Езикът от Game of Thrones, който над 1,2 млн. души учат в момента | webcafe.bg
Webcafe

Езикът от Game of Thrones, който над 1,2 млн. души учат в момента

webcafeLifecafe по CNN
11.05.2019, 10:47 (обновена 12.05.2019, 13:48)
денерис таргериан

Как да създадеш цял език от нищото

"Дракарис!" казва Денерис Таргариен на своя млад дракон Дрогон като му нарежда да изгори враговете си. Те стоят беззащитни и още невярващи на очите си, докато пламъците ги обхващат.

Тази сцена от третия сезон на "Игра на тронове" е легендарна за феновете на сериала на HBO, и е повратен момент в сюжета:

Денерис (Емилия Кларк) предстои да поеме контрола на 8-хилядна армия от роби, като изтъргува единия от драконите си за нея, а Кразнис, търговец на роби и собственик на тази армия, я залива с обиди, докато смята, че тя не разбира неговия език - валирийски.

Но в поразителен обрат, Денерис изведнъж започва да говори гладко на валирийски. Тя е разбирала всяка дума и търговията е била само трик: "Dracarys" означава "драконов огън" и само мигове по-късно Кразнис се е превърнал във въглен.

"Kesy tubi jemot dāervi tepan," казва тя на робите впоследствие - "Днес ви дарявам свобода."

Това може да звучи като безсмислен набор от звуци, но всички фрази са лингвистично правилни. Просто са изречени на един нов за нас, но древен за света на "Игра на тронове" език - валирийски.

Езикът на една древна империя, която не виждаме в шоуто, но чийто най-видими наследници са представителите на дома Таргариен, част от който е и Денерис.

И макар империята Валирия и целият свят на "Огън и лед" да е измислен от Джордж Мартин, за целите на шоуто езикът е сътворен от лингвиста Дейвид Питърсън.

За него това не е нещо ново. Зад гърба си има над 50 измислени езика за множество различни филми и телевизионни сериали. Той е конструирал валирийския като реален език, почти от нулата, с все граматиката и правилата.

Единственото, върху което е можел да надгражда, са били шепа думи и изречения от Джордж Р.Р. Мартин, включени в книгите му "Песен за огън и лед", на база които е адаптацията за сериала, като "Valar morghulis" ("Всички хора трябва да умрат") и "Valar dohaeris" ("Всички хора трябва да служат").

Победител в конкурс


Дейвид Джей Питърсин - снимка: Wikimedia Commons, Gage Skidmore

Питърсън също така е създател на друг от измислените езици, които се чуват в "Игра на тронове": дотракския, който бива употребяван от героя на Джейсън Момоа - Хал Дрого и неговото племе. Лингвистът е разработил първо този език, след като печели онлайн конкурс, организиран от продуцентите на шоуто преди излъчването на първия сезон.

"Кандидатствах, наравно с много други отлични създатели на езици. Състезанието нямаше пределен лимит на броя материали, които участникът да осигури. Когато научих това, прекарах всеки миг от всеки ден в работа върху моето предложение - в някои дни по 18 часа дневно. След около месец бях създал над 300 страници материал, включително граматика, преводи и културни фрази," разказва Питърсън.

Той печели конкурса и по-късно е помолен да създаде и валирийския. Сега дотракският език има около 4000 официални думи, а валирийският - около 2000.

По-забавното в случая обаче е, че популярната онлайн платформа за езиково обучение Duolingo дори е включила в предлаганите си уроци и "високия валирийски" - най-благородният от валирийските диалекти, говорен от Денерис.

До момента 1.2 млн. души са записали курса по този език. Той е особено популярен във Великобритания, където 100 000 души са се записали да го изучават - повече, отколкото владеят традиционни езици като ирландски и шотландски келтски, твърдят от Duolingo.

Как се създава език

Колко време отнема проектирането на функционален конструиран език? Според Питърсън, са нужни шест месеца до година, за да се изчисти граматиката, но скоростта на създаване на телевизионни сериали и филми означава, че той получава доста по-малко време. Времето обаче не е единственият намесен фактор.

"Въпросът с езика е, че той не е точно физическа реалност, така че на теория можете да го изградите изцяло в главата си. Но ще го помните ли? Това, което отнема време, е вземането на тези решения и записването им по начин, който ще бъде достъпен за вас впоследствие," коментира той.

Въпреки това, всичко започва с граматиката. Това не е просто въпрос на решение кои звуци да се използват, а как те се вписват в комбинация в срички, и после в думи.

"След като разполагате с тази информация, можете да генерирате, ръчно или чрез програма, практически неограничен брой допустими възможни словоформи. Можете да правите същото и в английския в момента... "Blick" примерно може да бъде дума. Не ми се е случвало да я срещна, но това би била отлична английска дума", обяснява Питърсън.

Дистанционно учене

За да помогне на актьорите от "Игра на тронове" да говорят правилно дотракски и валирийски, Питърсън записва аудиоверсии на всяка реплика, така че актьорите да имат модел, който да следват. Обикновено процесът започва с получаването от Питърсън на пълните сценарии, въпреки че това не се е случило за сегашния сезон - осми и последен - предполага се, заради увеличената необходимост от секретност.

Лингвистът си има фаворит сред актьорите: "Джейкъб Андерсън (който играе командира на Неопетнените - Сив Червей) е най-добрият актьор, който съм виждал да борави с изкуствен език. Работил съм с много хора, но той си остава най-добрият в това. Обичам да го слушам как говори", казва Питърсън.

Конструираните езици са набрали популярност след зараждането на интернет, който е осигурил на изучаващите ги лесни начини да се откриват едни други, и платформи за разширяване на речника им. Сред най-известните измислени езици е клингонският от "Стар Трек", който е придобил култов статус от 90-те години насам, а създателят му Марк Окранд редовно публикува нови думи.


"Клингони" - фенове на Star Trek, маскирани като представители на расата на клингоните - Снимка: Getty Images

Той също е достъпен в Duolingo, и е един от няколкото конструирани езици, за които са достъпни изобилие от онлайн ресурси, наравно с на'ви от “Аватар” (2009) и елфическите езици от "Властелинът на пръстените" на Джон Толкин.

Въпреки че изучаването на измислени езици има ограничена практическа полза, то осигурява начин хората да реализират интересите си и да общуват с хора със сходни нагласи. Според Питърсън има и други ползи.

"Ученето на изкуствен език, който никой не говори, надали ще ви помогне в комуникацията с други хора," признава той. "Но то подобрява способността ви да учите езици като цяло. Използвате същите части на мозъка. И колкото повече езици изучавате, толкова по-лесно ще ви е да научите още един."

Oще: game of thrones  got  денерис таргариен  дракарис  езици  игра на тронове  измислени езици  нови езици  чужди езици 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 11.05.201913:51

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ КЪМ ФОРУМНИТЕ ИГРОТРНОВЦИ:

- Учете валирийски, там е истината. Голямата и единствена полза от него е, че ще можете сами да си говорите на него...
   

оценка

+0 -0