

Мъжете били по-сексуални. Дрън дрън. Попадали са ми и статистики, че изневеряват еди колко си процента от мъжете и наполовина от жените. С кого, ако смея да запитам изневеряват тия мъже? По двама на кобила ли?
Изобщо изневярата е много разтегливо понятие. 40г съм плавал по море и съм отсъствал с месеци от къщи и никога не съм се замислял дали жена ми не изневерява. В края на краищата ебат нея а не мен. Мой колега казваше "По-добре да я заваря ебана, отколкото луда". Което ще се случи на всяка жена, останала с месеци без секс. Наблюдавал съм го в мека форма при кръстницата си, чийто съпруг също плаваше, а тя не смееше да се изчука. Ходеше на нокти и в къщата цареше нервна атмосфера.
В техниката има един машинен елемент, наречен самосмазваща втулка. Тя не се износва, износва плунжера. Такава носи между краката си всяка жена. Стига да ражда деца само от човека си и да се грижи за тях добре, нека ги износва.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.06.2018, 01:06

2 Moonshine | 09.11.201800:44

Мъжете са по-сексуални от жените, в смисъла на това, че имат много по-силен нагон. Това е така заради различните нива на тестостерон у мъжете и жените.

Особено е, че при жените нагона е зависим и от етапа, в който се намират в месечния си цикъл и варира. Същото го няма при мъжете и затова нагона като цяло не подлежи на промени и е константен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 20.10.201819:57

ЛЕВИЧАРСКА "НАУКА":

"Важно е ДА СЕ ИЗБЯГВАТ презумпциите, че мъжете са по-сексуални и са движещата сила зад женското сексуално поведение" (к. н.)

Една от главните цели на неомарксизма изобщо и на феминизма в частност е разбиване на семейството. Това щяло да срине "буржоазния морал". По този начин ще се осъществи вековния блян на всякаквата левичарска сган - унищожаването на "буржоазната държава"
Или преведено на нормален език - края на Човешкия род.
   

оценка

+4 -0