Съвремие и имперски блясък във "Византия" на Николай Табаков | webcafe.bg
Webcafe

Съвремие и имперски блясък във "Византия" на Николай Табаков

Lifecafe
02.12.2013, 10:12 (обновена 03.12.2013, 07:48)
византия

Това не е "класически" съвременен роман

Политици крадат бизнес, журналист воюва с депутати, любов като на кино...

На пръв поглед новата книга на Николай Табаков е "класически" съвременен роман, но ... само до първата една четвърт. "Византия" (издателство "Изток-Запад", поредица "Срещу времето") всъщност има две сюжетни линии и едната от тях напълно отговаря на заглавието на романа, тъй като се развива по времето на император Юстиниян през 6 век.

Главният герой е журналист, който не иска да се занимава с бизнеса на баща си. След смъртта на бащата обаче той е принуден да тръгне против волята си. Той е и връзката между двете сюжетни линии, явявайки се потомък на един от героите от Византийския свят.

Както и в досегашните романи на Николай Табаков (предпоследният му - "Няма да е все така", спечели наградата на Съюза на българските писатели за 2009 г., а последният - "Да", беше издаден на сръбски и немски език), и тук са поставени вечните екзистенциални въпроси, които си задава всеки човек, търсещ себе си. Водеща нишка през двата сюжета е христянството, което авторът определя като най-голямата придобивка на България от древна Византия.

"Мястото на Византия в сърцето на българина е противоречиво", казва Николай Табаков. "От една страна българската историография непрестанно ни показва Византийския свят като враг. От друга - и в миналото, и сега съществува едно противоборство между Изтока и Запада. Тази книга цели да обърне стереотипи в мисленото, да покаже къде е коренът и мястото на държавите от Източна Европа, да обоснове една заслужена гордост, която трябва да се отстоява".

Премиерата на книгата ще се състои в сряда, 4 декември, от 18.00 ч в театъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Oще: византия  литература  николай табаков  премиера  роман  сюжет 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.